Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων

02/10/2022 - 18:00

Μπορεί ο Πρόεδρος Ερντογάν στη καθημερινή ρητορική του να επιτίθεται στην Ελλάδα, με στόχο να αφυπνίσει ανάλογα την τουρκική κοινή γνώμη και να επωφεληθεί του κλίματος στις εκλογές, αλλά η κληρονομιά που οι Έλληνες αφήσαν ανά τους αιώνες στην σημερινή Τουρκία εκτιμάται και αναδεικνύεται με την προσδοκία της προσπόρησης κερδών απ’ τον τουρισμό. 

Το αρχαίο Αδραμύτειον, σήμερα Ören, είναι ένα από τα 4 επίνεια της Μπουρχάνιας, άρχισε να κτίζεται το 1960 με την εμφάνιση του τουρισμού. Κατά την παράδοση το Αδραμύττειο οικίστηκε απ τον βασιλιά Κροίσο της Λυδίας και στη συνέχεια προσδέθηκε στην Αθηναϊκή Συμμαχία, αποτέλεσε κατά την αρχαιότητα τη σημαντικότερη πόλη του Αδραμυτινού Κόλπου. Σήμερα στο κέντρο του Όρεν με τις υπεραιωνόβιες βαλανιδιές και τα διάσπαρτα ευρήματα τάφοι, θεμέλια εκκλησιών, τα ίχνη απ το αρχαίο λιμάνι κλπ. δημιουργήθηκε ένα πάρκο όπου δεσπόζει το άγαλμα του Πήγασου την απεικόνιση του οποίου βρίσκουνε συχνά σε νομίσματα και άλλα ευρήματα ανασκαφών, που συνεχίζονται εδώ και 11 χρόνια. Αυτό το πάρκο ευπρεπίζεται και εμπλουτίζεται με τα ευρήματα των ανασκαφών κι τα ακριβή αντίγραφά τους, που έχουν μεταφερθεί σε Μουσεία, ώστε να γίνει επισκέψιμος (με εισιτήριο ασφαλώς) για τους τουρίστες αρχαιολογικός χώρος.  

Το νησάκι Κερά Παναγιά της Αρτάκης: Περίπου 250 μέτρα από το λιμάνι της Αρτάκης (σήμερα Erdek, κοντά στην αρχαία Κύζικο και την ομώνυμη χερσόνησο στη Προποντίδα βρίσκεται ένα πολύ μικρό νησάκι, Κερά Παναγιά στο καιρό των Ελλήνων, Ζεϊτινλί- αντά το λένε σήμερα. Ωστόσο, σ αυτό το τόσο μικρό νησί έχουν χωρέσει τέσσερις εκκλησίες, μοναστήρι όπου εκπαιδεύονταν μοναχοί, μεγάλο και εντυπωσιακό βαπτιστήριο, μοναδικό ίσως στον κόσμο, δύο λουτρά, αφού υπάρχουν και θερμοπηγές, καμίνια κεραμικών και διάφοροι κοινόχρηστοι χώροι. Απ το 2006 πραγματοποιούνται ανασκαφές από το Πανεπιστήμιο Erzurum οι οποίες προχώρησαν αρκετά φέτος και ο Δήμος Ερντεκ με τη βοήθεια του Υπουργείου Πολιτισμού ετοιμάζεται του χρόνου να το ανοίξει στον τουρισμό.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey