- «Φιλανθρωπία»… μετ’ εμποδίων στο Πλωμάρι, με τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο να έρχεται σε ρήξη με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μ. Αρμενάκα  - Υπερέβησαν τα εσκαμμένα οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας και της Πολιτείας στο τελευταίο συμβούλιο των Φιλανθρωπικών Πλωμαρίου, που υπό αυτό το καθεστώς υπολειτουργούν εις βάρος της κοινωνίας

Ο Θεός να βάλει το χέρι του!

31/05/2017 - 11:04 Ενημερώθηκε 31/05/2017 - 12:22

 Το αγεφύρωτο -κατά πλείστες ενδείξεις που έχει αναδειχθεί (και) από το «Ε»- χάσμα μεταξύ… Πολιτείας και Εκκλησίας στο Πλωμάρι συνεχίζει να υφίσταται ως τέτοιο (σ.σ. αγεφύρωτο) και το χειρότερο είναι ότι μέρα με τη μέρα… μεγαλώνει. Αφού, παρά το ότι τα μέλη του συμβουλίου των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων Πλωμαρίου (ΦΙΠ) κατάφεραν μετά από έξι μήνες(!) να συνεδριάσουν, τελικά δεν ολοκλήρωσαν ποτέ τη συνεδρίαση, με τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβο και τον Αρχιερατικό Επίτροπο της περιοχής Ευστάθιο Μεταξή να αποχωρούν οχλημένοι. Ο λόγος της αποχώρησής τους όμως δυστυχώς επιβεβαιώνει ότι οι εκπρόσωποι της τοπικής Εκκλησίας αδυνατούν να προσαρμοστούν στο σημερινό πλαίσιο λειτουργίας (και μάλιστα υπό ασφυκτικές δημοσιονομικές υποχρεώσεις) ενός Ιδρύματος και δεν δύνανται να συνεργαστούν με τους δημοτικούς άρχοντες.

Το χειρότερο όμως είναι πως η απαξιωτική στάση τους απέναντι στο συμβούλιο αδικεί τους ίδιους τους εαυτούς, καθώς δείχνουν να μην έχουν αντιληφθεί -ειδικά στη σημερινή περίοδο κρίσης- τη σημασία που έχει για την κοινωνία του Πλωμαρίου η εύρυθμη λειτουργία των ΦΙΠ, το Δ.Σ. των οποίων επί του παρόντος συνεδριάζει όποτε μπορεί η εκκλησιαστική εκπροσώπησή του, με μείζονα ζητήματα ατυχώς το ποιος θα έχει στην κατοχή το… κλειδί των γραφείων του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται χρήματα στο… δρόμο, τα μισθώματα των ακινήτων να τρέχουν αναξιοποίητα, οι υποχρεώσεις τους να μην ικανοποιούνται και να μην αποδίδεται ούτε καν η βοήθεια που ορίζει ο σκοπός της λειτουργίας των «Φιλανθρωπικών», αφού αποτέλεσμα όλων των παραπάνω (με ευθύνη πάντως και των δύο «αντιμαχόμενων» πλευρών) είναι και το ότι δεν διατίθεται ούτε το κομμάτι των προσόδων για την ανακούφιση πασχόντων και την ενίσχυση καλών μαθητών, αποφοίτων των σχολείων του Πλωμαρίου που θέλουν να σπουδάσουν.

 

Η νέα ρήξη

Η αξιολόγηση της είδησης που βγήκε βέβαια από την τελευταία απόπειρα συνεδρίασης των Φιλανθρωπικών στο Πλωμάρι θα μπορούσε να ήταν διαφορετική και να εστίαζε στις εκφράσεις και τον άγριο τσακωμό, σύμφωνα με μαρτυρίες (σ.σ. ακόμα και εκτός του γραφείου, στον δρόμο!), μεταξύ της πλευράς του Μητροπολίτη Μυτιλήνης και του Αρχιερατικού Επιτρόπου και των «αυτοδιοικητικών» εκπροσώπων του συμβουλίου, όταν επήλθε η νέα ρήξη μεταξύ τους και διέκοψαν τη συνεδρίαση.

Σκοπός βέβαια δεν είναι να σκανδαλιστεί κανένας διαβάζοντας τα γραφόμενα για τους εκπροσώπους της Εκκλησίας και της Πολιτείας μας και να αποπροσανατολιστεί από το ουσιώδες του προβλήματος που ταλανίζει τα ΦΙΠ και έχει αναδειχθεί τόσο από παλαιότερα ρεπορτάζ του «Ε», που αναδείκνυαν τη χαρακτηριστική (το λιγότερο) προβληματική «συνεργασία» του αντιδημάρχου Πλωμαρίου με τον Αρχιερατικό Επίτροπο Πλωμαρίου Ευστάθιο Μεταξή με φόντο τη… διαχείριση του νεκροταφείου των Αγίων Αναργύρων, όσο και από επώνυμες διαμαρτυρίες Πλωμαριτών πολιτών για το επίμαχο, που δεν είναι άλλο από τη λειτουργία των ΦΙΠ, με πιο χαρακτηριστική τελευταία την επώνυμη παρέμβαση του Ξενοφώντα Μαυραγάνη στο «Ε».

 

Το πρόβλημα

Το πρόβλημα έγκειται εδώ και μήνες στο ότι το συμβούλιο των ΦΙΠ δεν συνεδριάζει λόγω της (φυσιολογικής) αδυναμίας του προέδρου του, του Μητροπολίτη Μυτιλήνης (Ερεσού και Πλωμαρίου), να παρευρίσκεται συχνά στο Πλωμάρι, με αποτέλεσμα η φιλότιμη προσπάθεια των μελών του συμβουλίου που εκπροσωπούν τον Δήμο (αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Μανώλης Αρμενάκας, πρόεδρος κοινότητας Πλωμαρίου Λίτσα Βάμβουρα και ο Γιώργος Μιχαλέλλης) να εξορθολογίσουν την οικονομική διαχείριση των ΦΙΠ να μην μπορεί να περάσει στο τυπικό στάδιο υλοποίησης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ΦΙΠ, αφού δεν συνεδριάζει το συμβούλιό τους για να ληφθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις, να δέχονται συνεχώς προσαυξήσεις στον φόρο εισοδήματος, τα χωράφια που είναι στην κυριότητά τους να μένουν ανεκμετάλλευτα, να μην πληρώνεται ούτε ο ΟΤΕ(!) και να δημιουργούνται γενικότερα άνευ λόγου οφειλές προς το δημόσιο. Χαρακτηριστικό πρόβλημα εξάλλου είναι ότι τα ΦΙΠ υποχρεούνται εδώ και χρόνια να πληρώνουν διά χρηματικών ενταλμάτων του ιδίου του προέδρου (σ.σ. του Μητροπολίτη!), που εκ των πραγμάτων αυτή η διαδικασία απαιτεί τη φυσική παρουσία του αφενός, αφετέρου έτσι όπως γίνονται σήμερα οι συναλλαγές (μέσω e-banking κ.ά.) είναι εντελώς παρωχημένη. Αλλά… δεν αλλάζει.

 

Το… κλειδί και η εξουσιοδότηση

Αυτά τα κανονικά… βασικά βέβαια, όχι μόνο δεν φαίνεται να θεωρούνται σημαντικά από την εκπροσώπηση της Εκκλησίας, αλλά κατά πώς φαίνεται δεν λαμβάνονται ούτε καν υπόψη, με αποτέλεσμα τα ΦΙΠ, με ταμείο που αγγίζει τις 100.000 ευρώ, να είναι ανενεργά για την κοινωνία και να μη μπορούν ούτε να ενισχύσουν τους πάσχοντες, αφού δεν λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις, σε μια εποχή μάλιστα που τέτοια Ιδρύματα δίνουν την ελάχιστη ανάσα, προσπαθώντας να θυμίσουν λίγο από το «κράτος πρόνοιας» που εξαλείφεται σταδιακά ακόμα και σαν έννοια για την κοινωνία…

Και αυτό γιατί στην τελευταία συνεδρίαση το μείζον δυστυχώς για τον Μητροπολίτη ήταν όπως φάνηκε η εξασφάλιση κλειδιού των γραφείων για τον Αρχιερατικό Επίτροπο Ευστ. Μεταξή και… τίποτε άλλο προφανώς, ειδικά αν κρίνει κανείς την αποχώρησή του μετέπειτα, αλλά και η εξουσιοδότηση του Αρχιερατικού Επιτρόπου να εκπροσωπεί τον ίδιο όταν δεν θα δύναται να παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις ως λύση στο πρόβλημα της αδυναμίας πραγματοποίησης των συνεδριάσεων. Και τούτο, παρά το ότι αυτό δεν προβλέπεται από το καταστατικό, το οποίο ορίζει τον αντιπρόεδρο (σ.σ. τον αντιδήμαρχο Μανώλη Αρμενάκα) ως αντικαταστάτη του. Μήπως όμως το κακό στο Πλωμάρι έχει παραγίνει; Και μήπως πρέπει και οι δύο πλευρές να συνειδητοποιήσουν ότι τα ΦΙΠ δεν τους ανήκουν και πως κρίνονται καθημερινά;

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey