«Μέλη της Κυβέρνησης φορτώνουν ο ένας στον άλλο την απραξία τους για το Εφετείο Β. Αιγαίου»

«Πινγκ – πονγκ Τσιάρα vs Καραμανλή» με φόντο το Εφετείο σύμφωνα με την Νομαρχιακή ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ

10/01/2023 - 13:30 Ενημερώθηκε 11/01/2023 - 14:53

Στο επίκεντρο φέρνει, το «στεγαστικό» του Εφετείου Αιγαίου, η Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής επικαλούμενη δύο ερωτήσεις που είχαν θέσει οι βουλευτές του κόμματος Νάντια Γιαννακοπούλου και Κώστας Σκανδαλίδης στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η νέα απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Κωσταντίνου Τσιάρα, χαρακτηρίζεται παραπλανητική, και αυτό γιατί όπως σημειώνουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αποποιείται των όποιων ευθυνών του και μεταφέρει την ευθύνη της μη υλοποίησης του έργου στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή. «Με λίγα λόγια, μέλη της ίδιας κυβέρνησης αποποιούνται την ευθύνη τους και φορτώνει ο ένας στον άλλον την απραξία τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τα ερωτήματα που τίθενται -για δεύτερη επαναλαμβανόμενη φορά- επικεντρώνονται στον αν υπάρχει πρόθεση να δημιουργηθεί ένα ενιαίο και σύγχρονο δικαστικό συγκρότημα καθώς και αν υπάρχει δέσμευση για χρηματοδότηση.

Όπως προαναφέρθηκε πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά ερώτημα ίδιο ως προς το περιεχόμενο του. Στην πρώτη ερώτηση την 6/4/22 οι Βουλευτές κατέθεσαν και την αρχιτεκτονική προμελέτη η οποία καταρτίστηκε το 2011 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, και η οποία προβλέπει την ανέγερση του Εφετείου Βορείου Αιγαίου αναστηλώνοντας τα ερειπωμένα κτίσματα που βρίσκονται στο πίσω μέρος του νυν Δικαστικού Μεγάρου Μυτιλήνης. Αντί απαντήσεως, όπως σημειώνεται ο αρμόδιος υπουργός παραπέμψε τους ενδιαφερόμενους στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών την ευθύνη, επειδή εποπτεύει την εταιρεία «Κτηριακές Υποδομές α.ε.», ενώ όπως υποστηρίζεται ο πρώτος είχε την ευθύνη των προτάσεων προς την Διυπουργική επιτροπή για έργα δικαστικών κτηρίων.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί ότι των ερωτήσεων είχε προηγηθεί, από την Διυπουργική, στις 12 Μαρτίου 2021, η ανακοίνωση ένταξης έργων Δικαστικών Κτηρίων 310 εκ. ευρώ στα οποία δεν περιλαμβάνεται το Εφετείο Βορείου Αιγαίου.

Η δεύτερη ερώτηση που υποβλήθηκε στις 27/09/2022 υπενθυμίζεται ότι το Εφετείο Βορείου Αιγαίου συστήθηκε από το ΠΑΣΟΚ με το Προεδρικό διάταγμα 28/2011. Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ επί Υπουργίας Μ Παπαϊωάννου το 2011 μερίμνησε για την εκπόνηση της προμελέτης από την «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ» με υπεύθυνο της εκπόνηση της μελέτης τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Νίκο Σηφουνάκη, η οποία κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Δικαιοσύνης στις 06/04/2022. Ακόμη σημειώνεται ότι η προμελέτη προβλέπει την ανέγερση σε χώρο του δικαστικού μεγάρου Μυτιλήνης, αναστηλώνοντας προϋπάρχοντα κτήρια σήμερα ερειπωμένα.

Στα ερωτήματα που θέτουν οι Νάντια Γιαννακοπούλου και Κώστας Σκανδαλίδης ζητούν να απαντηθεί αν υπάρχει πρόθεση για ολοκλήρωση της μελέτης και προγραμματισμός υλοποίησης του έργου υπενθυμίζοντας οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ «ότι για κάθε έργο απαιτείται πολιτική βούληση η οποία εκφράζεται από τον αρμόδιο Υπουργό υλοποιώντας δεσμεύσεις της Κυβέρνησης».

Η απάντηση και η κάλυψη λειτουργικών εξόδων

Στην μακροσκελή απάντησή του, που χαρακτηρίστηκε, από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ,παραπλανητική, ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν απαντά ξεκάθαρα στα ερωτήματα που τίθενται. Επικαλούμενος δε, μία σειρά γραφειοκρατικών παραγόντων καταλήγει στο ότι «Μέχρι σήμερα δεν έχει διαβιβασθεί στο ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. πρόταση για επιχορήγηση της εταιρείας “ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ” A.E. Από τα ως άνω προκύπτει ξεκάθαρα ότι: α) ουδεμία αρμοδιότητα έχει το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. στην ολοκλήρωση της υπάρχουσας προμελέτης και β) η κατάθεση ολοκληρωμένης μελέτης με Προϋπολογισμό από την ΚτΥπ ΑΕ στην αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου μας και η κατόπιν ελέγχου έγκρισή της αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή -της κατά νόμο- Πρότασης του Υπουργού Δικαιοσύνης προς το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. για τη σχετική χρηματοδότηση του εν λόγω έργου».

Ακολούθως ο Υπουργός γνωστοποιεί στοιχεία σχετικά με τη γενικότερη επιχορήγηση για συντηρήσεις κατόπιν αιτημάτων των υπηρεσιών αρμοδιότητας του Εφετείου Βόρειου Αιγαίου. Βέβαια τα ποσά στα οποία γίνεται αναφορά έρχονται να καλύψουν πάγιες ανάγκες λειτουργίας του κτιρίου, κάτι όμως που μπορεί, προφανώς, να χαρακτηριστεί ως δεδομένο και αναμενόμενη δαπάνη για τους αρμόδιους.

Ειδικότερα σημειώνει ότι το Εφετείο Βορείου Αιγαίου έχει επιχορηγηθεί, σύμφωνα με το αρ. 64 του Ν. 3900/2010, περί ετήσιας χρηματοδότησης των δικαστηρίων από το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ., με το ποσό των 123.000,00€ το έτος 2020, με το ποσό των 224.600,00€ το έτος 2021 και με το ποσό των 237.000,00€ το έτος 2022 για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών αυτού και των Υπηρεσιών αρμοδιότητάς του (υπηρεσίες καθαριότητας, συντήρηση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων, ανελκυστήρων, εξοπλισμού πληροφορικής, μηχανών γραφείου, κλιματιστικών μηχανημάτων, πυρασφάλειας, φύλαξης, προμήθεια γραφικής ύλης, προμήθεια αναλώσιμων υλικών των ως άνω μηχανημάτων ή εγκαταστάσεων και ειδών υγιεινής ή καθαριότητας). Επιπλέον, το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. έχει εγκρίνει για το Εφετείο Βορείου Αιγαίου ποσό 155.000,00€ για το έργο «Επισκευή Δικαστικού Μεγάρου Μυτιλήνης» (αρ.αποφ. 5874/24-05-2017) ενώ κατόπιν σχετικών αιτημάτων, για τα έτη 2021 & 2022 ενέκρινε τις παρακάτω πιστώσεις των 7.798,00€ το έτος 2021 και β) το ποσό των 7.083,00€ για το έτος 2022 για δαπάνες μεταβατικών εξόδων, 1.758,00€ για προμήθεια μηχανών γραφείου, 1.932,70€ για προμήθεια κλιματιστικών μηχανημάτων και 5.144,60€ για προμήθεια επίπλων. Ακόμη στις επιχορηγήσεις για τις λειτουργικές δαπάνες του Εφετείου Βορείου Αιγαίου εγκρίθηκαν, όπως σημειώνει ο Υπουργός, μέσω του τακτικού προϋπολογισμού και κατόπιν αιτήματος των Υπηρεσιών αρμοδιότητάς του α)το  ποσό 115.604,54€για το έτος 2021 και β) το ποσό 88.438,14 για το έτος 2022.
Καταλήγοντας ο Υπουργός Δικαιοσύνης στην απάντησή του σημειώνει ότι «Το Υπουργείο Δικαιοσύνης διενεργεί ένα τεράστιο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των κτιριολογικών υποδομών της δικαιοσύνης, είτε με την ανέγερση νέων είτε με τη συντήρηση και αναβάθμιση ήδη υπαρχόντων. Στο πλαίσιο αυτό είναι πάντα στη διάθεση των κατά τόπους δικαστικών αρχών αλλά και των τοπικών φορέων να διερευνήσουμε τη δυνατότητα υλοποίησης όποιας πρότασης κατατεθεί προς αυτή την κατεύθυνση».

Ακολουθεί η ερώτηση Γιαννακοπούλου:

Και η απάντηση Τσιάρα:

Σημειώνεται ότι σχετικό δελτίο Τύπου κοινοποίηση λίγα λεπτά νωρίτερα του προαναφερόμενου το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Πετρέλλης. Ειδικότερα σημειώνει:«Την 27-09-2022 οι βουλευτές κα Γιαννακοπούλου και κος Σκανδαλίδης κατέθεσαν δεύτερη ερώτηση σχετικά με το ζήτημα της στέγασης του Εφετείου Βορείου Αιγαίου για το οποίο έχει καταρτιστεί ήδη από το 2011 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ προμελέτη η οποία προβλέπει την ανέγερση ενός σύγχρονου συγκροτήματος με την αναστήλωση κτιρίου που βρίσκονται εντός του αύλειου χώρου του σημερινού Δικαστηρίου. Η νέα απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης κου. Τσιάρα ο οποίος κατά την προσφιλή τακτική της Κυβέρνησης πετάει την μπάλα σε άλλο γήπεδο αποτελεί προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών του και παραπέμπει στον Υπουργό Υποδομών κο. Καραμανλή. Με λίγα λόγια ο ένας Υπουργός μεταθέτει την ευθύνη στον άλλον και ο μόνος που την πληρώνει εν τέλει είναι οι πολίτες της Λέσβου, οι Δικαστικοί Λειτουργοί, οι Δικαστικοί υπάλληλοι και οι Δικηγόροι οι οποίοι ταλαιπωρούνται καθημερινά και στερούνται, με ευθύνη της Κυβέρνησης, ενός σύγχρονου Δικαστικού Μεγάρου για την ανέγερση του οποίου υφίσταται προμελέτη η οποία σκονίζεται εδώ 11 χρόνια στα συρτάρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Η κυβερνητική αδιαφορία για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχει πολλές εκφάνσεις δεν έχει όμως κανένα όριο».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey