Το παρέλαβαν δυο 18χρονοι πρόσκοποι από το νησί μας, ο Ξενοφών Κουκούτας και ο Γιάννης Σβώρος, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στο Χάλιφαξ του Καναδά

Απονομή Βραβείου John McCain στους κατοίκους της Λέσβου

19/11/2018 - 12:11

Δυο 18χρονοι Πρόσκοποι από τη Λέσβο, ο Ξενοφών Κουκούτας και ο Γιάννης Σβώρος, παρέλαβαν σήμερα κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στο Χάλιφαξ, στον Καναδά, το πρώτο βραβείο John McCain, που απονεμήθηκε στους κατοίκους της Λέσβου για την ηρωική τους υποστήριξη προς τους πρόσφυγες.

Όπως είναι γνωστό, μετά από πρόταση του Δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού και σε συνεννόηση με το ίδρυμα John McCain, αποφασίστηκε το βραβείο να παραλάβει αντιπροσωπεία της Προσκοπικής Κίνησης του νησιού μας.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Ξενοφών Κουκούτας και ο Γιάννης Σβώρος, είπαν μεταξύ άλλων: "Όταν οι προσφυγικές ροές κορυφώθηκαν το τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο του 2015 όταν και από τη Λέσβο πέρασαν σχεδόν 700.000 άνθρωποι, οι Πρόσκοποι πέραν της βοήθειας στους πρόσφυγες θεώρησαν καθήκον το ότι πρέπει να εργασθούν στην κατεύθυνση της προστασίας της τοπικής κοινωνίας από τα δηλητήρια της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που διαχέονταν στην τοπική κοινωνία. Για αυτό και εργάστηκαν μεθοδικά βοηθώντας υπηρεσίες του Δήμου Λέσβου στην αποκατάσταση κύρια του περιβάλλοντος όπου αυτό πληγώθηκε σοβαρά από τη δημιουργία ανεξέλεγκτων πρόχειρων προσφυγικών καταυλισμών. Δεκάδες Πρόσκοποι ταξίδεψαν με δικά τους έξοδα από όλη την Ελλάδα βοηθώντας τις υπηρεσίες του Δήμου σε καθαρισμούς κυρίως δημόσιων χώρων."

Ακολούθως, η κα Cindy McCain, Πρόεδρος του Ιδρύματος John McCain, τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο άντρας μου θα ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος σήμερα αν ήταν εδώ να δει ότι το βραβείο που έχει το όνομά του πηγαίνει σε μια κοινότητα που το αξίζει περισσότερο από όλους, τους ανθρώπους του πανέμορφου νησιού της Λέσβου. Όταν χιλιάδες άνθρωποι έψαχναν καταφύγιο από τη βία και την τυραννία οι άνθρωποι της Λέσβου δεν τους έδιωξαν. Δεν τους είδαν ως εισβολείς, δεν τους είδαν ως ευκαιρία για να κερδίζουν πολιτικό πλεονέκτημα δίνοντάς τους απλά νερό και ρεύμα. Όχι δεν το έκαναν. Έκαναν κάτι πιο ευγενές. Τους βοήθησαν.

Ήμουν στη Λέσβο το 2016 και είδα από κοντά το μέγεθος της καταστροφής όπως είδα και το μέγεθος της ταπεινότητας των ανθρώπων της Λέσβου.  Οι κάτοικοι της Λέσβου, πολλοί από τους οποίους κατάγονται και οι ίδιοι από πρόσφυγες, έδωσαν καταφύγιο σε όλους αυτούς. Επούλωσαν τις πληγές τους, τους φιλοξένησαν και φέρθηκαν με σεβασμό σε όλους τους νεκρούς τους. Οι κάτοικοι της Λέσβου καλωσόρισαν ανθρώπους στις ακτές τους που ήταν ανεπιθύμητοι αλλού, έκαναν αυτό που μπορούσαν, τους έδωσαν ελπίδα, έδειξαν ότι ο κόσμος νοιάζεται γι’ αυτούς και βασανίστηκαν από τις συνθήκες που οι ίδιοι δεν δημιούργησαν. 

Η ενσυναίσθησή τους, η ευαισθησία και η συμπόνια τους έδωσε ξανά την αξιοπρέπεια σε όσους ήταν απελπισμένοι. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν είναι τόσο σπάνια όσο φαίνεται καθώς κοιτάζουμε το κόσμο στη τηλεόραση ή στο ίντερνετ. Είναι πάντα πηγή έμπνευσης και αξίζει να την τιμούμε. Αυτή η ανθρώπινη αξιοπρέπεια των ανθρώπων της Λέσβου είναι ένα παράδειγμα για όλους μας και αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε ένα τέτοιο παράδειγμα. 

Κυρίες και Κύριοι, εκ μέρους του διεθνούς συνεδρίου ασφάλειας του Χάλιφαξ και του ανθρώπου που αυτό το βραβείο φέρει το όνομα, του συζύγου μου John McCain, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους κατοίκους της Λέσβου που μας θύμισαν ότι είμαστε όλοι παιδιά του ίδιου θεού, ότι η αγάπη νικά πάντα το μίσος και ότι μπορούμε να κάνουμε το κόσμο καλύτερο από ότι τον παραλάβαμε. Είναι τιμή μου που σας παραδίδω αυτό το βραβείο». 

Την απονομή παρακολούθησαν υψηλόβαθμα στρατιωτικά στελέχη από πολλές χώρες όπως ο Καναδάς, το Μεξικό, η Αυστραλία η Ινδία κ.α, καθώς και πολιτικά στελέχη που συμμετείχαν στο συνέδριο όπως Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ, ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚP Ομέρ Τσελίκ με πολυμελές επιτελείο,  οι Υπουργοί Άμυνας από Ιράκ, Αφγανιστάν και Καναδά, ο Γενικός Γραμματέας πολιτικών Υποθέσεων και Ασφάλειας James Apathurai, καθώς ο πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Νίκολας Μπέρνς, με την ιδιότητά του καθηγητή του Harvard. 

Στο περιθώριο του συνεδρίου έγιναν και άλλες σημαντικές  συναντήσεις εργασίας του εκπροσώπου του Δήμου Λέσβου με στελέχη του ιδρύματος John McCain καθώς και του Halifax International Forum με σκοπό μελλοντικές κοινές δράσεις και ειδικότερα σε ότι αφορά τη διοργάνωση συνεδρίων, τον μαθητικό τουρισμό από το εξωτερικό και την σταθερή συμμετοχή του Δήμου Λέσβου σε παρόμοιες διεθνείς διοργανώσεις.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey