Παρέμβαση του πρώην προέδρου των Μιστεγνών Στρ. Σταυράκη με αφορμή τη συζήτηση στο Δημ. Συμβούλιο για το μεταναστευτικό

Γιατί δεν πρέπει να γίνει η νέα δομή στην «Πλάτη»

27/11/2019 - 14:51

Με γραπτή παρέμβασή του ο πρώην πρόεδρος των Μιστεγνών επιχειρεί να επιχειρηματολογήσει γιατί η περιοχή της «Πλάτης», που σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο προορίζεται να δημιουργηθεί η κλειστή δομή και το προαναχωρητικό κέντρο, δεν ενδείκνυται για μια τέτοια εγκατάσταση. Ο Στυρ. Σταυράκης αφού ευχαριστεί το δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης για την απόφασή του, σημειώνει ότι αυτή δεν θα παραμείνει ευχολόγιο, ενώ εκφράζει την πίστη του η πολιτεία να επανεξετάσει την απόφασή της αν αυτή είναι η νέα δομή να γίνει στα Μιστεγνά.

Η παρέμβαση Σταυράκη

Η παρέμβαση του Στρατή Σταυράκη και οι λόγοι που επικαλείται για την ακαταλληλότητα της περιοχής «Πλάτης» έχουν ως εξής:

«Καταρχήν (όσον αφορά το χθεσινό Δ.Σ.),θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δ.Σ. Μυτιλήνης καθώς  και όλους τους φορείς για τη θέση που πήραν και τη στήριξή τους στο πρόβλημά μας και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα μείνουν σε ευχολόγια αλλά θα εντείνουν την προσπάθεια τους  και θα συνδράμουν τη Κοινότητα Μιστεγνών , αν χρειασθεί.

Θεωρώ ότι η απόφαση του Δ.Σ μας καλύπτει , αλλά θα την περίμενα λίγο πιο σκληρή, δηλαδή να προβλέπει τι θα γίνει σε περίπτωση που η κυβέρνηση παρά την απόφαση αυτή, προχωρήσει στην υλοποίηση της εγκατάστασης της Δομής.

Και οι λόγοι που επικαλείται

Θέλω να παραθέσω τους  λόγους για τους οποίους δεν πρέπει  να γίνει η Νέα Δομή  στη Πλάτη των Μιστεγνών και είναι οι παρακάτω:

  • Είναι η απόσταση αναπνοής από τον οικισμό των Μιστεγνών , περίπου 400μ, αλλά και κοντά στις αναπτυσσόμενες Τουριστικές περιοχές της Σκάλας  Μιστεγνών και της Σκάλας Νέων Κυδωνιών. Υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας  Μόριας αφού κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι αυτό το ελεγχόμενο κέντρο των 5000 ατόμων μπορεί να παραμείνει  έτσι για πολύ καιρό αφού εξαρτάται από τις ροές  των μεταναστών που  πληθαίνουν και γίνονται ανεξέλεγκτες.
  • Λόγοι εθνικής ασφάλειας, η περιοχή είναι απέναντι από τα Τουρκικά παράλια και υπάρχουν εγκαταστάσεις για τις οποίες δε μπορώ να αναφέρω περισσότερα.
  • Είναι Κοινοτικός βοσκότοπος και είναι η  «αυλή» του χωριού των Μιστεγνών αφού στο χωριό υπάρχουν διάσπαρτες πολλές στάνες που βόσκουν και σταβλίζονται γύρω στα 4.000 ζώα. Πλήττονται  πάρα πολλοί κάτοικοι του χωριού που είναι κτηνοτρόφοι και κινδυνεύουν να χάσουν τις επιδοτήσεις τους αφού ο Κοινοτικός βοσκότοπος είναι αυτός  που δηλώνεται για την διαμόρφωση των επιδοτήσεων.
  • Υπάρχει το λατομείο από το οποίο εξορύσσεται η περίφημη κόκκινη πέτρα των Μιστεγνών , που κοσμεί όλους τους δρόμους του Νησιού και όχι μόνο και θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σοβαρό έσοδο για το Δήμο.
  • Υπάρχουν αξιόλογοι Αρχαιολογικοί Χώροι  της προϊστορικής περιόδου που κινδυνεύουν να καταστραφούν.
  • Υπάρχουν υδροβιότοποι όπου ενδημούν αποδημητικά πτηνά σε διάφορες περιόδους.
  • Τέλος η περιοχή είναι κοινοτικός βοσκότοπος με τίτλους ιδιοκτησίας της Κοινότητας και συμπεριλαμβάνεται στο ΣΧΟΑΠ της περιοχής όπου αναφέρονται οι χρήσεις γης που προβλέπονται για την ανάπτυξη της περιοχής. Αντί αυτής της ανάπτυξης κινδυνεύει να καταστραφεί.

Θα ήθελα να σας αναφέρω ότι όλοι οι παραπάνω λόγοι που σας παραθέτω περιλαμβάνονται και στην απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Μιστεγνών.

Θέλω να πιστεύω ότι η Πολιτεία θα επανεξετάσει την απόφαση της (αν πράγματι υπάρχει) και θα λάβει σοβαρά υπόψη της ότι δεν είναι δυνατό να καταστρέψει και να δυσφημήσει διεθνώς άλλη μια περιοχή στο Δήμο μας.»

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey