Στην οριοθέτηση του τμήματος του οικισμού του Πλωμαρίου, που εκκενώνεται και οι κάτοικοι του μεταφέρονται σε ξενοδοχεία, όπου και θα φιλοξενηθούν, κατέληξε σήμερα το μεσημέρι, σε έκτακτη συνεδρίαση του, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

Εκκένωση τμήματος του Πλωμαρίου που επλήγη από τις κατολισθήσεις

25/11/2018 - 19:42 Ενημερώθηκε 26/11/2018 - 15:01

Το όργανο συνεδρίασε στο Πλωμάρι και κατέληξε στις αποφάσεις του αφού έλαβε υπόψη και τη γνώμη του καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και Προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμη Λέκκα που μαζί με επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποίησαν αυτοψία στο χώρο της κατολίσθησης αλλά και στο τμήμα του οικισμού που επλήγη από το φαινόμενο.

Σύμφωνα με την απόφαση, το τμήμα του οικισμού Πλωμαρίου που οριοθετήθηκε ότι επλήγη από την κατολίσθηση, περιλαμβάνει 29 κτίσματα εκ των οποίων 15 σπίτια, η εκκένωση δε αφορά συνολικά 37 άτομα. «Η κατάπτωση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των κατολισθητικών φαινομένων, οφείλεται κυρίως σε μορφολογικούς λόγους, λόγους μικροσεισμικότητας, στις έντονες βροχοπτώσεις αλλά και στη λιθολογία και τη γεωλογική δομή της περιοχής», υποστήριξε ο καθηγητής κ. Λέκκας.

 

«Η περιοχή αυτή - σημείωσε ο ειδικός επιστήμονας - είναι επιρρεπής σε κατολισθήσεις, είχαν μάλιστα εκδηλωθεί και στο παρελθόν κατολισθήσεις και λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων που είχαμε το περασμένο χρονικό διάστημα εκδηλώθηκε αυτή η κατάπτωση. Σ' αυτή τη χρονική στιγμή είναι σε εξέλιξη έρευνες τόσο στο έδαφος όσο και με δυο μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκειμένου να διερευνήσουμε όλες τις παραμέτρους του φαινομένου. Με όπλο τις πρώτες βασικές επιστημονικές μας εκτιμήσεις οριοθετήσαμε τον χώρο ο οποίος έχει υψηλό κίνδυνο πιθανά και από άλλα κατολισθητικά φαινόμενα. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να μιλήσουμε με σιγουριά για το τι μέλει γενέσθαι».

Υπενθυμίζεται ότι οι κλατολισθήσεις σημειώθηκαν στα όρια του ανατολικού οικισμού Πλωμαρίου και στο απότομο πρανές του υψώματος Προφήτη Ηλία τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Βράχια μεγάλου όγκου αποκολλήθηκαν και έπεσαν από ύψος έως και 30 μέτρων, σε κατοικημένα και μη κτίσματα που βρίσκονται στη βάση του πρανούς και μέσα στα όρια του οικισμού. Συνολικά και σύμφωνα με την αυτοψία των ειδικών γεωλόγων της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, οι αποκολλήσεις συνέβησαν σε επιφάνεια βραχώδους πρανούς περί τα 1.000 τετραγωνικά μέτρα.

Στα βράχια που έπεσαν προχθές περιλαμβάνονται όγκοι μεγάλων διαστάσεων και βάρους άνω των πέντε τόνων. Οι πτώσεις των βράχων κατέστρεψαν στέγες σπιτιών, τοίχους και αποθήκες. Συνολικά επλήγησαν πέντε κτήρια. Τα σπίτια που βρίσκονται στη βάση του μετώπου πτώσης των βράχων είναι συνολικά 24 και 14 από αυτά κρίθηκαν μη κατοικήσιμα. Με δεδομένο ότι το φαινόμενο θεωρήθηκε πως είναι σε εξέλιξη, από την πρώτη στιγμή με απόφαση του έκτακτου Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, απομακρύνθηκαν περίπου 30 από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι διανυκτέρευσαν σε συγγενικά σπίτια ή σε ξενοδοχεία, ενώ από σήμερα το πρωί με φροντίδα του δήμου Λέσβου παρέχονται και υπηρεσίες σίτισης τους.

Με απόφαση του Γενικού περιφερειακού διευθυντή Βορείου Αιγαίου της ΕΛΑΣ, ταξιάρχου Λευτέρη Ντουρουντού, η Διεύθυνση Αστυνομίας Λέσβου φρουρεί όλη την εκκενωθείσα περιοχή η οποία έχει αποκλεισθεί.

Τι συνέβη

Μεγάλη κατολίσθηση σημειώθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στο Πλωμάρι Λέσβου. Ογκώδη βράχια υποχώρησαν από την πλαγιά του βουνού και έπεσαν μέσα στο χωριό ισοπεδώνοντας δύο αποθήκες και τον τοίχο ενός σπιτιού.

Μικρότερες ζημιές έχουν προκληθεί και σε άλλα σπίτια αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό. Το ευτύχημα είναι ότι παρότι το γεγονός έγινε μετά τα μεσάνυχτα, οι κάτοικοι πρόλαβαν να βγουν από τα σπίτια τους και δεν σημειώθηκε τυχόν τραυματισμός, όμως ένα σκυλάκι δεν ήταν τόσο τυχερό και καταπλακώθηκε από τα βράχια.

Στο σημείο βρέθηκε εξαρχής αστυνομική δύναμη για καταγραφή των ζημιών, ενώ δεν έχει χρειαστεί η εμπλοκή της Πυροσβεστικής.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey