
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η συνταγή είναι απ’ την περιοχή της Αντιόχειας (ΧατάΪ ) αλλά αρέσει σ όλη τη χώρα. Mahşi σημαίνει στα Αραβικά «κρέας σε γέμιση». Την συνταγή μας δίνει η Αθηνά Σαμόγλου βέρα ρωμιά, μια από τους ελάχιστους ορθοδόξους που μένουν στη Σμύρνη. Η καταγωγή των γονιών της είναι από Καππαδοκία, Πόντο και Κωνσταντινούπολη απ’ την οποία μετεγκαταστάθηκαν στη Σμύρνη λίγο πριν τα «Σεπτεμβριανά 1955». Ομιλεί άπταιστα ελληνικά, που διδάχθηκε μόνη της από το σπίτι και ως θεατής - ακροατής της ΕΡΤ!. Δασκάλα Μουσικής, μέλος της Κοινότητας και της Ενορίας, παρούσα και αρωγός σ όλα τα δρώμενα με το ελληνικό στοιχείο, τόσο στη Σμύρνη όσο και στα Βουρλά. Παρόλο που στη παράδοση του σπιτιού της τα κολοκυθάκια τα φτιάχνουν όπως κι εμείς, δηλαδή με κιμά ρύζι και σάλτσα αυγολέμονο, εδώ μας δίνει ένα πιο «ανατολίτικο- πικάντικο πιάτο» όπου τα κολοκυθάκια εποχιακά λαχανικά, τηγανίζονται πρώτα προσθέτοντας στη γέμιση και ρεβιθιά! ΤΑ ΥΛΙΚΑ : 1 κιλό κολοκύθια, 300 γραμμ. κιμά, 3μέτρια κρεμμύδια, 2 σκελίδες σκόρδο, 3 κ. σ. ελαιόλαδο, μισό ματσάκι μαϊντανός, 1 κ. γ αλάτι, και από μισό κ. γ. κύμινο, μαύρο πιπέρι, και κόκκινο πιπέρι. Για τη σάλτσα 1 κ.σ. ντοματοπολτέ, 1 ποτήρι ζεστό νερό, αλάτι και μετά 1,5 φλιτζάνι γιαούρτι 1 σκελίδα σκόρδο .ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Κουφαίνουμε τα κολοκυθάκια αφαιρώντας το εσωτερικό τους με το οποίο μπορούμε να φτιάξουμε ομελέτα. Στη συνέχεια τα τηγανίζουμε ελαφρά, ίσα που να πάρουν ωραίο χρώμα και τα αφήνουμε στο χαρτί να στραγγίζουν. Ετοιμάζουμε τη γέμιση τσιγαρίζουμε τον κιμά στο ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα υπόλοιπα μυρωδικά και μπαχαρικά και όταν αλλάξει χρώμα προσθέτουμε και το ποτήρι με τα βρασμένα ρεβιθιά, που έχουμε έτοιμα από πριν κα τ’ αφήνουμε για λίγο ακόμη στη φωτιά. Μετά προσθέτουμε στο εσωτερικό των κολοκυθιών τη γέμιση του κιμά. Τοποθετούμε τα γεμιστά σε ταψίκαι τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180c περίπου 15-20’ Παράλληλα ετοιμάζουμε και την σάλτσα : Αραιώνοντας τον ντοματοπολτέ σε ένα ποτήρι ζεστό νερό με αλάτι, μετά (όταν γίνει χλιαρό) προσθέτουμε 1,5 φλιτζάνι γιαούρτι και τριμμένο σκόρδο. Σερβίρονται ζεστά.