Στα ανοιχτά της Μυτιλήνης μεταξύ σκάφους του λιμενικού και της τουρκικής ακτοφυλακής, με φόντο μια διάσωση μεταναστών 

«Επεισόδιο» με την τουρκική ακτοφυλακή

22/09/2017 - 16:39

Ως «ιδιαίτερα σοβαρό» περιγράφεται από αρμόδια στελέχη του Λιμενικού το επεισόδιο που εκτυλίχθηκε προχθές το πρωί ανοικτά της Μυτιλήνης, με την εμπλοκή ενός περιπολικού του Λιμενικού Σώματος και δύο σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής. Στο συμβάν, μάλιστα, επενέβη πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού που περιπολούσε στην περιοχή, ενώ οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού είχαν λάβει προσωρινά εντολή να βρίσκονται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που κρινόταν απαραίτητη η επέμβασή τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», όλα ξεκίνησαν στις 9.30 το πρωί, όταν πλωτό του Λ.Σ. περισυνέλεξε από τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του λιμανιού της Μυτιλήνης 67 παράτυπους μετανάστες που επέβαιναν σε φουσκωτή λέμβο. Η διάσωση έγινε κοντά στην οριογραμμή και στην επιχείρηση επενέβη σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής. Όπως περιγράφουν πηγές με γνώση των γεγονότων στην εφημερίδα, το πλήρωμα του τουρκικού σκάφους απαίτησε να πραγματοποιήσει αυτό την επιχείρηση διάσωσης των παράτυπων μεταναστών. Οι Έλληνες λιμενικοί αρνήθηκαν διευκρινίζοντας ότι είχαν διαφορετικές οδηγίες. Στο σημείο έσπευσε και δεύτερο πλωτό της τουρκικής ακτοφυλακής σε μια προφανή κίνηση κλιμάκωσης της έντασης. Τα δύο τουρκικά σκάφη μάλιστα έκαναν επίδειξη ισχύος πραγματοποιώντας ελιγμούς γύρω από το περιπολικό του Λ.Σ. Έλληνες αξιωματούχοι περιγράφουν ότι από την ένταση του κυματισμού που προκλήθηκε κόπηκε το σχοινί με το οποίο η φουσκωτή βάρκα των μεταναστών ήταν δεμένη στο σκάφος του Λιμενικού.

Σύμφωνα με μάρτυρες, το επεισόδιο συνεχίστηκε μέχρι τα ανοικτά του λιμανιού της Μυτιλήνης. Μάλιστα, στο συμβάν φέρεται να επενέβη πλοιάριο του Πολεμικού Ναυτικού που περιπολούσε στην περιοχή. Στη θέα του, τα δύο καταδιωκτικά της τουρκικής ακτοφυλακής υποχώρησαν και επέστρεψαν στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας. Πηγές με γνώση του θέματος περιγράφουν ότι το πλήρωμα του σκάφους του Λιμενικού όσο και οι αξιωματικοί στον θάλαμο επιχειρήσεων αντιμετώπισαν το επεισόδιο με ιδιαίτερη ψυχραιμία.

Πάντως, οι επίσημες πηγές ενημέρωσης έλεγαν χθες ότι η διάσωση των μεταναστών έγινε κοντά στην οριογραμμή, παρουσία πλωτού της τουρκικής ακτοφυλακής, που δεν παραβίασε τα χωρικά ύδατα της χώρας ούτε επενέβη στη διαδικασία.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey