
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
«Παγώνει» ο πρώτος σχεδιασμός, ενώ κρίνεται επιτακτικό το προαναχωρησιακό κέντρο με αποκλειστική αρμόδια την Αστυνομία
Στην έννοια της αποσυμφόρησης από τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και ιδιαίτερα σε Λέσβο, Χίο και Κω προσπαθεί να δώσει περιεχόμενο η κυβέρνηση, σχεδιάζοντας τη δημιουργία τριών προαναχωρησιακών κέντρων, ενός σε κάθε νησί.
Μετά τις αντιδράσεις από πλευράς δημάρχου Σπύρου Γαληνού και περιφερειάρχη Χριστιάνας Καλογήρου για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήθηκε η δημιουργία νέας δομής στο παλιό φυλάκιο της Λεμονού, οποιαδήποτε κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση έχει «παγώσει» και επίσημα, επιβεβαιώνοντας πρόσφατο ρεπορτάζ του «Ε».
Στο μεταξύ, οι ροές μπορεί να εκμηδενίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες, γεγονός που αποδόθηκε στην κακοκαιρία, στα νησιά όμως παραμένουν συνολικά 15.192 πρόσφυγες και μετανάστες. Συγκεκριμένα, στη Λέσβο παραμένουν 5.895 άτομα, στη Χίο 4.190, στη Σάμο 2.089, στη Λέρο 724 και στην Κω 1.889.
Στη Μόρια;
Ειδικότερα, τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου Δημήτρης Αλεξίου παρευρέθηκε στην Αθήνα και μεταξύ άλλων είχε επαφές με στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Εκεί αρχικά επιβεβαιώθηκε εκ νέου ότι το φυλάκιο της Λεμονού θεωρούνταν ο καταλληλότερος χώρος για τη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για δομή κλειστού τύπου που σκοπεύει να κρατεί μετανάστες οι οποίοι πρόκειται να απελαθούν. Το εν λόγω κέντρο θα υπάγεται αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της Αστυνομίας και δεν θα μπορεί να βρίσκεται εκεί οποιαδήποτε Μη Κυβερνητική Οργάνωση.
Στη σύσκεψη που είχε γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία εκπροσώπων της Λέσβου, είχε προταθεί το προαναχωρησιακό κέντρο να γίνει στη Μόρια. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου, ωστόσο, αυτό για λόγους τεχνικούς αλλά και χώρου που δεν γνωρίζουμε δεν μπορεί να συμβεί.
Στον Καρά Τεπέ;
Στο τραπέζι των ιδεών πάντως έχει πέσει και το σενάριο να κλείσει το ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας του Δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ για να δημιουργηθεί στον ίδιο χώρο προαναχωρησιακό κέντρο. Άλλωστε προ μηνός ο δήμαρχος είχε διαμηνύσει ότι θα το έκλεινε σε περίπτωση μη αποσυμφόρησης και κυρίως σε περίπτωση «μη αποσυμφόρησης από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις».
Κι αυτό γιατί ενώ ο καταυλισμός είναι του Δήμου, όπως και η διαχείρισή του, οι ΜΚΟ είναι αυτές που διαχειρίζονται τα χρήματα. Παραχώρηση όμως στο κράτος του δημοτικού καταυλισμού, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω όλο και βελτιώνει τις εγκαταστάσεις του και επεκτείνεται, αλλάζει άρδην τα δεδομένα σε σχέση με τη Λέσβο της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης…
Το θέμα είναι ότι το αίτημα της αποσυμφόρησης τίθεται όλο και πιο έντονα από τους τοπικούς φορείς που, «εμποδίζοντας» τη δημιουργία τρίτης δομής, δημιούργησαν τρικλοποδιά και πονοκέφαλο στας Αθήνας…