Δικάζονται για παράνομη κατάληψη κοινοχρήστου χώρου

Στο σκαμνί 30 επαγγελματίες της Αγιάσου

27/04/2017 - 11:25 Ενημερώθηκε 27/04/2017 - 11:27

 

 

Σήμερα Πέμπτη, 32 επαγγελματίες της Λέσβου, στην συντριπτική τους πλειοψηφία από την Αγιάσο, δικάζονται για παράνομη κατάληψη κοινοχρήστου χώρου. Οι επιχειρηματίες του χωριού πιστεύουν πως στο τέλος της περυσινής τουριστικής περιόδου με εντολή του Δήμου, έγινε έλεγχος από την Αστυνομία και υποβλήθηκαν μηνύσεις στα καταστήματα της αγοράς της Αγιάσου, που είτε έχουν τραπεζοκαθίσματα πάνω στο δρόμο, είτε βγάζουν ορισμένα από τα εμπορεύματα τους επί του οδοστρώματος.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο Δήμος Λέσβου και παλαιότερα ο Δήμος Αγιάσου, για την χρήση αυτών των χώρων επέβαλε ένα τέλος. Κατά την άποψη των επαγγελματιών, το τέλος ήταν υψηλό, καθώς τα έσοδα των καταστημάτων τους δεν δικαιολογούσαν τόσο υψηλά μισθώματα. Παρ’ όλα αυτά το τέλος πληρωνόταν.

Το 2016, για λόγους που δεν γνωρίζουν οι επιχειρηματίες του χωριού, ο Δήμος δεν τους κάλεσε να πληρώσουν τέλος. Οι καταστηματάρχες, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, χρησιμοποίησαν τα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων που χρησιμοποιούσαν για να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους. Πίστεψαν ότι κάποια στιγμή θα γίνονταν οι δέουσες ενέργειες από το Δήμο. Αντ’ αυτού, στο τέλος της τουριστικής περιόδου, πιστεύουν ότι ο Δήμος έκανε καταγγελία στην Αστυνομία και οι αστυνομικοί βγήκαν και έγραψαν όλες τις επιχειρήσεις του χωριού που χρησιμοποιούσαν κοινόχρηστους χώρους. Στην συνέχεια υποβλήθηκαν οι σχετικές μηνύσεις και έτσι οι επιχειρηματίες του χωριού δικάζονται στο Πταισματοδικείο Μυτιλήνης.

Εκείνο που φοβούνται οι επιχειρηματίες του χωριού είναι πως πρόθεση του Δήμου είναι να απαγορεύσει πλήρως την χρήση του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων από τις επιχειρήσεις. Κάτι που αν συμβεί, θα οδηγήσει σε ριζική αλλαγή της εικόνας που παρουσιάζει το χωριό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όταν το επισκέπτονται δεκάδες χιλιάδες τουρίστες και κάτοικοι του νησιού. Κατά την άποψη των επαγγελματιών της Αγιάσου, η ελκυστικότητα του χωριού προς τους επισκέπτες στηρίζεται όχι μόνο στον παραδοσιακό χαρακτήρα του οικισμού αλλά και στην ζωντάνια που παρουσιάζει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Η άλλη όψη των πραγμάτων

Ο πρώην αντιδήμαρχος Αγιάσου, Μανώλης Αρμενάκας, αναφέρει ότι ποτέ δεν έγινε καμία καταγγελία από την πλευρά της δημοτικής αρχής σε βάρος των επαγγελματιών και των εμπόρων της Αγιάσου. «Ούτε που διανοηθήκαμε ποτέ να κάνουμε κάτι τέτοιο», μας είπε χαρακτηριστικά.

Στην συνέχεια ανέφερε ότι το θέμα αφορά τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τμήματα των δρόμων του χωριού. Διότι ο νόμος 1080 του 1980, επιτρέπει την χρήση μόνο τμημάτων πεζοδρόμων και πλατειών. Η χρήση του οδοστρώματος απαγορεύεται. Παρ’ όλα αυτά, κατά παράδοση, αυτό που γινόταν στην Αγιάσο, ήταν οι δημοτικές αρχές να επιβάλουν τέλος κοινοχρήστων χώρων και στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν τμήματα δρόμων του χωριού. Αυτές πλήρωναν το τέλος κι όταν γίνονταν έλεγχοι από την Αστυνομία, επιδείκνυαν την απόδειξη πληρωμής και δεν τους επιβάλλονταν πρόστιμα. Όμως το 2015 και το 2016 παρότι είχε γίνει η επιβολή των τελών από το Δήμο, οι επαγγελματίες δεν πλήρωσαν κι έτσι όταν έγιναν οι έλεγχοι από την Αστυνομία δεν είχαν να επιδείξουν καμία απόδειξη. Το αποτέλεσμα ήταν η Αστυνομία να κάνει ό,τι προβλέπεται από το νόμο, δηλαδή να κάνει τις σχετικές μηνύσεις.

Παρ’ όλα αυτά ακόμη και τώρα το θέμα μπορεί να λυθεί αν οι κατηγορούμενοι επιχειρηματίες πληρώσουν τα τέλη που τους έχουν επιβληθεί. Κατά τον κ. Αρμενάκα, η πληρωμή των τελών θα οδηγήσει σε αθώωση τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey