Οι εξ ανατολών... γείτονες

11/02/2014 - 15:12

Εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο ένα καινούργιο πάρκο στο Αϊβαλί, στο οποίο δόθηκε το όνομα «Γκεζί» κατ’ αναλογία του ομώνυμου πάρκου στην Πλατεία Τακσίμ της Πόλης.

Gezi Parkı και στο Αϊβαλί

 

Εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο ένα καινούργιο πάρκο στο Αϊβαλί, στο οποίο δόθηκε το όνομα «Γκεζί» κατ’ αναλογία του ομώνυμου πάρκου στην Πλατεία Τακσίμ της Πόλης, το οποίο έγινε αφορμή ενός μεγάλου ξεσηκωμού της τουρκικής νεολαίας (και όχι μόνο) κατά της αυταρχικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης.

Στο πάρκο του Αϊβαλιού αναρτήθηκε επιγραφή με τα ονόματα των νέων που έχασαν τη ζωή τους στις μεγάλες διαδηλώσεις που έγιναν στην Πλατεία Τακσίμ πέρυσι το Μάιο.

Το Πάρκο Γκεζί βρίσκεται κοντά στα παλιά ελαιουργεία «Kırlangınç», στην παραλιακή Λεωφόρο Ατατούρκ. Στην τελετή των εγκαινίων παρέστη ο δήμαρχος, Χασάν Μπουλέντ Τουρκοζέν, που μίλησε με συγκίνηση για τους αδικοχαμένους νέους και με πίκρα για την καταπάτηση των δικαιωμάτων στη δημοκρατία και στην ελευθερία.

Πολύς κόσμος στην εκδήλωση, κυρίως νέοι, καθώς και συγγενείς των τιμώμενων νεκρών που είχαν προσκληθεί απ’ το Δήμο, υποψήφιοι δήμαρχοι και αντιπροσωπείες από 23 μη κυβερνητικές οργανώσεις. Το τοπικό νεανικό συγκρότημα «Praksis» έδωσε μουσικό ρεσιτάλ αφιερωμένο στους νεκρούς του Πάρκου Γκεζί και ξεσήκωσαν με τα επαναστατικά τραγούδια τους παρισταμένους.

Με άρωμα «Αγίου Βαλεντίνου»

Τι κι αν η Τουρκία είναι μουσουλμανική χώρα, ο καθολικός άγιος των ερωτευμένων και ο καταναλωτισμός στο όνομα της αγάπης είναι παντού!

Οι γείτονές μας, προσαρμοσμένοι στο παγκόσμιο εμπορικό κλίμα της 14ης Φεβρουαρίου, στόλισαν τις βιτρίνες των καταστημάτων τους και περιμένουν τους «σεβνταλίδες»-ερωτευμένους να διαλέξουν δώρα για τις «Βαλεντίνες»/«Βαλεντίνους» τους. Κοσμήματα, ρούχα, λουλούδια, σοκολάτες και λογιών - λογιών αξεσουάρ, όπου κυριαρχεί το σχήμα της καρδιάς και το κόκκινο-ροζ χρώμα.

Εναρμονισμένη στο πνεύμα των ημερών, η μεγάλη συνεταιριστική εταιρεία «Tariş» που επεξεργάζεται και εμπορεύεται αγροτικά προϊόντα στο Αιγαίο, όπως το ελαιόλαδο κ.ά., έριξε στην αγορά το «καλάθι των ερωτευμένων» έναντι 79 λιρών έκαστον! Στο καλάθι υπάρχουν γκουρμέ φαγώσιμα, όπως λάδι, καλλυντικά από λάδι, κρασόξιδο και μπαλσάμικο, σπιτικά μακαρόνια, σάλτσα πέστο βασιλικού, βότανα και αλατιέρες σε σχήμα καρδιάς! Όλα επιλεγμένα, όπως λένε, για να ανεβάσουν τη γεύση και την… λίμπιντο! 

Τροποποιήθηκε ο νόμος για το ίντερνετ στην Τουρκία

Εγκρίθηκε από την Τουρκική Βουλή το νομοσχέδιο που τροποποιεί προς το χειρότερο, όπως όλα δείχνουν, τον προηγούμενο νόμο τού 2007 για τη χρήση του διαδικτύου. Οι νέες διατάξεις, ισχυρίζονται οι επικριτές, αποτελούν ένα ακόμη πλήγμα εναντίον της ελευθερίας έκφρασης, της ελεύθερης πρόσβασης στην πληροφορία και της ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Οι ρυθμίσεις για το διαδίκτυο έρχονται σχεδόν ταυτόχρονα με την προσπάθεια του πρωθυπουργού Ερντογάν να περάσει μεταρρυθμίσεις του συστήματος δικαιοσύνης, με τις οποίες όμως γίνεται δυνατή η συγκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς στο οποίο εμπλέκονται μέχρι και μέλη της κυβέρνησης.

Ο νέος νόμος θα είναι ακόμη πιο σκληρός, ενώ ιδιαίτερο τρόμο προκαλούν οι εξουσίες που θα έχει η κρατική επιτροπή ελέγχου τηλεπικοινωνιών και επικοινωνιών.

Ο φορέας θα μπορεί να ζητάει και να συγκεντρώνει δεδομένα για τις επικοινωνίες και την κίνηση στο διαδίκτυο από τους παρόχους υπηρεσιών ίντερνετ, χωρίς να απαιτείται δικαστική απόφαση ή σοβαρός λόγος για να το πράξει.

Επίσης θα έχει τη δυνατότητα να διατάξει οποιονδήποτε πάροχο να διακόψει την πρόσβαση σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα θεωρηθεί ότι παραβιάζει την ιδιωτικότητα του βίου, ότι είναι συκοφαντική ή σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να προστατευτεί η νεολαία.

Όλα αυτά τα μέτρα, σχολιάζουν νομικοί κύκλοι, στην ουσία απομακρύνουν την Τουρκία από την E.E. όσον αφορά τις πολιτικές που διέπουν το διαδίκτυο. Ήδη ξέσπασαν μεγάλες διαδηλώσεις της νεολαίας κυρίως στην Πλατεία Τακσίμ της Κωνσταντινούπολης, αλλά και σε άλλες πόλεις. Η τουρκική αντιπολίτευση κατήγγειλε τη «λογοκρισία» που επιβάλλεται μέσω του νόμου, ενώ ανησυχίες εκφράστηκαν απ’ την Ε.Ε. και πολλές διεθνείς οργανώσεις.

Ανησυχούν οι επιστήμονες για το κανάλι της Κωνσταντινούπολης

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα επιστημονικής ημερίδας που διοργάνωσε την περασμένη βδομάδα στην Πόλη το Πανεπιστήμιο Bilgi, η διάνοιξη καναλιού για τη ναυσιπλοΐα, που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά, δηλαδή η κατασκευή ενός τεχνητού Βοσπόρου, εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια και οικολογική αρμονία της ευρύτερης περιοχής.

Οι επιστήμονες συγκλίνουν στο ότι διαταράσσεται η εδαφική συνέχεια σε μια ούτως ή άλλως σεισμογενή περιοχή, με συνέπεια τα ρίχτερ των σεισμών να έχουν πολλαπλασιαστική σημασία, επηρεάζεται αρνητικά ο υδροφόρος ορίζοντας στη ΒΑ Θράκη, ενώ εκτιμούν ότι οι καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον, που μοιραία θα επέλθουν κατά τη διαδικασία της κατασκευής του, με τις επιχωματώσεις, τις εξορύξεις αδρανών υλικών κ.ά., θα είναι ανυπολόγιστες.

Το κανάλι αυτό είναι μέσα στο μεγαλόπνοο σχεδιασμό του πρωθυπουργού Ερντογάν για να ανακουφιστεί η Πόλη απ’ την πυκνή και πολλές φορές επικίνδυνη διέλευση των πλοίων στα στενά του Βοσπόρου. Μάλιστα, στις σχετικές εξαγγελίες του προσδιόρισε για το 2023 την ολοκλήρωση και λειτουργία του νέου αυτού γιγάντιου έργου, ώστε να συμπέσει με τον εορτασμό των 100 χρόνων απ’ την εγκαθίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ίδωμεν!

Σύσκεψη στο Υπ. Εξωτερικών για ζητήματα βίζας

Με στόχο τη μεγιστοποίηση του τουριστικού ρεύματος από χώρες-στόχους το καλοκαίρι τού 2014, οι επικεφαλής των ελληνικών προξενικών αρχών στη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία και το Καζακστάν παρουσίασαν μεγέθη, τάσεις και βέλτιστες προξενικές πρακτικές, σε ειδική ημερίδα που διοργανώθηκε την περασμένη βδομάδα στο Υπουργείο Εξωτερικών, με συμμετοχή του Υπουργείου Τουρισμού από κοινού με την ηγεσία τού ΣΕΤΕ, του ΕΟΤ, του HATTA και την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 2013 οι ελληνικές προξενικές αρχές χορήγησαν συνολικά 1,47 εκατομμύριο θεωρήσεις εισόδου έναντι ενός εκατομμυρίου θεωρήσεων το 2012 και 790 χιλιάδες το 2011, σημειώνοντας αύξηση 46%.

Ιδιαίτερα για την Τουρκία, οι προξενικές αρχές της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, τη Σμύρνη και την Αδριανούπολη, με τη βοήθεια έξι κέντρων εξυπηρέτησης (visa centres) χορήγησαν 130 χιλιάδες θεωρήσεις το 2013, σημειώνοντας αύξηση 41% έναντι τού 2012.

Σημειώνεται ότι πέρυσι ήταν η δεύτερη χρονιά που λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία και το πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης θεώρησης εισόδου σε λιμένες επιλεγμένων νησιών στο ανατολικό Αιγαίο, όπου χορηγήθηκαν 18.610 θεωρήσεις βίζας.

Έως το τέλος του τρέχοντος μήνα, το Υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να αποστείλει στις ελληνικές προξενικές αρχές οδηγίες προκειμένου να υποστηριχτεί ακόμα περισσότερο η αποτελεσματική τους λειτουργία.

Οι απόγονοι του σουλτάνου διεκδικούν την περιουσία του

Τη «μισή Ισταμπούλ», όπως γράφτηκε στον τουρκικό Τύπο, διεκδικούν οι 250 σήμερα απόγονοι του 34ου κατά σειρά σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ, που ζουν στην Τουρκία και το εξωτερικό, Αγγλία, Λίβανο, μέχρι και Μέξικο. Με προσφυγή τους απ’ το 2010 στα δικαστήρια, ζητούν πρώτον να αναγνωριστούν ως πραγματικοί απόγονοι του τελευταίου σουλτάνου απ’ το Τουρκικό Δημόσιο και έπονται οι άλλες διεκδικήσεις.

Η δίκη προσδιορίστηκε για τις 27 Μαρτίου ‘14 και η απόφασή της αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθόσον είναι μακρύς ο κατάλογος των ακινήτων που θεωρούν δικά τους, αφορούν δε οικήματα και ανοιχτούς χώρους, όπως μεταξύ πολλών άλλων είναι η πλατεία τού Καμπατάς, οι κήποι τού Ντολμά Μπαχτσέ, το νησί της Γαλατά Σεράι στο Βόσπορο και δε συμμαζεύεται!

Μάλιστα οι δικηγόροι των απογόνων, που δηλώνουν ότι ετοιμάζουν και νέα προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, επικαλούνται τη ρύθμιση που έκανε η πρώην βασιλική οικογένεια της Ελλάδας και ζητούν να τους αποδοθούν, όχι βέβαια τα ακίνητα και τα γήπεδα, αλλά… ανάλογες χρηματικές αποζημιώσεις!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey