Το πρώτο σκέλος της «Διαχείρισης κρίσεων κατά την εκδήλωση ατυχημάτων ευρείας κλίμακας»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η άσκηση στο αεροδρόμιο

17/04/2019 - 12:51 Ενημερώθηκε 17/04/2019 - 17:00

Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου πραγματοποιήθηκε σήμερα 17 Απριλίου στη Μυτιλήνη, το πρώτο σκέλος της διυπηρεσιακής άσκησης Πολιτικής Προστασίας «ΑΛΚΑΙΟΣ Ι & ΙΙ.


Η άσκηση συντονίζεται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και διεξήχθη σήμερα στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης».

Καθώς το αντικείμενο των ασκήσεων είναι η «Διαχείριση κρίσεων κατά την εκδήλωση ατυχημάτων ευρείας κλίμακας», στο αεροδρόμιο πραγματοποιήθηκε άσκηση διαχείρισης, σε περίπτωση  αεροπορικού ατυχήματος κατά τη διάρκεια τροχοδρόμησης αεροσκάφους.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, σε αεροσκάφος κατά τη φάση της προσγείωσης στον αερολιμένα Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης», ο μπροστινός τροχός υποχωρεί και το αεροσκάφος σέρνεται και πιάνει φωτιά στον κινητήρα νούμερο 2.

Στην άσκηση συμμετείχαν 17  φορείς, 135 άτομα, 34 παντός τύπου οχήματα εκ των οποίων 3 ασθενοφόρα και 3 δίκυκλα της ΕΛΑΣ.

Ο γενικός σκοπός της άσκησης ήταν η διαπίστωση της ανταπόκρισης των εμπλεκομένων φορέων και του μεταξύ τους συντονισμού και συνεργασίας για την αντιμετώπιση ατυχημάτων μεγάλης κλίμακας, καθώς και η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού ιδίως όψει της τουριστικής περιόδου.

Επιπλέον εξετάστηκαν τα εξής:

Έλεγχος πληρότητας επιχειρησιακών σχεδίων.

Έλεγχος επιχειρησιακής ετοιμότητας στη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων από την εκδήλωση ατυχημάτων ευρείας κλίμακας.

Διαπίστωση τυχόν κενών και επικαλύψεων στις αρμοδιότητες των εμπλεκομένων φορέων.

Εντοπισμός αδυναμιών επίλυσης ζητημάτων που προκύπτουν από τις συναρμοδιότητες.

Δοκιμή νέων μεθοδολογιών.

Προσδιορισμός του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού και καταγραφή διαθέσιμων υλικών.

 

H άσκηση διεξήχθη με επιτυχία, αφού εντοπίσθηκαν και καταγράφηκαν κενά και αδυναμίες ώστε να βελτιωθούν τα υφιστάμενα επιχειρησιακά σχέδια. Παράλληλα, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν χρήσιμες εμπειρίες και γνώσεις αντιμετώπισης  ατυχημάτων μεγάλης κλίμακας.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, μετά την επίσκεψή της στο χώρο του αεροδρομίου, δήλωσε:

 «Αξιολογούμε την ετοιμότητα όλων μας και την πληρότητα των σχεδίων αντιμετώπισης έκτακτων συμβάντων. Εντοπίζουμε τις αδυναμίες, με στόχο να βελτιώνουμε συνεχώς την ικανότητά μας για να ανταποκρινόμαστε σε καταστάσεις κρίσεων και να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τις συνέπειές τους».


Αύριο 18 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η άσκηση «ΑΛΚΑΙΟΣ ΙΙ» στο λιμάνι της Μυτιλήνης.


Η άσκηση «ΑΛΚΑΙΟΣ Ι & ΙΙ» στοχεύει στην αξιολόγηση της  επιχειρησιακής ετοιμότητας των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων που συνοδεύονται από εκδηλώσεις ατυχημάτων ευρείας κλίμακας.

Ειδικότερα, σκοπός της είναι πέρα από τον έλεγχο της πληρότητας των επιχειρησιακών σχεδίων, η διαπίστωση της δυνατότητας ανταπόκρισης, συντονισμού και συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων για την αντιμετώπιση ατυχημάτων μεγάλης έκτασης.

Επισημαίνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της άσκησης ακολουθεί ανάλυση των αποτελεσμάτων της, ώστε από τα τελικά συμπεράσματα να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις για να αυξηθεί ο βαθμός ετοιμότητας και ανταπόκρισης όλων των συναρμόδιων φορέων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey