Τι συμβαίνει στη Μόρια; - Πού είναι οι υπεύθυνοι;

Τρεις νεκροί μετανάστες σε μια εβδομάδα!

31/01/2017 - 14:18

Διάσημοι έρχονται, επισκέπτονται, διαπιστώνουν και φεύγουν, αλλά η ντροπή στη Μόρια συνεχίζεται. Μέσα σε μία εβδομάδα, τρεις νεκροί βρέθηκαν στο Κέντρο της Μόριας και όλοι αναρωτιούνται για τις αιτίες. Ο τρίτος νεκρός μετανάστης από το Πακιστάν, εντοπίστηκε χτες στις 12 το μεσημέρι στον καταυλισμό, ενώ το περασμένο Σάββατο, βρέθηκε νεκρός έξω από τη σκηνή του, 46χρονος Σύρος.

Διάσημοι έρχονται, επισκέπτονται, διαπιστώνουν και φεύγουν, αλλά η ντροπή στη Μόρια συνεχίζεται. Μέσα σε μία εβδομάδα, τρεις νεκροί βρέθηκαν στο Κέντρο της Μόριας και όλοι αναρωτιούνται για τις αιτίες. Ο τρίτος νεκρός μετανάστης από το Πακιστάν, εντοπίστηκε χτες στις 12 το μεσημέρι στον καταυλισμό, ενώ το περασμένο Σάββατο, βρέθηκε νεκρός έξω από τη σκηνή του, 46χρονος Σύρος.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Τρίτη, πέθανε άλλος ένας άνδρας, 22 ετών, από την Αίγυπτο. Και στις δύο περιπτώσεις, η αρχική ιατροδικαστική εξέταση δεν μπόρεσε να εξακριβώσει τα ακριβή αίτια των θανάτων των δύο ανδρών και ο ιατροδικαστής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης ζήτησε περαιτέρω ιστολογική και τοξικολογική εξέταση, για να διερευνηθεί η πιθανότητα ο θάνατος να επήλθε από αναθυμιάσεις ή εισπνοή άλλων αερίων.

Στην ίδια σκηνή με το νεκρό Πακιστανό, διέμενε και 30χρονος Αφγανός που νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με πηγές του Νοσοκομείου και της Αστυνομίας, δεν υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας, ενώ εκτιμάται δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα. Άλλες πηγές τονίζουν ότι στη σκηνή και των δύο μεταναστών, υπήρχε μαγκάλι. Άμεσα εκκενώθηκε από τους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Ασύλου και των ΜΚΟ, ο καταυλισμός, ενώ κατέφτασε και η Πυροσβεστική γιατί υπήρχαν υποψίες για πυρκαγιά. 

Μικρής έκτασης επεισόδια ακολούθησαν το χτεσινό θάνατο του Πακιστανού μετανάστη, ενώ εντείνεται η οργή των εγκλωβισμένων που κάνουν λόγο για απαράδεκτες συνθήκες, έλλειψη φαγητού, νερού και ρεύματος. Μάλιστα μητέρες τόνισαν χτες στο «Ε» ότι «δεν υπάρχει γάλα, νερό και πάνες για τα μωρά μας»!

 

Τραγικός απολογισμός

Θυμίζουμε το πρώτο πρόσφατο σοκ, του περασμένου Νοεμβρίου, με την πυρκαγιά που έκαψε μεγάλο μέρος του καταυλισμού, αλλά και το θάνατο μιας ηλικιωμένης γυναίκας κι ενός μικρού παιδιού. Ούτε αυτό λοιπόν, αλλά ούτε ο χιονιάς και η κακοκαιρία ή οι παγωμένες σκηνές, φαίνεται να κινητοποίησαν εν τέλει ουσιαστικά το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με αποτέλεσμα, παρά τις όποιες ενέργειες από πλευράς Ύπατης Αρμοστείας για να «μπαλωθούν» με μονωτικό υλικό οι σκηνές, να έχουμε σήμερα απολογισμό τριών νεκρών, μόνο τον πρώτο μήνα του 2017!

Πρόσφυγες και μετανάστες, κοιμούνται με δυο κουβέρτες σε καλοκαιρινές σκηνές και με «αυτοσχέδια θέρμανση» από γκαζάκια, σόμπες και ό,τι βρουν, ενώ την ίδια ώρα, βρίσκεται πλαγιοδετημένο από τις 11 Ιανουαρίου το αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού, στο οποίο διαμένουν μόλις 80 άτομα! Και το τελευταίο, γιατί διέρρευσε στους εγκλωβισμένους ότι αν φύγουν από τον καταυλισμό, θα χάσουν τη συνέντευξή τους από την Επιτροπή Ασύλου!

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, στα νησιά βρίσκονται εγκλωβισμένα και ζητούν άσυλο, 10.107 άτομα. Από αυτά 4.891 διαμένουν σε καταυλισμούς στη Λέσβο, 3.413 στη Χίο και 1.803 στη Σάμο.

 

 

Σταύρος Θεοδωράκης:

«Σε πόσους θανάτους θα ξυπνήσει η κυβέρνηση;»

 

«Αναρωτιόμαστε στους πόσους θανάτους θα ξυπνήσει η κυβέρνηση. Υπάρχουν συγκεκριμένες λύσεις στο πρόβλημα των προσφύγων και των μεταναστών. Ελπίζω κάποια στιγμή η κυβέρνηση να αποφασίσει να συζητήσει σοβαρά τις δικές μας προτάσεις και να αξιοποιήσει με το σωστό τρόπο τα χρήματα που έρχονται από την Ευρώπη», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του «Ποταμιού» σχετικά με τον τρίτο θάνατο στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια μέσα σε μία εβδομάδα.

 

 

Ανακοίνωση του ΚΚΕ:

«Έγκλημα διαρκείας στο κολαστήριο της Μόριας»

 

Για έγκλημα διαρκείας που συντελείται στο «κολαστήριο» της Μόριας, κάνει λόγο η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ με αφορμή το θάνατο τρίτου μετανάστη στο συγκεκριμένο χώρο.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Αποδείχθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο πως οι πολιτικές, σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, που συναποφάσισαν και υλοποιούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι κυριολεκτικά εγκληματικές.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες γλίτωσαν από το θάνατο στα βουνά και στις θάλασσες που τους ανάγκασαν οι ιμπεριαλιστές, με τους πολέμους τους και την καταλήστευση του πλούτου των χωρών τους, να διασχίσουν, και κινδυνεύουν κάθε μέρα, κάθε ώρα να χάσουν τη ζωή τους από τις πανάθλιες, απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν μέσα στα κέντρα κράτησης.

Σοβαρή ευθύνη φέρουν και όλες εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις και οι τοπικοί θεσμοί, που αποδέχτηκαν ή συναίνεσαν στη δημιουργία των hot spots και τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας».

 

Κριτική σε Δήμο και Περιφέρεια

Τεράστιες ευθύνες επωμίζονται κατά το ΚΚΕ, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο Δήμος Λέσβου, που «αναλίσκονται στην υποδοχή διάφορων vips που “κτίζουν” τη “φιλάνθρωπη εικόνα” τους και στη συλλογή βραβείων ανά την οικουμένη για το “φιλάνθρωπο” έργο τους και, με άλλοθι τις αρμοδιότητες που έχουν ή δεν έχουν, αφήνουν το …χρόνο να λύσει τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται στο κέντρο κράτησης στη Μόρια».

Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ, καλεί όλους τους φορείς του νησιού να παλέψουν μαζί με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για να σταματήσει άμεσα ο διπλός εγκλωβισμός τους στο νησί και στην Ελλάδα: «Να πάρουν όλοι στις αμέσως επόμενες μέρες, χαρτιά και να μεταφερθούν με ασφάλεια στις χώρες που επιθυμούν. Να δημιουργηθούν ανθρώπινες δομές προσωρινής φιλοξενίας που να αντικαταστήσουν τα κολαστήρια, σαν αυτό της Μόριας, μέσα στα οποία στοιβάζονται σήμερα».

 

 

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη για τον τρίτο θάνατο μετανάστη στη Μόρια

«Επιτέλους λίγη ντροπή»

 

Με σχόλιό της, η Δημοκρατική Συμπαράταξη για τον τρίτο θάνατο «φιλοξενούμενου» στην κρατική δομή της Μόριας, ζητά εμμέσως πλην σαφώς την παραίτηση των κάθε λογής υπευθύνων.

«Δυστυχώς όσα γράψαμε στην χτεσινή μας ανακοίνωση, επιβεβαιώνονται με τον πιο τραγικό τρόπο. Αναμένουμε την παραίτηση των υπευθύνων και την παρέμβαση της ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Επιτέλους λίγη ντροπή!», σημειώνεται χαρακτηριστικά από το γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

 

 

Ζωή Κωνσταντοπούλου:

«Καμία ανθρώπινη ζωή δεν είναι αναλώσιμη»

 

Για το θάνατο ενός ακόμη ανθρώπου, στο λεγόμενο Κέντρο «Υποδοχής» Προσφύγων στη Μόρια, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας», δήλωσε: «Η συνεχιζόμενη τραγωδία στη Μόρια ήταν πλήρως προβλέψιμη. Οι ευθύνες βαρύνουν την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καμία ανθρώπινη ζωή δεν είναι αναλώσιμη».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey