Επίκαιρη ερώτηση Βουλευτών της ΝΔ για τις διευκολύνσεις στη χορήγηση βίζας για επισκέπτες από τα απέναντι παράλια στα ελληνικά νησιά

Τι γίνεται με τις βίζες των Τούρκων;

08/02/2018 - 10:30 Ενημερώθηκε 08/02/2018 - 10:59

Με θέμα την επέκταση της ισχύος και για το 2018 του καθεστώτος έκδοσης βίζας για τους επισκέπτες από την Τουρκία στα νησιά του Αιγαίου, τρεις Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά. Συγκεκριμένα, οι κ.κ. Μάνος Κόνσολας (Δωδεκανήσου), Γιώργος Κουμουτσάκος (Β΄ Αθηνών) και Σταύρος Καλαφάτης (Α΄ Θεσσαλονίκης) επισημαίνουν πως το 2017 παρατάθηκε η ισχύς του ειδικού καθεστώτος έκδοσης ημερήσιας βίζας, για τους επισκέπτες εκτός Σένγκεν και κυρίως τους επισκέπτες από την Τουρκία προς τα νησιά του Αιγαίου. Κίνηση, την οποία χαρακτηρίζουν «επιβεβλημένη, αφού οι επισκέπτες από την Τουρκία, που χρησιμοποιούν την κρουαζιέρα και τα ημερόπλοια, συμβάλλουν καθοριστικά στην τόνωση του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας των νησιών του Βορείου Αιγαίου και της Δωδεκανήσου».

Ωστόσο, όπως αναφέρουν, δεν έχει υπάρξει ακόμα απόφαση της Ε.Ε. για την παράταση ισχύος του μέτρου και για το 2018, ενώ και η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε ενημέρωση των φορέων του τουρισμού, της αυτοδιοίκησης αλλά και των επιχειρηματιών και των πολιτών σε αυτά τα νησιά, για τους οποίους αποτελεί ζήτημα κορυφαίας προτεραιότητας. Και μάλιστα, όπως επισημαίνεται, σε δύο περίπου μήνες ξεκινά η έναρξη της τουριστικής περιόδου και η αβεβαιότητα αυτή δεν μπορεί να παρατείνεται, ειδικά όταν ο τουρισμός αυτών των νησιών έχει υποστεί καίριο πλήγμα από την πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αλλά και την υπερφορολόγηση.
Καταλήγοντας, οι τρεις Βουλευτές ερωτούν τον Υπουργό κ. Νίκο Κοτζιά «σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η κυβέρνηση, σε επίπεδο Ε.Ε., για την παράταση ισχύος του μέτρου και ποια είναι η εξέλιξη;».

Τι είχε συμβεί πέρυσι
Πέρυσι, ακριβώς τέτοια εποχή στις αρχές του Φλεβάρη, τουρκικά Μέσα ενημέρωσης είχαν επιδοθεί σε μια σειρά από δημοσιεύματα με πηχυαίους τίτλους, όπως «Πραξικόπημα για τους Τούρκους τουρίστες στα ελληνικά νησιά», «Πόρτα στη βίζα από την Ελλάδα», «Η ΕΕ και οι Έλληνες δεν πρόκειται να μας δώσουν βίζα εισόδου για τα ελληνικά νησιά». Αναφέρονταν έτσι, στην επιστολή που είχε αποστείλει τότε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος προς τους βουλευτές του Αιγαίου, αναφέροντας την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην αποδεχθεί τη θεώρηση διαβατηρίων στα λιμάνια των ελληνικών νησιών.

Η υπόθεση είχε λάβει διαστάσεις, αφού οι τοπικές νησιωτικές αρχές είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για το ζήτημα, αφού το μέτρο είχε αποδειχθεί αρκετά… ευεργετικό, καθότι οι Τούρκοι πολίτες δεν έρχονταν αντιμέτωποι με την τεραστία γραφειοκρατία στα ελληνικά προξενεία, προγραμματίζοντας σε ολοένα και αυξανόμενο αριθμό τις διακοπές τους στα νησιά του Αιγαίου ή ακόμα και μονοήμερες εκδρομές.
Τελικώς, το ζήτημα είχε επιλυθεί με την επιμήκυνση του καθεστώτος θεώρησης τουριστικής βίζας σε Τούρκους επισκέπτες των ελληνικών νησιών και μάλιστα σε ότι αφορά τη Λέσβο καταγράφηκαν 48.160 αφίξεις Τούρκων επισκεπτών στις πύλες εισόδου της Μυτιλήνης και της Πέτρας, αριθμός που αποτέλεσε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση των τελευταίων ετών, μετά τους 50.659 επισκέπτες του 2015.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey