Αφαιρεί τα λεωφορεία μεταφοράς προσφύγων η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, εξαιτίας της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και της μετατροπής του Κέντρου Υποδοχής σε Κέντρο Κράτησης

Μόνο εποπτικός ο ρόλος της στη Μόρια

23/03/2016 - 14:33

Αφαιρεί τα λεωφορεία μεταφοράς των προσφύγων από το λιμάνι στη Μόρια η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και επανεξετάζει τις αρμοδιότητές της στο Κέντρο Κράτησης στη Μόρια, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου στο «Ε» Μπόρις Τσέσιρκοφ.

Αφαιρεί τα λεωφορεία μεταφοράς των προσφύγων από το λιμάνι στη Μόρια η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και επανεξετάζει τις αρμοδιότητές της στο Κέντρο Κράτησης στη Μόρια, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου στο «Ε» Μπόρις Τσέσιρκοφ.

Το «Ε» μίλησε και με τη Στέλλα Νάνου, υπεύθυνη Λέσβου του Ελληνικού Γραφείου Τύπου του ΟΗΕ, η οποία εξήγησε ότι, «λόγω των τελευταίων εξελίξεων, επανεξετάζουμε τις δραστηριότητες στη Μόρια. Βάσει Καταστατικού, η Ύπατη Αρμοστεία δε μπορεί να συνδράμει σε κλειστά Κέντρα Κράτησης, όπως αποφασίστηκε ότι θα λειτουργεί στο εξής το Κέντρο στη Μόρια.

Ο ρόλος μας θα είναι εποπτικός».
Μέχρι πρότινος, η Ύπατη Αρμοστεία εντός του Κέντρου της Μόριας παρείχε πολλές και αναγκαίες υπηρεσίες, από τη βοήθεια, τους οικίσκους που παρείχαν πληροφορίες αλλά και εσωθερμικές κουβέρτες και φαγητό.

Παράλληλα βοηθούσε και στις υποδομές του Κέντρου, όπως για παράδειγμα στο σύστημα ύδρευσης. Πλέον θα βρίσκεται μέσα μόνο με συμβουλευτικό και εποπτικό ρόλο για να διασφαλίζει ότι παρέχονται οι διαδικασίες αίτησης ασύλου και ότι γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των προσφύγων.

Δε θα αποχωρήσει
Την Κυριακή το μεσημέρι, όταν ξεκίνησε να υλοποιείται η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, η Ύπατη Αρμοστεία σταμάτησε να διαθέτει τα λεωφορεία μεταφοράς. Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τα νησιά, όπως διέρρευσε. Αντίθετα θα παραμείνει βοηθώντας στη διάσωση στις ακτές του νησιού και στον καταυλισμό του Καρά-Τεπέ.

Σε σχέση με την καταγγελία που έγινε στην εφημερίδα μας ότι μέλη της Ύπατης αφαίρεσαν τα διακριτικά τους και έσερναν Πακιστανούς από τα πόδια για να μπουν στο λεωφορείο και να μεταβούν από τη Μόρια στο λιμάνι της Μυτιλήνης ώστε να επιβιβαστούν στο «Ελ. Βενιζέλος», ο κ. Τσέσιρκοφ απάντησε: «Σε καμία περίπτωση δεν έγινε κάτι τέτοιο. Εδώ και μήνες η Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες έχει στείλει την καλύτερή της ομάδα στη Λέσβο για να παράσχει σημαντική φροντίδα στους πρόσφυγες.

Η κυβέρνηση μάς πλησίασε το πρωί του Σαββάτου για να μας ενημερώσει για τα νεότερα κι εμείς συνδράμαμε όπου μπορούσαμε, ώστε να μην περπατούν έγκυες γυναίκες, μητέρες και παιδιά χιλιόμετρα για να φτάσουν στη Μόρια ή στο λιμάνι».

 

Παρατηρητές και στην Τουρκία
Εκτός από τους οκτώ «παρατηρητές» της Τουρκίας που έφτασαν στη Λέσβο τη Δευτέρα, την ίδια μέρα αναχώρησαν από την Αθήνα για την Τουρκία οι πρώτοι Έλληνες αστυνομικοί σύνδεσμοι. Πρόκειται για αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αλλοδαπών και σταδιακά ο συνολικός αριθμός τους θα φτάσει να είναι ίσος µε όσους Τούρκους ήρθαν στην Ελλάδα. Τρεις τοποθετήθηκαν στο ∆ικελί, απέναντι από τη Λέσβο, και δύο στο Τσεσµέ, απέναντι από τη Χίο.

Οι υπόλοιποι προορίζονται για τα λιμάνια όπου θα γίνεται η αποβίβαση των προσφύγων και τα οποία θα αποφασιστούν στη σύσκεψη Ελλήνων, Τούρκων και Ευρωπαίων αξιωματούχων (εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της FRONTEX και της ολλανδικής προεδρίας), που διεξάγεται στην Άγκυρα.

Τέλος, σχετικά µε τις επιστροφές, άρχισαν ήδη να συντάσσονται αιτήματα επανεισδοχής για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες (500 έχουν συνταχθεί από τη Χίο), ενώ µε γρήγορες διαδικασίες (fast tracκ) θα εξετάζονται όλα τα αιτήματα ασύλου που τυχόν θα υποβάλλονται.

 

54. 000 θέσεις για την επανεγκατάσταση Σύρων από την Τουρκία
Σε συνέχεια της συμφωνίας της περασμένης Παρασκευής μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Τουρκίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόταση τροποποίησης απόφασης του Συμβουλίου για τη μετεγκατάσταση προσώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας από την Ιταλία και την Ελλάδα.
Με την εν λόγω τροποποίηση, 54. 000 θέσεις, οι οποίες είχαν προβλεφθεί για μετεγκατάσταση, διατίθενται τώρα με σκοπό την επανεγκατάσταση Σύρων από την Τουρκία στην Ε.Ε.

Η πρόταση ανταποκρίνεται στην ανάγκη δέσμευσης περισσότερων θέσεων για επανεγκατάσταση ατόμων από την Τουρκία, σε συνέχεια της συμφωνίας της Παρασκευής για επανεγκατάσταση ενός Σύρου από την Τουρκία για κάθε Σύρο που θα γίνεται εκ νέου δεκτός από την Τουρκία μετά την παράτυπη άφιξή του στα ελληνικά νησιά.

Το εν λόγω σχήμα ένας προς έναν στοχεύει στη γρήγορη αντικατάσταση των ροών προσφύγων που διασχίζουν υπό επικίνδυνες συνθήκες το Αιγαίο με μια εύρυθμη και νόμιμη διαδικασία επανεγκατάστασης.

Έντυπη έκδοση της εφημερίδας Εμπρός

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey