Η δικηγόρος Ε. Βελιβασσάκη μιλά στο «Ε» για τους κρατούμενους πρόσφυγες της Μόριας

«Κρατούνται χωρίς να τους έχει επιδοθεί έγγραφο»

25/03/2016 - 00:16

Έως χτες το μεσημέρι, οι περίπου 1.100 πρόσφυγες που κρατούνταν στο Κέντρο της Μόριας, υπό το νέο καθεστώς κράτησης που προβλέπει η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, δεν είχαν παραλάβει κάποιο έγγραφο διοικητικής πράξης προκειμένου να ενημερωθούν για το λόγο που κρατούνται.

Έως χτες το μεσημέρι, οι περίπου 1.100 πρόσφυγες που κρατούνταν στο Κέντρο της Μόριας, υπό το νέο καθεστώς κράτησης που προβλέπει η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, δεν είχαν παραλάβει κάποιο έγγραφο διοικητικής πράξης προκειμένου να ενημερωθούν για το λόγο που κρατούνται. Αυτό επιβεβαίωσε στο «Ε», η Ελένη Βελιβασσάκη, δικηγόρος που πολύ συχνά επισκέπτεται το Κέντρο της Μόριας.

Ειδικότερα, μέχρι χτες το μεσημέρι δεν είχε αποσαφηνιστεί στους πρόσφυγες ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί. Τους δόθηκε ένα φυλλάδιο στα αγγλικά, το οποίο αναφέρει: «Κρατείσαι νόμιμα και προσωρινά. Έχεις το δικαίωμα να ζητήσεις πλήρη ενημέρωση-εξήγηση για τα δικαιώματά σου, να ζητήσεις ενημέρωση από τις Αρχές της χώρας σου και να ζητήσεις δικηγόρο, καθώς θα εξεταστείς».

Από τη χτεσινή πορεία διαμαρτυρίας το μεσημέρι στη Μόρια/φωτό Τ. Πατσελής

Όπως μας εξήγησε η κ. Βελιβασσάκη, βάσει αυτού του φυλλαδίου οι κρατούμενοι θεωρούνται κατηγορούμενοι και αντιμετωπίζονται ως ποινικοί κρατούμενοι. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι Σύροι και οι Ιρακινοί βάσει σχετικής εγκυκλίου θεωρούνται a priori πρόσφυγες, με την έννοια ότι δε μπορούν να κατηγορηθούν για παράνομη είσοδο στη χώρα και άρα να εκδοθεί εναντίον τους απέλαση.

«Εκτός κι αν αυτή η εγκύκλιος αυτήν τη στιγμή που μιλάμε αλλάξει», κατέληξε η κ. Βελιβασσάκη.

Ας σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας έξω από το Κέντρο στη Μόρια.

ΜΚΟ που παραμένουν
Εκτός από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που περιόρισε το ρόλο της σε απλώς εποπτικό, και τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», που αποχώρησαν από το Κέντρο Κράτησης, γιατί βάσει του καταστατικού τους είναι ενάντιοι στα Κέντρα Κράτησης, κάποιες άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις παραμένουν εντός.

Πρόκειται για τη «Μετάδραση», που εξακολουθεί να ασχολείται με τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, τη «Save the Children», την «Action Aid» και την «Praksis». Επίσης και οι «Γιατροί του Κόσμου», όπως μας δήλωσε η υπεύθυνη Ηλέκτρα Κουτσουμάνη, παραμένουν, «παρέχοντας ιατρική βοήθεια, διάγνωση ιατρικών αναγκών, ψυχοκοινωνική στήριξη και διανέμοντας είδη πρώτης ανάγκης σε τρόφιμα και ρούχα».

 

«Φορούσαν χειροπέδες»
Αμφισβητώντας πάντως σχετικές δηλώσεις που υποστηρίζουν ότι δεν χρησιμοποιήθηκε βία και χειροπέδες κατά την επιβίβαση προσφύγων από τη Μόρια στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος», η M. Stroux δήλωσε ότι μπήκαν χειροπέδες στους πρόσφυγες και συγκεκριμένα σε εκείνους που επέβαιναν στο πλοίο «Blue Star Patmos».

Ειδικότερα αναφέρει ότι τη Δευτέρα 21 Μαρτίου με προορισμό τον Πειραιά από τη Μυτιλήνη επιβιβάστηκαν 150 Πακιστανοί με χειροπέδες, οι οποίοι προηγουμένως είχαν μεταφερθεί στο λιμάνι με λεωφορείο που είχε την ένδειξη «EURORIDE» και την πινακίδα «PAZ1316». Και προσθέτει: «Όταν φτάσαμε στον Πειραιά, το λεωφορείο με τους κρατούμενους πρόσφυγες έφυγε για το Κέντρο Κράτησης της Κορίνθου».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey