
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Προτάσεις ΦΙΜΠΟΔ για ονοματοθεσία 42 εκτελεσμένων
Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας με επιστολή τους στον Δήμαρχο Μυτιλήνης, τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τους εκπροσώπους δημοτικών παρατάξεων, την Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης και την Επιτροπή Ονοματοθεσίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ζητούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες προκειμένου να μνημονεύονται με τον πρέποντα σεβασμό τα ονοματεπώνυμα των Πατριωτών που εκτελέστηκαν στις 23 Μαρτίου του 1942 στα Τσαμάκια.
--2017%20%20%20 ΜΕ%20 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ%20 42%20 ΕΚΤΕΛΕΣΜΕΝΩΝ.jpg?_t=1679658393)
--Οι 42 ΕΚΤΕΛΕΣΜΕΝΟΙ.jpg?_t=1679658393)
Στην επιστολή σημειώνεται: «Δύο φορές μέχρι σήμερα, στάλθηκε στην δημοτική αρχή, υπόμνημα του συγγραφέα Γιώργου Γαλέτσα, για τις επιβαλλόμενες συμπληρώσεις και διορθώσεις, των ονομάτων των 42 εκτελεσμένων συμπατριωτών μας, σε οδούς της Μυτιλήνης (στις 20-12-2018 με αριθμό πρωτοκόλλου 58887 και στις 9-5-2022 με αριθμό πρωτοκόλλου 14261 ). Σαν σήμερα 23 Μαρτίου, έγινε το 1942 η πρώτη ομαδική εκτέλεση τεσσάρων συμπατριωτών μας από τους ναζί κατακτητές στα Τσαμάκια, αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε, αφού δυστυχώς καμιά διαδικασία δεν έγινε μέχρι τώρα, επισημαίνοντας τα παρακάτω :
Το 1994 με προτάσεις της επιτροπής ονοματοθεσίας οδών, αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης τα ονοματεπώνυμα των 33 Πατριωτών, που εκτελέστηκαν την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής στα Τσαμάκια και αναγράφονταν στην τότε αναθηματική στήλη, να δοθούν σε νέους δρόμους των οικισμών Βαρειάς, Ακρωτηριού, Νεάπολης, Πληγονιού κ.λ.π.( προάστια που τότε επεκτεινόταν) και πράγματι τούτο έγινε με τις απαιτούμενες αποφάσεις.
Επιβαλλόμενες ενέργειες που καθυστερούν χρόνια, παρά τις προτάσεις μας, είναι οι παρακάτω:
%20%20 2018--Α'-ΥΠΟΜΝΗΜΑ.jpg?_t=1679658393)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΛΕΤΣΑΣ ( Εισερχόμενο στον Δήμο με Αρ.Πρωτ: 14261 9-5-2022 )
Προς κ.Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Δήμου Μυτιλήνης
κ.Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης
κ.Πρόεδρο και Μέλη Συμβούλιου Κοινότητας Μυτιλήνης
κ.Προϊστάμενο Τμήματος Συγκοινωνιών και Κυκλοφορίας
ΘΕΜΑ : Αναγκαίες διορθώσεις ονομασίας οδών προς τιμή και μνήμη, των εκτελεσμένων Συμπατριωτών μας, από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
---Σας αποστέλλω έγγραφο που είχα καταθέσει στο Δήμο Λέσβου ( Αρ.Πρωτ. 58887 από 21-12-2018 ), σχετικά με το παραπάνω θέμα .Δυστυχώς τότε δεν προχώρησαν οι αναγκαίες ενέργειες, επειδή δεν συνεδρίαζε το Συμβούλιο της Κοινότητας Μυτιλήνης, αφού είχαν προκύψει θέματα με τη θέση σε αργία του τότε Προέδρου. Επανέρχομαι και σας ενημερώνω για τα παρακάτω:
---Με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την απελευθέρωση του νησιού από τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής, το 1994 ο πρώην Δήμος της πόλεως Μυτιλήνης, επί Δημαρχίας Νότη Παναγιώτου, πρόσθεσε στο Ηρώο στα Τσακμάκια, ξεχωριστή αναθηματική μαρμάρινη πλάκα με την αναγραφή 33 ονοματεπώνυμων εκτελεσμένων, στην οποία λόγω των δυσανάγνωστων ληξιαρχικών πράξεων θανάτου , αναγράφηκαν λανθασμένα τα ονόματα πέντε Συμπατριωτών μας.
---Μετά από 2χρονη έρευνα κατόρθωσα να βρω τεκμήρια και να στοιχειοθετήσω την εκτέλεση 42 Πατριωτών . Για αυτό, τον Σεπτέμβρη του 2010 τοποθετήθηκε από το Δήμο, νέα αναθηματική πλάκα με όλα τα σωστά ονοματεπώνυμα, τον τόπο καταγωγής και την ημερομηνία εκτέλεσης. Τα εννέα νέα ονοματεπώνυμα που προστέθηκαν είναι:
1)Λαγουτάρης Γεώργιος του Παναγιώτη
2) Βουδούρης Νίκος του Σταύρου
3) Πόρτογλους Γεώργιος του Ιωάννη
4) Κουκάρας Κωνσταντίνος του Γεωργίου
5) Καπακτσής Ελευθέριος του Ιζέτ
6) Τσακίρης Γεώργιος του Βασιλείου
7) Μαρούσκος Σάββας του Γεωργίου
8) Βαλιός Δημήτριος του Αθανασίου
9) Νήρος Γεώργιος του Νικολάου
Παράλληλα η έρευνα μου εντόπισε την λανθασμένη αναγραφή πέντε ονοματεπώνυμων και συγκεκριμένα:
1)Κωστόπουλος Πέτρος του Νικολάου αναφερόταν λανθασμένα ως Κυβόπουλος Πέτρος
2) Πατέρας Νικηφόρος του Ηλία αναφερόταν λανθασμένα ως Πατεζιάς Νικηφόρος
3) Μπατάς Χαράλαμπος του Παναγιώτη αναφερόταν λανθασμένα ως Βάτρος Χαράλαμπος
4) Ταρατόρης Θεοδόσιος του Βασιλείου αναφερόταν λανθασμένα ως Ταρατώλης Θεοδόσιος
5) Βαρβάκης Γεώργιος του Αριστείδη αναφερόταν λανθασμένα ως Βαρκάρης Γιώργος
--- Το 1994 με προτάσεις της επιτροπής ονοματοθεσίας οδών αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο όπως τα ονοματεπώνυμα των 33 Πατριωτών, που εκτελέστηκαν την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής στα Τσακμάκια και αναγράφονταν στην τότε αναθηματική στήλη, να δοθούν σε νέους δρόμους των οικισμών Βαρειάς, Ακρωτηριού, Νεάπολης, Πληγονιού κ.λ.π.( προάστια που τότε επεκτεινόταν) και πράγματι τούτο έγινε με τις απαιτούμενες αποφάσεις.
Ζητούμενα του εγγράφου μας είναι:
- Να δοθούν σε δρόμους των ίδιων περιοχών και τα υπόλοιπα 9 ονοματεπώνυμα που τότε δεν είχαν συμπεριληφθεί στην αναθηματική πλάκα.
- Να τοποθετηθούν νέες πινακίδες οδοσήμανσης με το σωστό ονοματεπώνυμο στα πέντε λανθασμένα ονοματεπώνυμα. Τα όποια προβλήματα προκύψουν στους κατοίκους των μικρών αυτών πέντε δρόμων, μπορούν να αντιμετωπίζονται με σχετικές Βεβαιώσεις της Υπηρεσίας του Δήμου. Θεωρούμε αδιανόητο να τιμούμε ανύπαρκτα πρόσωπα, επειδή τα ονόματά τους είχαν γραφεί δυσανάγνωστα με πένα και μελάνι , στις ληξιαρχικές πράξεις του κατοχικού Δήμου.
- Επειδή πολλά ακίνητα, στο ξεκίνημα ή στις διασταυρώσεις των δρόμων αυτών είναι αδόμητα οι πινακίδες έχουν τοποθετηθεί χαμηλά ή πάνω σε φράχτες ή έχουν χαθεί θα πρέπει μετά από έλεγχο τόσο στις παλιές όσο και οι νέες πινακίδες όπου αυτό απαιτείται να τοποθετηθούν σε μεταλλικό ιστό και να αναφέρουν μετά το όνομα <<< εκτελέστηκε από τους Γερμανούς >>.
- Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ενημέρωση, όπως και για την υπόδειξη των παραπάνω δρόμων. Αναλυτικά βιογραφικά, καθώς και οι τραγικές ιστορίες των 42 Εκτελεσμένων Συμπατριωτών μας, περιλαμβάνονται στο βιβλίο μου << ΣΤΟ ΣΗΜΑΔΙ…>>.
Γιώργος Γαλέτσας 7-5-2022