Αναστάτωση στο ΠΙΚΠΑ και τις δομές αλληλεγγύης

22/03/2016 - 14:58

Μετά την επιχείρηση εκκένωσης της Μόριας και του Καρά Τεπέ από πρόσφυγες, το πρωί του Σαββάτου, εθελοντές αναφέρουν στο «Ε» ότι ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, τούς ανακοίνωσε ότι «ήρθε ο καιρός να αδειάσουν οι δημοτικές κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ».

Μετά την επιχείρηση εκκένωσης της Μόριας και του Καρά Τεπέ από πρόσφυγες, το πρωί του Σαββάτου, εθελοντές αναφέρουν στο «Ε» ότι ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, τούς ανακοίνωσε ότι «ήρθε ο καιρός να αδειάσουν οι δημοτικές κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ».

Ας σημειωθεί ότι αυτές τις μέρες ο ανοιχτός χώρος φιλοξενίας του ΠΙΚΠΑ φιλοξενεί ΑμεΑ και ασθενείς που έχουν ζητήσει άσυλο και επανεγκατάσταση. Θυμίζουμε επίσης ότι από το 2014, ο κ. Γαληνός είχε πει «Τέλος στο ΠΙΚΠΑ», όταν επρόκειτο να ανοίξει το Κέντρο Ταυτοποίησης Μεταναστών στη Μόρια. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη και το ΠΙΚΠΑ παρέμεινε ανοιχτός χώρος φιλοξενίας προσφύγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θορυβημένοι για ενδεχόμενο «σκούπας αλληλέγγυων» ήταν και εθελοντές από τη συλλογική κουζίνα «No Border» στα Τσαμάκια, καθώς οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών, στοχεύει και στο «καθάρισμα» των εθελοντών, αφού πλέον τα Κέντρα θα είναι κλειστά και ελεγχόμενα μόνο από τις αρχές, ενώ η Τουρκία θα είναι αρμόδια για την αποτροπή των προσφυγικών ροών προς τα νησιά του Αιγαίου.

«Ξεκινούν μαζικές απελάσεις»
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας, εθελοντές που δραστηριοποιούνται στο ΠΙΚΠΑ, προβλέπουν μαζικές απελάσεις, καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των προσφύγων, και μιλούν για στρατιωτικοποίηση του προσφυγικού, αλλά και κλείσιμο των δομών αλληλεγγύης. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι: «Αισθανόμαστε μεγάλη ανησυχία, καθώς έχοντας την εμπειρία τόσων μηνών στη Λέσβο, είμαστε σίγουροι ότι οι πρόσφυγες δε θα έχουν πρόσβαση σε νομική υποστήριξη σε σχέση με τα δικαιώματα τους.

Οι αποφάσεις θα παίρνονται μαζικά και όχι κατά περίπτωση, με αποτέλεσμα μαζικές απελάσεις. Σκοπός είναι η μετατροπή της Μόριας σε κλειστό στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου θα γίνεται η πρώτη διαλογή των προσφύγων σε όσους δικαιούνται άσυλο και σε αυτούς που θα απελαύνονται πίσω στην Τουρκία. Η επερχόμενη διαχείριση του στρατοπέδου από το στρατό, θα κάνει ακόμη πιο βάρβαρη την αντιμετώπιση των ανθρώπων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονη απώλεια όλων αυτών είναι το κλείσιμο και η απομάκρυνση των δομών αλληλεγγύης, που όλους αυτούς τους μήνες προσφέρουν ανιδιοτελώς φιλοξενία και φροντίδα στους ανθρώπους που φθάνουν στα νησιά μας και ελέγχουν παραβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Τι συμβαίνει στη Μόρια
Ερμητικά κλειστή ήταν η είσοδος του Κέντρου Κράτησης στη Μόρια χτες το πρωί, όπου το «Ε» μίλησε με αστυνομικούς, εθελοντές και πρόσφυγες. Άδειος ήταν ο δρόμος μεταξύ του Κέντρου και του πρόχειρου καταυλισμού που έχει στηθεί απέναντί του, ο οποίος ήταν το τελευταίο διάστημα γεμάτος από «σταθμούς» ΜΚΟ, εθελοντές και πρόσφυγες.

Εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Better days for Moria», επεσήμανε στο «Ε»: «Έστειλαν στο λιμάνι, τους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στο Κέντρο και όλες οι ΜΚΟ που ήταν μέσα, είναι τώρα εκτός. Όλοι ήταν απογοητευμένοι γιατί δεν ήξεραν τι θα γίνει. Είχαν αφήσει μόνο κάποιους γιατρούς και διερμηνείς».

Για τους πρόσφυγες από το Πακιστάν και το Μαρόκο που βρίσκονται στον καταυλισμό και έξω από το Κέντρο, τόνισε: «Γι’ αυτούς τους ανθρώπους υπάρχουν τώρα μόνο δύο επιλογές. Να πάνε εκούσια μέσα στο Κέντρο για να καταγραφούν και να αποσταλούν στην Καβάλα ή όπου αλλού και στη συνέχεια να ζητήσουν άσυλο, ή να περιμένουν εδώ και ίσως το πιθανότερο να απελαθούν».

Παράλληλα εντοπίζει και ένα άλλο ζήτημα: «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει γιατί με τη νέα συμφωνία είπαν ότι μετά τις 20 Μαρτίου, όσοι έφτασαν στη Λέσβο, θα επιστραφούν στην Τουρκία, αλλά δεν ξέρουμε αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα». Σε σχέση με το αν μόνο οι Σύροι θα «γλιτώσουν» από την επαναπροώθηση στην Τουρκία, απάντησε ότι «όλοι θα επαναπροωθηθούν στην Τουρκία».

«Φαίνεται ότι όλοι οι άνθρωποι που βοηθούν τους πρόσφυγες και ΜΚΟ καλούνται να φύγουν, αλλά η “Better Days for Moria” θα παραμείνει», κατέληξε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Πακιστανοί που βρίσκονταν έξω από τη Μόρια, πραγματοποιώντας παραστάσεις διαμαρτυρίας για το άνοιγμα των συνόρων, έχουν αποφασίσει να παραδοθούν.

Έντυπη έκδοση της εφημερίδας Εμπρός

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey