Οι εξ ανατολών... γείτονες

24/03/2014 - 22:22

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας αγόρασε αντί 303 εκατ. δολλαρίων το μεγαλύτερο ουρανοξύστη της Πόλης, τον «Κρυστάλλινο Πύργο» (Soyak Kristal Kule). Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες, τα τελευταία χρόνια, αγοραπωλησίες εμπορικών ακίνητων στην Τουρκία.

Αγορά του μεγαλύτερου ουρανοξύστη της Πόλης από την «Εθνική»

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας αγόρασε αντί 303 εκατ. δολλαρίων το μεγαλύτερο ουρανοξύστη της Πόλης, τον «Κρυστάλλινο Πύργο» (Soyak Kristal Kule). Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες, τα τελευταία χρόνια, αγοραπωλησίες εμπορικών ακίνητων στην Τουρκία.

Ο ουρανοξύστης έχει ύψος 170 μ., είναι ένας από τους τρεις υψηλότερους της Πόλης, έχει 40 ορόφους προορισμένους για γραφεία, έκταση εργασίας 60.000 τ.μ. και είναι κατασκευασμένος σε σχήμα κρυστάλλου. Ανήκε στον όμιλο «Soyak» (κεφάλαια 1.578 εκατ. δολλαρίων), ο οποίος ασχολείται με αγοραπωλησίες ακινήτων, με επενδύσεις σε έργα και επιχειρήσεις για ενέργεια και μεταλλοκατασκευές. Η Εθνική Τράπεζα θα εγκαταστήσει στον «Κρυστάλλινο Πύργο» την έδρα της τράπεζας Finansbank, η οποία τής ανήκει σε ποσοστό 35%.

 

Ξεκινούν οι πτήσεις τής Bora jet Κωνσταντινούπολη - Ρόδος

Την Πέμπτη 12 Ιουνίου θα ανοίξει η γραμμή Κωνσταντινούπολη - Ρόδος και θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πτήση από την αεροπορική εταιρεία Bora Jet. Τα δρομολόγια θα εκτελούνται μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου δύο φορές την εβδομάδα. Η εταιρεία συνδέει εδώ και τέσσερα χρόνια τη Μύκονο με την Πόλη, ενώ επεκτείνεται και σε άλλους ελληνικούς προορισμούς, μεταξύ των οποίων και η Μυτιλήνη.

Την περασμένη βδομάδα σε συνάντηση που έγινε στο Δήμο Ρόδου, συμμετείχαν και οι Onur Akgül και Kemal Bilgin, διευθυντής και υποδιευθυντής Πωλήσεων της εταιρείας, αντιστοίχως, ο Mustafa Kizilca, ιδιοκτήτης του τουρκικού πρακτορείου ταξιδιών Turmar Travel που δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων και στη Ρόδο, και άλλοι παράγοντες του τουρισμού από Ελλάδα και Τουρκία.

Όπως ανακοινώνεται απ’ την εταιρεία, η Bora Jet μετακίνησε πέρυσι 400 χιλ. επιβάτες, ενώ για φέτος προβλέπεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο. Διαθέτει πέντε σύγχρονα αεροπλάνα σε προγραμματισμένες πτήσεις και ένα υπερσύγχρονο, λένε το πιο ακριβό στον κόσμο, που το νοικιάζει για πτήσεις σε ιδιώτες. Βεβαίως στον προγραμματισμό της εταιρείας παραμένει και η σύνδεση κατά τη θερινή περίοδο με τη Μυτιλήνη, ωστόσο δεν ανακοινώθηκαν ακόμη ημερομηνίες. Εκείνο που ανακοινώθηκε, είναι η έναρξη πτήσεων της Aegean στη γραμμή Αθήνα - Σμύρνη, μέσα στον Ιούνιο.

Έκθεση ελιάς και ελαιολάδου στη Σμύρνη

«Οlivtech 2014» ονομάζεται η κλαδική Έκθεση Ελιάς, Ελαιόλαδου και Τεχνολογίας και αποτελεί βασικό σημείο συνάντησης για τον τομέα της παραγωγής ελιάς και ελαιολάδου, προσφέροντας τόσο στους εκθέτες όσο και στους επισκέπτες την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με τους εκπροσώπους και τους ειδικούς του τομέα.

Με βάση τα περσινά στοιχεία της Έκθεσης, πήραν μέρος 136 εκθέτες από Ελλάδα, Ιορδανία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Συρία, Τυνησία, ΗΠΑ και προσέλκυσε 5.321 εμπορικούς επισκέπτες. Η έκθεση θα λειτουργήσει στο Εκθεσιακό Κέντρο Σμύρνης (Φουάρ) κατά το διάστημα από 10 έως 14 Απριλίου 2014.

 

Εγκαινιάστηκε το terminal εσωτερικών γραμμών Σμύρνης

Στο αεροδρόμιο «Adnan Menteres» της Σμύρνης ξεκίνησε να λειτουργεί απ’ την περασμένη βδομάδα ο σταθμός εσωτερικών γραμμών, ο μεγαλύτερος στην Τουρκία. Το έργο κατασκευάστηκε σε 21 μήνες, με το σύστημα εκτέλεση - εκμετάλλευση (έως το 2032) και στοίχισε 260 εκατ. ευρώ. Έχει στεγασμένη έκταση 200 τ.χλμ. και πάρκινγκ για έξι χιλιάδες αυτοκίνητα. Στο εσωτερικό του διαθέτει 64 σημεία ελέγχου (check-in), 40 ασανσέρ, 30 κυλιόμενες σκάλες και 666 μέτρα κυλιόμενους διαδρόμους για την εξυπηρέτηση των επιβατών.

 

Αρμενική Αρχιτεκτονική στην Πόλη

Το τουρκικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής έχει ανοίξει πρόσφατα μια on-line έκθεση των κατασκευών στη σύγχρονη Τουρκία που δημιουργήθηκαν από τους Αρμένιους αρχιτέκτονες κατά την Οθωμανική Περίοδο.

Οι Τούρκοι δεν είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική, γι’ αυτό και τα μεγάλα έργα τα ανέθεταν οι σουλτάνοι σε Αρμένιους, Λεβαντίνους και Έλληνες αρχιτέκτονες. Ήταν αυτοδίδακτοι ή σπούδαζαν σε πανεπιστήμια της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν άνοιξε σχολή Καλών Τεχνών στην Πόλη, οι φοιτητές ήταν κυρίως Έλληνες και Αρμένιοι.

Διάσημοι Αρμένιοι αρχιτέκτονες ήταν απ’ την οικογένεια Μπαλιάν, επί πέντε γενιές, αλλά και ο κορυφαίος Μιμάρ Σινάν, έργα των οποίων είναι ακόμη αν χρήσει και κοσμούν την Πόλη, όπως είναι το ανάκτορο του Ντολμά-μπαχτσέ, τζαμιά, εκκλησίες και πολλά άλλα δημόσια και ιδιωτικά κτήρια. Παράλληλα, και στην Αθήνα (στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα Μερκούρη») άνοιξε την περασμένη εβδομάδα και κλείνει μεθαύριο έκθεση φωτογραφίας για την Αρμενική Αρχιτεκτονική του φωτογράφου και ιδρυτή του «Μουσείου Parajanov», Zaven Sargsyan. Η έκθεση αποτελείται από 40 φωτογραφίες, οι οποίες κάνουν γνωστά στον επισκέπτη τα στοιχεία της Αρμενικής Αρχιτεκτονικής, καθώς αυτή καταλαμβάνει δεσπόζουσα θέση στο συγκεκριμένο πολιτισμό. 

 

Σάλος απ’ το μπλοκάρισμα του Twitter που διέταξε ο Ερντογάν

- Μια εβδομάδα πριν τις κρίσιμες δημοτικές εκλογές στην Τουρκία και ενώ τα προγνωστικά «βλέπουν» το κόμμα τού Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη θέση, αλλά και την αντιπολίτευση να κερδίζει έδαφος, ο Τούρκος πρωθυπουργός «ξεριζώνει», όπως χαρακτηριστικά είπε, το Twitter από την Τουρκία. Η κίνησή του προκάλεσε την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και ανοιχτή ρήξη μεταξύ Ερντογάν και προέδρου Γκιουλ, ο οποίος χαρακτήρισε (μέσω… Twitter) απαράδεκτη ενέργεια το μπλοκάρισμα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα είναι προσωρινό.

- Την περασμένη Παρασκευή, ο αντιπρόεδρος του κεμαλικού κόμματος (CHP), Μουχαρέμ Ιντζέ, πραγματοποίησε ανοιχτή ομιλία στο Αϊβαλί και ήταν ιδιαίτερα καυστικός και ειρωνικός προς την λυβέρνηση και τον Ερντογάν. Μαχητικός ομιλητής, ανάμεσα στ’ άλλα επεσήμανε: «Σήμερα μας στέρησαν το Twitter, αύριο ποιος ξέρει, ίσως και το YouTube, το Facebook, το internet, το τηλέφωνο! Όμως ακόμη και με σύννεφα καπνού όπως οι Ινδιάνοι, ή με ταχυδρομικά περιστέρια, θα μείνουμε όρθιοι για να αποκαλύψουμε τη διαφθορά της κυβέρνησης».

Η έλευση απ’ την Άγκυρα του υπαρχηγού τού CHP στο Αϊβαλί, αποσκοπεί στο να στηρίξει τον κομματικό υποψήφιο, Ραχμί Γκεντσέρ, ο οποίος «στριμώχνεται» ιδιαίτερα από το Μεσούτ Εγκίν, που μέχρι πριν ένα μήνα ανήκε κι αυτός στο ίδιο κόμμα και τώρα διεκδικεί τη δημαρχία επί κεφαλής αντάρτικου ψηφοδελτίου.

 

Μετά τις δημοτικές εκλογές, τι;

Εκτός απροόπτου, λίγα μόνο 24ωρα απέμειναν έως την Κυριακή, καθώς τα πάντα κινούνται στο ρυθμό της έντασης των δημοτικών εκλογών, που όλοι συμφωνούν ότι αποτελούν πρόκριμα των εξελίξεων στην Τουρκία.

Η τελευταία ενέργεια με την κατάρριψη του συριακού μαχητικού αεροπλάνου, δυναμιτίζει και περιπλέκει την ήδη τεταμένη πολιτική ατμόσφαιρα στη γειτονική μας χώρα, αφού πέραν των Κούρδων, που απειλούν με ανακήρυξη αυτόνομου κράτους μετά τις εκλογές, ελλοχεύει και η απειλή πολέμου.

Απ’ την άλλη, η δυναμική της Οικονομίας οπισθοχωρεί και μπορεί κανείς να υπολογίζει βάσιμα ότι στις επόμενες δύο αναμετρήσεις (Αύγουστος ‘14 για την Προεδρία και 2015 εθνικές εκλογές), η Οικονομία θα είναι σε χειρότερη κατάσταση. Φαίνεται ότι και εκεί η ευμάρεια του εύκολου χρήματος και της «ανάπτυξης διά τού μπετόν αρμέ» τελειώνει. Όποια και αν είναι τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, δε θα απαλύνουν την αοριστία στην πολιτική σκηνή και δε θα μειώσουν την ένταση που επικρατεί.

Σημαντικός παράγοντας των εξελίξεων καθίσταται και η ενδοϊσλαμική ρήξη, με τον Ερντογάν να δηλώνει πως μετά τις δημοτικές εκλογές, θα προχωρήσει σε εκτεταμένη επιχείρηση εναντίον του τάγματος. Ερωτηθείς μάλιστα εάν η επιχείρηση αυτή θα περιλαμβάνει και τον ίδιο τον Γκιουλέν, είπε πως «φυσικά θα συμπεριλαμβάνεται».

Παράλληλα, ο καθοδηγητής του τάγματος απ’ τις ΗΠΑ, τον οποίο ήδη έχει προσεγγίσει το κεμαλικό κόμμα της αντιπολίτευσης, σχολιάζει, αναφερόμενος στα πραξικοπήματα του 1971 και του 1981: «Αντιμετωπίσαμε πολλές φορές δυσκολίες. Τελικά έγινε κάτι σαν τρόπος ζωής να ζούμε κάτω από συνθήκες πραξικοπημάτων και επιτήρησης», λέει, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτά που αντιμετωπίζει το τάγμα του επί Ερντογάν είναι «δέκα φορές χειρότερα» σε σχέση με τα πραξικοπήματα! Όλα πλέον τα σενάρια μένουν ανοιχτά μετά τις 30 Μαρτίου. Ίδωμεν!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey