Η πρόεδρος του προνοιακού ιδρύματος «Θεομήτωρ» Κ. Βόλτσιου σε συνέδριο στην Κρήτη

Πρότεινε συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Εργασίας

18/10/2017 - 16:43

Στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μονάδων Κοινωνικής Πρόνοιας στα Χανιά μίλησε η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του ιδρύματος «Θεομήτωρ» της Αγιάσου Κατερίνα Βόλτσιου για τον ρόλο των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας καθώς και την κοινωνική πολιτική και ψυχική υγεία.

Στο πλαίσιο της αλλαγής του ρόλου που τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας επιδιώκουν να διαδραματίσουν στο μέλλον, ακούστηκαν ιδέες, προτάθηκαν νέες πρακτικές με στόχο τον άνθρωπο, δόθηκαν διαφορετικές οπτικές με στόχο να οριστεί η κοινωνική πολιτική και να δρομολογηθεί η αλλαγή της εικόνας του προνοιακού κράτους.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου υπήρχε πάντα ανεπτυγμένο το κοινωνικό αίσθημα αλληλεγγύης και η κοινωνική προστασία τάσσονταν πάντα υπέρ των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Με αυτή τη κοινή διαπίστωση και με τη δέσμευση για περισσότερη συμμετοχή και πρωτοβουλία από πλευράς των εκπροσώπων του αρμόδιου Υπουργείου και των εμπλεκομένων φορέων, έκλεισε το Συνέδριο.

 

Να αλλάξει η εικόνα

«Όλοι επιθυμούμε να αλλάξει η εικόνα του προνοιακού κράτους. Στο πλαίσιο αυτής της επιδίωξης προσδοκούμε τα ΚΚΠ να διαδραματίσουν έναν νέο ρόλο. Αυτό απαιτεί να εφαρμόσουμε νέες πρακτικές με στόχο τον άνθρωπο», επεσήμανε αρχικά η κ. Βόλτσιου.

Μεταξύ άλλων σημείωσε τα εξής: «Σε έναν κόσμο που καθημερινά καταρρέει και υφίσταται τις συνέπειες της κοινωνικής κρίσης, όπου καθολικές ηθικές αξίες θυσιάζονται στον βωμό του κοινωνικού εγωισμού, η ουσιαστική έννοια της κοινωνικής πρόνοιας αποδυναμώνεται. Στόχος μας είναι η προαγωγή της αλληλεγγύης όχι όμως ως μέσο κοινότυπου χαρακτηρισμού της ανθρωπιάς, αλλά ως αξιόπιστου εργαλείου για την καταλυτική ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση των ανθρώπων του χώρου με σκοπό την επαναφορά της ουσίας του λειτουργήματος που υλοποιούμε».

Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να δρομολογηθεί μια συνεργασία δυο Υπουργείων, του Εργασίας και του Υγείας, «μια ανταλλαγή πληροφόρησης ώστε να δούμε τι ανακατανομή μπορεί να γίνει έτσι ώστε ο ορισμός του οράματος, των αξιών, αρχών και στόχων της πολιτικής που τα ΚΚΠ θέτουν ως κριτήρια όσο αφορά τον μελλοντικό ρόλο που θέλουν να διαδραματίσουν να μπορέσει να επιτευχθεί με γνώμονα ουσιαστικές τομές που πρέπει να γίνουν από τη βάση με καθορισμό των πεδίων ανάληψης και ευθυνών των διαφόρων εμπλεκομένων τομέων, πιθανά στην αρχή μέσα από εκτέλεση πιλοτικών προγραμμάτων».

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey