Οι εξ ανατολών... γείτονες

22/01/2013 - 15:03

Δημοπρατήθηκε το έργο της αναστήλωσης της εκκλησίας του Αγίου Χαράλαμπου στον Τσεμέ. Το έργο θα κοστίσει 1,6 εκατ λίρες και θα καλυφθεί κατά 95% απ’ τη Νομαρχία Σμύρνης και 5% απ’ το Δήμο Τσεσμέ. Ενδιαφέρον για το έργο υπήρξε και απ’ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Η εκκλησία κτίστηκε το 1832 και τα τελευταία χρόνια στέγαζε το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Τσεσμέ.

Στον Άγιο Χαράλαμπο του Τσεσμέ 
Δημοπρατήθηκε το έργο της αναστήλωσης της εκκλησίας του Αγίου Χαράλαμπου στον Τσεμέ. Το έργο θα κοστίσει 1,6 εκατ λίρες και θα καλυφθεί κατά 95% απ’ τη Νομαρχία Σμύρνης και 5% απ’ το Δήμο Τσεσμέ. Ενδιαφέρον για το έργο υπήρξε και απ’ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Η εκκλησία κτίστηκε το 1832 και τα τελευταία χρόνια στέγαζε το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Τσεσμέ.



Και στο λιμάνι
Η ιδιωτική εταιρεία Ulusoy, που εκμεταλλεύεται το λιμάνι του Τσεσμέ, έδωσε τα στατιστικά στοιχεία της κίνησης, με βάση τα οποία κατά το 2012 ανήλθαν στους 156 χιλ. οι επιβάτες που διακινήθηκαν μεταξύ Τσεσμέ και Χίου, έναντι 139 χιλ. κατά το 2011. Θεαματική αύξηση παρουσίαζε και η κίνηση στη μαρίνα τού Τσεσμέ, που κατά το 2012 εξυπηρέτησε 19 χιλ. επισκέπτες. Επίσης αύξηση κατά 8% παρουσίασε η κίνηση στην εμπορευματική γραμμή Τσεσμές - Τεργέστη (Ιταλίας), που εξυπηρετείται από πλοία τύπου Ro-Ro.

Τα 90χρονα της Συνθήκης της Λωζάννης
Το ίδρυμα Lozan Vakfı Mübadileri (δηλαδή των ανταλλαγέντων με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης) θα τιμήσει και φέτος την επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης διοργανώνοντας εκδηλώσεις στην Πόλη, και ειδικά φέτος που είναι τα 90χρονα, και στη Σμύρνη.
Στην Πόλη οι εκδηλώσεις θα γίνουν στις 26 και 27 Ιανουαρίου στην Τούζλα (αλυκές) νότια του Καντίκιοϊ (στην ασιατική πλευρά), όπου υπάρχει η παλιά προβλήτα, στην οποία αποβιβάζονταν οι καραβιές των Τούρκων προσφύγων που έφταναν απ’ την Ελλάδα και άλλες βαλκανικές χώρες. Στη Σμύρνη, η γιορτή θα ξεκινήσει στις 30 Ιανουαρίου το πρωί με τη ρίψη λουλουδιών στο Πασαπόρτ της προκυμαίας, σημείο κι αυτό αποβίβασης Τούρκων προσφύγων το 1923 - ‘24. Ακολούθως, στο «Ege Hotel» διοργανώνεται συζήτηση για τα 90χρονα της ανταλλαγής των πληθυσμών, στην οποία έχει κληθεί να παραστεί και να μιλήσει και ο Έλληνας διεθνολόγος καθηγητής Δημήτρης Κιτσίκης. Την επόμενη ημέρα, 31 Ιανουαρίου, στο πολιτιστικό κέντρο Agora Audotorium θα προβληθούν ταινίες μικρού μήκους σχετικές με την ανταλλαγή και οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με ρεμπέτικη συναυλία. Τέλος, την 1η Φεβρουαρίου το ίδρυμα θα παρουσιάσει στη Σμύρνη την έκθεση που επιμελήθηκε με πίνακες (πάνελ) των αφηγήσεων και φωτογραφιών οικογενειών Τούρκων και Ελλήνων προσφύγων, που υποχρεώθηκαν να μετακινηθούν στα δύσκολα εκείνα χρόνια.

Η Σμύρνη τίμησε τη μνήμη τού Χραντ Ντινκ   
Μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε προχθές στη Σμύρνη για να τιμηθεί η μνήμη του δολοφονηθέντος πριν έξι χρόνια, στη Κωνσταντινούπολη, Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αγανάκτησή τους που ακόμη δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη και στα πλακάτ που έφεραν, χρησιμοποίησαν τη λέξη «ahparik», που σημαίνει στα αρμένικα «αδελφός», για να δείξουν την αλληλεγγύη τους προς τον αδικοχαμένο δημοσιογράφο.



Ο Γιάννης Πάριος για μια μοναδική συναυλία στην Πόλη   
Για μια και μοναδική συναυλία θα ταξιδέψει στην Πόλη, στις 16 Φεβρουαρίου 2012, ο κορυφαίος Έλληνας ερμηνευτής Γιάννης Πάριος. Θα παρουσιάσει στη σκηνή τού Lütfi Kırdar, για πρώτη φορά, τραγούδια μια ζωής, σε μια ανεπανάληπτη συναυλία. Κλείνοντας τέσσερις δεκαετίες συνεχούς προσφοράς, ο Γιάννης Πάριος έχει καθιερωθεί ως ο κατ’ εξοχήν ερωτικός ερμηνευτής, με τραγούδια που άφησαν εποχή και παραμένει ως σήμερα εξαιρετικά δημοφιλής στη γειτονική χώρα Η συναυλία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ερασιτεχνικού και Θεατρικού Ομίλου (ΕΡΘΟ) του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων και του Αθλητικού Συλλόγου Πέρα.

«Kanal İstanbul», Διώρυγα της Πόλης     
Ο Ερντογάν επανήλθε στην προεκλογική (2011) εξαγγελία του και ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 κατακυρώνεται το «φαραωνικό» - όπως πολλοί είπαν - έργο της Διώρυγας (νέος Βόσπορος), με την οποία η Κωνσταντινούπολη θα μετατραπεί σε δύο πόλεις που θα περνά ανάμεσά τους θάλασσα.
Η Διώρυγα θα έχει μήκος 45 - 50 χιλιόμετρα και θα συνδέει τη Θάλασσα του Μαρμαρά (ξεκινά από τη Σηλυβρία) με τον Εύξεινο Πόντο, ώστε να αποσυμφορηθεί η κίνηση στο στενό του Βοσπόρου, το οποίο σήμερα υπολογίζεται ότι διαπλέουν καθημερινά 120 με 150 πλοία. Με το σχέδιο αυτό θα δημιουργηθούν δύο χερσόνησοι και ένα νησί. Ο τύπος χαρακτηρίζει το έργο ως το μεγαλύτερο του τελευταίου αιώνα παγκοσμίως. Το βάθος νερού της Διώρυγας θα είναι περίπου 25 μέτρα, ενώ το φάρδος στην επιφάνεια θα είναι περίπου 145 - 150 μέτρα. Με βάση τις εξαγγελίες, το έργο θα είναι έτοιμο το έτος 2023, όταν η Τουρκική Δημοκρατία θα γιορτάζει τα πρώτα 100 χρόνια από την ίδρυσή της. Ίδωμεν!



Η υποθαλάσσια σήραγγα στο Βόσπορο  
Όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, κ. Ερντογάν, στις 23 Οκτωβρίου 2013 (ημέρα που εορτάζεται η ίδρυση της Δημοκρατίας), θα δοθεί στην κυκλοφορία η υποθαλάσσια ζεύξη στο Βόσπορο, που θα συνδέει το Γενί Καπί της ευρωπαϊκής πλευράς με το Καντίκιοϊ, απέναντι, στην ασιατική πλευρά. Η σήραγγα θα εξυπηρετεί αποκλειστικά σιδηροδρομικούς συρμούς, στους οποίους θα φορτώνονται τα αυτοκίνητα, όπως και στη Μάγχη. Το έργο άρχισε το 2004 και σήμερα βρίσκεται σχεδόν στην ολοκλήρωσή του. Η ιδέα της σήραγγας ξεκίνησε το1860 επί σουλτάνου Αβδούλ Μεσίτ, την προχώρησε ο Αβδούλ Χαμίτ, αναθέτοντας τη μελέτη το 1902 σε αμερικανική κατασκευαστική εταιρεία, αλλά τελικά το έργο υλοποιείται επί «σουλτάνου» Ερντογάν!



Αϊβαλιώτισσες ενάντια στο νόμο απαγόρευσης των αμβλώσεων    
Επιτροπή γυναικών του Αϊβαλιού συγκρότησαν την πλατφόρμα «Η έκτρωση είναι δικαίωμα της ίδιας της γυναίκας», πραγματοποίησαν την περασμένη βδομάδα ανοιχτή εκδήλωση και μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια και CD στον κόσμο για τη δράση τους ενάντια στην εφαρμοζόμενη νέα νομοθεσία περί αμβλώσεων. Ήδη από πέρυσι η κυβέρνηση Ερντογάν, ισχυριζόμενη ότι η υπογεννητικότητα θα δημιουργήσει στο μέλλον δημογραφικό ζήτημα (για ισλαμικό φανατισμό μιλούν οι επικριτές), εφαρμόζει νόμο με τον οποίο απαγορεύονται οι αμβλώσεις και οι καισαρικές τομές, πέραν των περιπτώσεων που συστήνονται ως μοναδική λύση απ’ τους γιατρούς. Είναι τέτοια η αυστηρότητα του νόμου, που απαγορεύει την έκτρωση ακόμη και σε γυναίκες που υπέστησαν βιασμό, με την αιτιολογία ότι το κράτος έχει τους πόρους να μεγαλώσει ένα ακόμη παιδί! Οι Αϊβαλιώτισσες με κεντρικό τους σύνθημα «Κράτος, τράβα το χέρι σου απ’ το σώμα μου», ξεκίνησαν τη διαμαρτυρία τους στο Νομό Μπαλίκεσιρ και δικτυώνονται σε όλη τη χώρα. Επικεφαλής του είναι η Νεχαμπάτ Ντινλέρ.


 
Το Δικελί τιμά το Ναζίμ Χικμέτ     
Η προτομή του Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, το όνομα του οποίου συνδέθηκε με τους απανταχού δημοκρατικούς αγώνες, κοσμεί το πάρκο τού Δικελί. Η αποκάλυψη του αγάλματος έγινε το περασμένο Σάββατο, επέτειο των 111 χρόνων απ’ τη γέννηση του ποιητή, από τον εκτελούντα χρέη δημάρχου Γιουσούφ Αλτιπαρμάκ. Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε, ακούστηκε ηχογραφημένο μήνυμα του δήμαρχου Οσμάν Οζγκιουβέν, που ως γνωστόν βρίσκεται αυτοεξόριστος στο εξωτερικό, και οι ομιλητές συνέδεσαν τους αγώνες και τις διώξεις που υπέστη ο Ναζίμ Χικμέτ, με το διωκόμενο δήμαρχο Οσμάν.



Καταπολέμηση εντόμων στο Κουτσούκ-κουγιού    
Στο απέναντί μας Κουτσούκ-κουγιού φαίνεται ότι «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», αφού συνεργεία του Δήμου ήδη απ’ τον περασμένο Δεκέμβριο πραγματοποιούν σε τακτά διαστήματα διαδοχικούς ψεκασμούς, για να εξολοθρεύουν τις προνύμφες των εντόμων που πολλαπλασιάζονται με την επικρατούσα υγρασία. Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, βάσει προγράμματος κατά τη χειμερινή περίοδο χρησιμοποιούνται φιλικά προς το περιβάλλον μέσα, για να περάσουν την άνοιξη στα απαραίτητα εντομοκτόνα. Έτσι περιορίζεται η αναπαραγωγή των βλαβερών εντόμων, όπως κατσαρίδες, τσιμπούρια, μύγες και κουνούπια, για να περάσουν ήσυχο καλοκαίρι!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey