Οι εξ ανατολών... γείτονες

09/04/2013 - 14:54

Άρωμα Έβρου και συγκεκριμένα Αλεξανδρούπολης θα αποκτήσει για μία ημέρα ένας από τους πιο πολυσύχναστους πεζόδρομους στην Κωνσταντινούπολη. Στις 15 Απριλίου, στις 7:00 μ.μ., στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου Ελλάδος, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παρουσίασης της Αλεξανδρούπολης ως τουριστικού προορισμού.

Ενδιαφέρουσες εκθέσεις τον Απρίλιο απέναντι

Στη Σμύρνη
Από 23 έως 27/4/2013, Children Needs Expo - İzmir. Έκθεση με ό,τι αφορά στο παιδί. Ενδύματα για βρέφη, μόδα για παιδιά, παιδικά καροτσάκια, είδη παιδικής χαράς, προϊόντα υγιεινής για τα παιδιά, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, παιχνίδια και τον εξοπλισμό, τα έπιπλα, τα εκπαιδευτικά εργαλεία, τρόφιμα, ρούχα εγκυμοσύνης, προϊόντα για το σπίτι, παπούτσια, χαρτικά, γλυκά, παιδικά καλλυντικά κ.ά.. Η έκθεση διοργανώνεται στο Εμπορικό και Συνεδριακό Κέντρο Tepekule.

Στα Αλάτσατα
Στις 13 και 14 Απριλίου διοργανώνεται απ’ το Δήμο το 4ο Φεστιβάλ για τα Βότανα. Σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν κόσμο, κυρίως τους αστούς της Σμύρνης, για να έλθουν σε επαφή με την άγρια χλωρίδα της περιοχής. Θα υπάρχουν διαγωνισμοί για παιδιά και μαγειρική με χόρτα του βουνού και βότανα. Μάλιστα στους επισκέπτες θα διατίθεται δωρεάν το βιβλίο των περσινών συνταγών.

Στο Κουσάντασι
Ξεκίνησε στις 4 και θα διαρκέσει έως τις 15 Απριλίου στο Εμπορικό Κέντρο τού Κουσάντασι, η έκθεση φωτογραφίας του İrfan Unutmaz, με υλικό που συγκέντρωνε χρόνια τώρα περιδιαβαίνοντας την Τουρκία, για το βιβλίο του «Τα θαύματα της αρχιτεκτονικής του νερού». Απεικονίζονται φράγματα, υδραγωγεία, δεξαμενές συλλογής νερού, σήραγγες νερού, κρήνες, γεφύρια, λουτρά, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

«Άρωμα Έβρου» στην Πόλη
Άρωμα Έβρου και συγκεκριμένα Αλεξανδρούπολης θα αποκτήσει για μία ημέρα ένας από τους πιο πολυσύχναστους πεζόδρομους στην Κωνσταντινούπολη. Στις 15 Απριλίου, στις 7:00 μ.μ., στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου Ελλάδος, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παρουσίασης της Αλεξανδρούπολης ως τουριστικού προορισμού.

Πρόκειται για μία δράση του Δήμου Αλεξανδρούπολης και του Επιμελητηρίου Έβρου, με στόχο την προσέλκυση τουριστών εν όψει και της έναρξης της φετινής τουριστικής περιόδου. Μετά το πέρας της εκδήλωσης παρουσίασης, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν γεύσεις της Θράκης, αλλά και μουσική από ελληνική ορχήστρα.

Το Σισμανόγλειο Μέγαρο βρίσκεται στο μέσον της άλλοτε Grande rue de Péra (Μεγάλη Οδό του Πέρα) και σημερινή İstiklâl Caddesi, έναν πεζόδρομο τον οποίο διασχίζουν καθημερινά σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι και ο οποίος αποτελεί το κέντρο της εμπορικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της Πόλης.

Η Ημέρα των Τσιγγάνων στο Αϊβαλί
Γιορτάστηκε χθες και στο Αϊβαλί η Παγκόσμια Ημέρα των Τσιγγάνων (Ρομά). Στις 8 το βράδυ δόθηκε συναυλία από Τσιγγάνους οργανοπαίχτες και με συμμετοχή πολλών μουσικών και χορευτικών σχημάτων των Ρομά της πόλης. Τη γιορτή διοργάνωσαν από κοινού η Επιτροπή Πολιτισμού του Δημοτικού Συμβούλιου και ο Σύλλογος Διαφύλαξης της Παράδοσης και Αλληλοβοήθειας των Τσιγγάνων. Τα τελευταία χρόνια, ο Δήμος του Αϊβαλιού καταβάλλει προσπάθειες για την κοινωνική ένταξη των Τσιγγάνων της πόλης, φροντίζοντας παράλληλα για την προστασία και ανάδειξη της κουλτούρας τους, που είναι ιδιαίτερα έντονη στη μουσική και το χορό.



Δωρεά σπάνιας βιβλιοθήκης στο Προξενείο της Πόλης
Ένα πολύτιμο πνευματικό θησαυρό 11.500 τόμων άφησε το 2009 ο μέγας οικονόμος του Πατριαρχείου, π. Μελέτιος Σακκουλίδης. Η βιβλιοθήκη διαθέτει μία μοναδική συλλογή ελληνικών βιβλίων που εκδόθηκαν στην Κωνσταντινούπολη το 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα. Επίσης, περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό βιβλίων του 18ου αιώνα, καθώς και βιβλία στα «καραμανλήδικα» (τουρκιστί με ελληνική γραφή βιβλία, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι ελληνορθόδοξοι Καππαδόκες).

Πέρα από τη μεγάλη του αγάπη προς την Εκκλησία, την οποία διακόνησε για περίπου 50 χρόνια, ο π. Μελέτιος υπήρξε από το 1949, όταν αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ακάματος συλλέκτης βιβλίων και μελετητής της Ιστορίας.

Τη βιβλιοθήκη του π. Μελετίου Σακκουλίδη δώρισε προ διετίας η κόρη του Ήβη, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, η οποία ουσιαστικά αποτελεί δωρεά προς το ελληνικό κράτος. Η αξιοποίηση της βιβλιοθήκης από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος θα συμβάλει στη μελέτη της Ιστορίας του Ελληνισμού στην οθωμανική επικράτεια, καθώς και της Ιστορίας της ελληνικής κοινότητας της Πόλης.

Μέχρι τώρα, έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή περίπου 6.100 τίτλων, οι οποίοι αποτελούν το πλέον σημαντικό μέρος της συλλογής.

Ξαναζωντάνεψε το παλιό καφενείο στα Βουρλά
Το καφενείο του Λιμανιού και των Εμπόρων, στα Βουρλά, απ’ τον καιρό των Ελλήνων, που είχε ερειπωθεί, ανακαινίστηκε ριζικά και μετατράπηκε σε εστιατόριο και ξενοδοχείο.

Ένας Έλληνας, ο Βασίλης Καραβασίλης με τον Τούρκο συνεταίρο του Μεχμέτ Κιουπελίκαβας, που συνεργάζονται στον τομέα των υφασμάτων και του ρουχισμού εδώ και 10 χρόνια σε Θεσσαλονίκη και Κω, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην όλη επένδυση και να συνεχίσουν να συνεργάζονται και στον τουριστικό τομέα. Η δαπάνη αναστήλωσης του ιστορικού αυτού κτηρίου, που στέκει στα Βουρλά εδώ και 200 σχεδόν χρόνια, κόστισε δύο εκατομμύρια λίρες. Όπως δήλωσαν δε οι δύο συνεταίροι την ημέρα των εγκαινίων: «Στη ζωή δεν είναι μόνο το κέρδος, αλλά και η χαρά να υπηρετείς τις αξίες και να σέβεσαι την ιστορία.»



Οι δέκα μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας - τελευταία απογραφή
Κωνσταντινούπολη 15.568.500 (13.854.740 από στοιχεία τού 2012)
Άγκυρα 5.927.208 (4.965.542)
Σμύρνη 4.405.279 (4.005.459)
Προύσα 3.073.406 (2688.171)
Αττάλεια 2.626.299 (2.052.537)
Ούρφα 2.338.322 (1.762.075)
Άδανα 2.286.790 (2.125.635)
Γκαζίαντεπ 2.257.278 (1.788.558)
Ικόνιο 2.175.214 (2.062.281)
Κοτσάελι (Νικομήδεια) 1.983.581 (1.601.720)

Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, ο συνολικός πληθυσμός της χώρας το 2013 είναι 76.627.384, αριθμός που κατατάσσει την Τουρκία στη 18η θέση παγκοσμίως. 14 εκατομμύρια του συνολικού πληθυσμού είναι παιδιά ηλικίας έως 10 ετών!

Θεαματική αύξηση των Ινδών τουριστών στην Τουρκία
Μέσα στα τελευταία επτά χρόνια, οι Ινδοί τουρίστες που επισκέφθηκαν την Τουρκία, από 7.000, έγιναν 64.000. Προτιμούν την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη (Έφεσος) και την Αττάλεια, ενώ τα ενδιαφέροντά τους είναι κυρίως πολιτιστικά και αρχαιολογικά. Κατ’ άτομο υπολογίζεται ότι ξοδεύουν 890 δολλάρια κατά το επταήμερο της παραμονής τους στην Τουρκία. Η γειτονική χώρα, με τη διεύρυνση του δικτύου τής Turk Hava Yolları, στοχεύει στον ασιατικό τουρισμό (Ιαπωνία, Κορέα, Κίνα και Ινδία), που αποτελεί μια αναδυόμενη για την Ευρώπη τουριστική αγορά. Μακάρι να πετύχουν οι στόχοι, ίσως κάτι «τσιμπήσουμε» κι εμείς από εκεί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey