Τι ειπώθηκε μεταξύ αυτοδιοικητικών και υπ. Εσωτερικών, Π. Κουρουπλή κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο:

Εμείς για τον «Καλλικράτη», αυτός για το προσφυγικό

22/08/2016 - 18:11

Την ανάγκη να υποστηριχθούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τα οποία σήκωσαν το βάρος του προσφυγικού τόνισε από τη Μυτιλήνη την Παρασκευή, σε επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Υπουργός Εσωτερικών και  Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, τον υπουργό Εσωτερικών.

Την ανάγκη να υποστηριχθούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τα οποία σήκωσαν το βάρος του προσφυγικού τόνισε από τη Μυτιλήνη την Παρασκευή, σε επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Υπουργός Εσωτερικών και  Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, τον υπουργό Εσωτερικών.

 

Για τον «Καλλικράτη»

Στη συνάντηση με Αυτοδιοικητικούς αλλά και εκπροσώπους φορέων που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, ο Δήμαρχος, αφού επεσήμανε ότι η συνεργασία με τον Υπουργείο Εσωτερικών και τον Υπουργό είναι άριστη, αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλο το επίπεδο των θεμάτων που αφορούν τους τομείς και τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, στη Λέσβο. Ο κ. Γαληνός, παρέδωσε στον Υπουργό υπόμνημα με συγκεκριμένα αιτήματα, που αφορούν την προσφυγική κρίση, την αναθεώρηση του «Καλλικράτη» και το χωροταξικό, τις ελλείψεις προσωπικού στο Δήμο Λέσβου, την οικονομική αυτοτέλεια των κοινοτήτων, την ανάγκη οικονομικής στήριξης του Δήμου Λέσβου από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και άλλα ζητήματα. Από την πλευρά του, ο κ. Κουρουμπλής επανέλαβε τις δρομολογημένες αλλαγές. Όπως είπε μιλώντας στο ΑΠΕ: «Ο Καλλικράτης αυτή τη στιγμή μελετάται από μια μεγάλη 25μελή επιτροπή, με τη συμμετοχή και της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ. Για πρώτη φορά ο νέος Καλλικράτης η νέα θεσμοθέτηση δεν γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες, με ανοιχτές διαδικασίες. Θα προσπαθησουμε να αιμοδοτήσουμε και να μπολιάσουμε τη νέα προσπάθεια με τις πραγματικές ανάγκες που έχει η αυτοδιοίκηση ώστε να απελευθερωθεί από αγκυλώσεις και στρεβλώσεις, από συναρμοδιότητες και επικαλύψεις να μπορέσει πραγματικά να υπηρετήσει την οικονομική και κοινωνική ζωή.»

 

Για το προσφυγικό

Ο κ. Γαληνός, τόνισε ιδιαίτερα ότι η Λέσβος έχει σηκώσει όλους αυτούς τους μήνες δυσανάλογο βάρος σχετικά με το προσφυγικό και ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να σηκώσει περισσότερο, ενώ επεσήμανε την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων στήριξης των επαγγελματιών του τουρισμού και γενικότερα του τόπου μας.

Ο Υπουργός, άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τα ζητήματα που τέθηκαν από τον Δήμαρχο και δεσμεύθηκε να δοθούν με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, οι καλύτερες δυνατές λύσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στο δημοτικό καταυλισμό προσφύγων στον Καρά Τεπέ, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε στο ΑΠΕ πως «όλοι γνωρίζουμε ότι το νησί αυτό σήκωσε μαζί με κάποια άλλα νησιά όπως είναι η Χίος, η Σάμος και η Κως το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος. Αυτό δεν σημαίνει λοιπόν πως πρέπει μόνο να το λες. Οφείλεις και εν τοις πράγμασι να το αναγνωρίζεις και να απαντάς αναλόγως. Λοιπόν, συνέχισε ο κ. Κουρουμπλής, το πρώτο ζήτημα που τίθεται είναι ότι δεν μπορεί η Μυτιλήνη και οι κάτοικοι της να εξακολουθούν να σηκώνουν μόνοι τους το βάρος αυτό. Θα πρέπει λοιπόν σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων στη Σάμο όλοι οι δήμοι της ανάλογα με τον πληθυσμό τους να φιλοξενήσουν κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι στη Μυτιλήνη και στα άλλα νησιά.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey