Οι εξ ανατολών ... γείτονες

22/07/2014 - 14:10

Από τα παλιά χρόνια, το μεγάλο πανηγύρι του καλοκαιριού στην Τένεδο γινόταν της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου, οπόταν οι κάτοικοι πήγαιναν στο ξωκκλήσι με τα κιλίμια και τα φαγητά τους και μετά τη θεία λειτουργία στη χάρη της Αγίας Παρασκευής, έστηναν φαγοπότι και χορό.

Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής στην Τένεδο
Από τα παλιά χρόνια, το μεγάλο πανηγύρι του καλοκαιριού στην Τένεδο γινόταν της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου, οπόταν οι κάτοικοι πήγαιναν στο ξωκκλήσι με τα κιλίμια και τα φαγητά τους και μετά τη θεία λειτουργία στη χάρη της Αγίας Παρασκευής, έστηναν φαγοπότι και χορό.

Σήμερα, με μετρημένους πια στα δάκτυλα τους Ρωμιούς στο νησί, ύστερα απ’ τα όσα υφίσταντο κάθε φορά που υπήρχε ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής είναι μια ευκαιρία για αντάμωμα των όπου Γης Τενέδιων.

Βέβαια, το πανηγύρι δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά και μαζικότητα. Ουσιαστικά διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια απ’ τους Συλλόγους Τενέδιων και περιορίζεται στην παραμονή στον εσπερινό στην εκκλησία της Παναγίας στο χωριό και τη μετάβαση ανήμερα στο ξωκκλήσι για τη θεία λειτουργία και το τραπέζι που ακολουθεί, στο οποίο μάλιστα συμμετέχουν και αρκετοί Τούρκοι.
Προς τούτο, ο Σύλλογος Ομογενών απ’ τη Νέα Τένεδο Χαλκιδικής πραγματοποιεί και φέτος στο νησί την ετήσια εκδρομή του.

Ακόμη, με την ευκαιρία του πανηγυριού, έχει προγραμματιστεί και εκδρομή για Τένεδο και Ίμβρο από τουριστικό πρακτορείο της Μυτιλήνης. Για Τενέδιους και μη στην καταγωγή, αξίζει μια βόλτα στο κοντινό μας νησί, Bozcaada την αποκαλούν σήμερα οι Τούρκοι, που γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και θεωρείται πολύ «in» προορισμός, ειδικά για τους Κωνσταντινουπολίτες.


Έλληνας δημοτικός αστυνομικός στην Ίμβρο
Ο Νίκος Καρανικόλας, ή σκέτο «Nikon», όπως τον αποκαλούν οι Τούρκοι συμπατριώτες του, είναι ο πρώτος Έλληνας που τα τελευταία χρόνια διορίστηκε δημοτικός αστυνομικός στην Ίμβρο. Ο Νίκος είναι 35 χρονών, γεννήθηκε στην Ίμβρο και σπούδασε στην Πόλη.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος (Τσετίν Ουνάλ, πρόσκειται στο εθνικιστικό κόμμα MHΡ), «πήρε τη θέση βάσει των προσόντων του και μετά διαπιστώσαμε ότι η επιλογή μας, λόγω της ελληνικής καταγωγής του, ικανοποίησε τους ντόπιους (Τούρκους και Ρωμιούς), που τους αρέσει να ζουν αρμονικά».

Ο ίδιος ο Νίκος δηλώνει ευχαριστημένος απ’ την ως τώρα δουλειά του και ικανοποιημένος απ’ τη σχέση του με τους επιχειρηματίες του νησιού.
Στην όλη προσπάθεια για εξομάλυνση των σχέσεων Ελλήνων και Τούρκων στο νησί, εντάσσεται και η συμμετοχή του μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κυρίλλου στο Ιφτάρ (το γεύμα που δίνεται αμέσως μετά τη λήξη της ημερήσιας νηστείας) την περασμένη Παρασκευή, όπου προσευχήθηκαν μαζί μουσουλμάνοι και χριστιανοί.


Νηστεία «τέλος», έρχεται το Μπαϊράμ!
Με τον ερχομό της νέας σελήνης, την προσεχή Κυριακή 27 Ιουλίου, τερματίζεται για τους Μουσουλμάνους η 30ήμερη νηστεία τού Ραμαζάν και αρχίζει ο γιορτασμός τού Σεκέρ Μπαϊράμ, που θα κρατήσει έως και την Τετάρτη 30 Ιουλίου.
Ουσιαστικά, συνυπολογίζοντας την παραμονή και άλλες χαριστικές διατάξεις, οι αργίες θα διαρκέσουν σχεδόν μία εβδομάδα. Οι αργίες τού Μπαϊράμ δίνουν την ευκαιρία στους γείτονες να ταξιδέψουν για συνάντηση συγγενών και φίλων, αλλά και για να ψυχαγωγηθούν. Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, από μεθαύριο Πέμπτη 24 Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσει το κύμα των Τούρκων επισκεπτών στη Λέσβο και έως την άλλη Πέμπτη εκτιμάται ότι πάνω από 10.000 άτομα θα μας έλθουν μέσω του Αϊβαλιού. Ανάλογη κίνηση Τούρκων εκδρομέων αναμένεται να εκδηλωθεί και σε άλλα νησιά του Αιγαίου (Χίος, Ρόδος, Μύκονος κ.λπ.), καθώς και στη Β. Ελλάδα και ιδιαίτερα Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Μάλιστα στη Χίο για τις ημέρες του Μπαϊραμιού έχει προγραμματιστεί η εμφάνιση της γνωστής Τουρκάλας τραγουδίστριας Fide Köksal, που κάνει καριέρα και στην Ελλάδα.

Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία
Μεγαλώνουν τα προβλήματα στην Τουρκία εξ αιτίας των Σύρων προσφύγων που συρρέουν κατά χιλιάδες, λόγω του συνεχιζόμενου εμφύλιου πολέμου και της προέλασης των Τζιχαντιστών τού Ιράκ. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ζαμάν», αρχικά η Τουρκία υπολόγιζε ο πόλεμος να τελειώσει σε τρεις μήνες και γι’ αυτό είχε προετοιμαστεί να δεχθεί μόνο 250.000 πρόσφυγες.

Η Συρία όμως διανύει τον τρίτο χρόνο πολέμου και ο αριθμός των προσφύγων στην Τουρκία σήμερα ξεπερνά το ένα εκατομμύριο. Οι 22 συνοριακοί προσφυγικοί καταυλισμοί δεν επαρκούν, όπως δεν επαρκεί και η διεθνής οικονομική βοήθεια που λαμβάνει η χώρα - μάλιστα ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση στα ευρωπαϊκά κράτη να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο σε ό,τι αφορά στους Σύρους πρόσφυγες. Αποτέλεσμα, οι Σύροι να εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα κι αρκετούς απ’ αυτούς να τους βλέπουμε καθημερινά σχεδόν να φτάνουν και στο νησί μας. Οι δήμοι βρέθηκαν απροετοίμαστοι για ένα τόσο μεγάλο κύμα προσφύγων, έτσι δημιουργούνται συχνά εντάσεις, ενώ το «αίσθημα αδελφοσύνης» τείνει σιγά - σιγά να ατονήσει.

Ο νομάρχης της Κωνσταντινούπολης δήλωσε την περασμένη βδομάδα ότι ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Πόλη, έχει φτάσει τις 67.000. Μεταξύ αυτών υπάρχουν πολλοί οι οποίοι για να μπορέσουν να ζήσουν, γίνονται ζητιάνοι. Αρκετοί κοιμούνται στο ύπαιθρο, ιδιαίτερα στη συνοικία Φατίχ, απ’ όπου και η φωτογραφία. Ως τώρα στην Τουρκία τους Σύρους τους θεωρούν «φιλοξενουμένους» και έτσι τους καταγράφουν. Επόμενο στάδιο; Να τους στείλουν πίσω, εκόντες άκοντες, στα προσφυγικά στρατόπεδα κοντά στα σύνορα, για να «καθαρίσει» η Πόλη.




Το «τούνελ του τρόμου» στη Σμύρνη
Έτσι αποκαλούν οι θιγόμενοι πολίτες το τούνελ διπλής κατεύθυνσης που κατασκευάζεται τώρα στη Σμύρνη, για να συνδέσει υπογείως το κέντρο (Πλατεία Konak) με τη συνοικία Yeşil Dere στην ανατολική πλευρά, πίσω απ’ τους λόφους και απ’ εκεί στον περιφερειακό εθνικό δρόμο. Το τούνελ θα ανακουφίσει την ήδη βεβαρυμμένη αστική κυκλοφορία στο κέντρο της μεγαλούπολης των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων. Θα έχει μήκος 2.674 μ. και δύο λωρίδες για την κίνηση των οχημάτων.

Παρ’ όλο που το έργο εκτελείται σε βάθος περίπου 50 μ., δημιουργεί πολλά προβλήματα στις κατοικημένες περιοχές απ’ όπου διέρχεται. Πάρα πολλά σπίτια έχουν παρουσιάσει ρωγμές στους τοίχους και καθιζήσεις, με αποτέλεσμα οι ένοικοι να φοβούνται και να τα εγκαταλείπουν. Παρά τις διαμαρτυρίες, η εταιρεία που εκτελεί (για λογαριασμό της κυβέρνησης) το έργο, δε διακόπτει τις εργασίες, ούτε καν ενημερώνει για τις μελέτες που εφαρμόζει, και αυτό αναγκάζει τους θιγομένους να προσφεύγουν στα δικαστήρια.




Ενοχλούν τα παϊτόνια του Κορδελιού!
Οι γραφικές ιππήλατες άμαξες με τις οποίες οι επισκέπτες περιηγούνται την προκυμαία του Κορδελιού - Καρσίγιακα, φαίνεται ότι μάλλον ενοχλούν τη σύγχρονη ζωή στη θεωρούμενη «καλή» συνοικία της Σμύρνης. Με απόφαση του Δήμου Καρσίγιακα, απαγορεύτηκε τις ζεστές ώρες της ημέρας, μεταξύ 11 π.μ. και 5 μ.μ. η κίνηση των αμαξών κατά μήκος του παραλιακού δρόμου.

Έτσι, αφενός θα διευκολύνεται η κίνηση των μηχανοκίνητων οχημάτων τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής, θα αποφεύγονται οι οσμές απ’ τις ακαθαρσίες των αλόγων και… δε θα καταπονούνται τα ζώα με τις υψηλές θερμοκρασίες του μεσημεριού. Ακόμη ορίζεται ότι στην αποβάθρα θα παραμένει σταθμευμένη μόνο μία άμαξα και όταν αυτή ναυλώνεται, τότε θα πλησιάζει ο επόμενος αμαξάς!




Η Goldman Sachs επενδύει στο Αλί-αγά
Η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα στον κόσμο, η Goldman Sachs, γίνεται συνέταιρος της Petkim, εταιρείας πετρελαίου τού Αλί-αγά, απ’ την οποία θα αγοράσει, έναντι 250 εκατ. δολλαρίων, το 30% της θυγατρικής της εταιρείας στην οποία ανήκει το εκεί εμπορικό λιμάνι.

Στην όλη εμπορική πράξη που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, συμμετέχουν η τουρκική AK Bank και η SOCAR Τουρκίας, θυγατρική εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Προφανώς η Goldman Sachs ενεργεί για λογαριασμό της αζέρικης εταιρείας, στην οποία βάσει του προσυμφώνου που έχει υπογραφεί, θα μεταπουλήσει το μερίδιο που θα αποκτήσει στη διαχείριση του λιμανιού τού Αλί-αγά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey