Οι Ισπανοί μίλησαν για τη σύλληψή τους στην «El Pais»:

«Απίστευτο το ότι υπάρχουν τέτοιες φυλακές τον 21ο αιώνα»

20/01/2016 - 15:33

Για τη σύλληψή τους και για τις συνθήκες κράτησής τους από το Λιμενικό, τις οποίες χαρακτήρισαν άθλιες, μίλησαν οι τρεις Ισπανοί πυροσβέστες-διασώστες, εθελοντές της ΜΚΟ «Proemaid», Manuel Blanco, Julio Latorre και José Enrique Rodríguez στην ισπανική εφημερίδα «El Pais».

Για τη σύλληψή τους και για τις συνθήκες κράτησής τους από το Λιμενικό, τις οποίες χαρακτήρισαν άθλιες, μίλησαν οι τρεις Ισπανοί πυροσβέστες-διασώστες, εθελοντές της ΜΚΟ «Proemaid», Manuel Blanco, Julio Latorre και José Enrique Rodríguez στην ισπανική εφημερίδα «El Pais».

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις Ισπανοί διασώστες είχαν συλληφθεί την περασμένη εβδομάδα μαζί με δύο Δανούς ως κατηγορούμενοι σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα διευκόλυνσης παράνομης εισόδου προσφύγων και παράνομη οπλοκατοχή, αλλά το Σάββατο αφέθηκαν ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση και ένας υπό περιοριστικούς όρους.
Ο εφιάλτης των τριών αντρών ξεκίνησε στις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης όταν ο Latorre, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στην «El Pais», την ώρα που βοηθούσε τους μετανάστες μίας βάρκας που είχε προσαράξει κοντά σε ακτή της Λέσβου, ενημερώθηκε από έναν συνάδελφό του πως ένα άλλο σκάφος με πρόσφυγες βυθιζόταν μεσοπέλαγα. «Κατευθυνθήκαμε με τη βάρκα μας στην περιοχή, αλλά δε μπορέσαμε να το βρούμε (σ.σ. το σκάφος με τους πρόσφυγες).

Ψάξαμε αρκετή ώρα για το σκάφος με τη βοήθεια δύο προβολέων, αλλά δεν τα καταφέραμε» περιέγραψε ο 32χρονος Latorre και πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια της αναζήτησης του σκάφους «είχαν απομακρυνθεί αρκετά μακριά από την ακτή». Κάποια στιγμή, ο Manuel Blanco προειδοποίησε τους συναδέλφους του ότι πλησίαζαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα. «Τότε ήταν που αποφασίσαμε να γυρίσουμε πίσω, αλλά μέσα σε πέντε λεπτά εμφανίστηκε το Λιμενικό» είπε ο Latorre.

Από την αρχή, εξήγησε ο Latorre, οι άντρες του Λιμενικού επέμειναν να τους ακολουθήσουν, παρά το γεγονός πως τους έλεγαν ότι δεν είχαν κάνει κάτι κακό. «Πήραν στοιχεία, αποτυπώματα και φωτογραφίες. Σε κανένα σημείο όμως δε μας ενημέρωσαν ότι έχουμε τεθεί υπό κράτηση.

Γύρω στις 11 το πρωί, η συμπεριφορά των αστυνομικών άλλαξε» τόνισε ο Latorre στην ισπανική εφημερίδα. «Έγιναν επιθετικοί. Μας έριξαν σε ένα βρόμικο κελί τριών τετραγωνικών μέτρων. Είχε μόνο μία τουαλέτα, ήταν πολύ απάνθρωπο» ισχυρίστηκε ο 32χρονος.

«Είναι απίστευτο ότι υπάρχουν ακόμη τέτοια κελιά στην Ευρώπη του 21ου αιώνα».
Ο Latorre, ο Blanco και ο José Enrique Rodríguez παρέμειναν στο κελί για ώρες μαζί τους άλλους δύο Δανούς, μέλη ΜΚΟ. «Τότε μας είπαν πως θα μας πάνε στο δικαστήριο. Μας πέρασαν χειροπέδες και μας μετέφεραν λες και ήμασταν τρομοκράτες» θυμάται ο ίδιος.

«Χρειάστηκε να περάσουμε τρεις νύχτες στη φυλακή. Ψυχολογικά ήταν πολύ δύσκολο. Βιώσαμε μία τρομερή εναλλαγή συναισθημάτων». Κανείς από τους τρεις δε γνώριζε μέχρι εκείνη τη στιγμή για τις προσπάθειες που κατέβαλε η ισπανική κυβέρνηση και η μη κυβερνητική οργάνωση «Proemaid» προκειμένου να εξασφαλίσει την άμεση αποφυλάκισή τους.
Την ώρα που οι τρεις πυροσβέστες επιστρέφουν στη Σεβίλλη, τρεις άλλοι εθελοντές της οργάνωσης θα πάρουν τη θέση τους στη Μυτιλήνη.

Ωσότου ολοκληρωθεί η έρευνα, οι τρεις τους δεν πρόκειται να μάθουν αν οι κατηγορίες θα αποσυρθούν ή θα παραπεμφθούν σε δίκη. Σε περίπτωση που καταδικαστούν, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών.

 

Γιορτή στο ΠΙΚΠΑ


Η ομάδα της «Proemaid», που απελευθερώθηκε το βράδυ του Σαββάτου μετά από 60 ώρες προφυλάκισης, επισκέφτηκε το ΠΙΚΠΑ, όπου δρα το «Χωριό του Όλοι μαζί», λίγο πριν επιστρέψει στην Ισπανία.
Σε ένδειξη αλληλεγγύης, η ομάδα του ΠΙΚΠΑ συμμετείχε στην κάλυψη των εξόδων του δικηγόρου της «Proemaid», εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες της και τονίζοντας ότι «δε θα δεχτούμε να ποινικοποιηθεί η αλληλεγγύη που σώζει ζωές στο Αιγαίο.

Στο χώρο του ΠΙΚΠΑ φιλοξενήθηκαν πολλά θύματα ναυαγίων και δεν αντέχουμε αλλά πόνο, δεν αντέχουμε άλλο θυμό, έχει ξεχειλίσει πια. Η αλληλεγγύη είναι η μόνη ελπίδα μας!».

 

Οι «Οικολόγοι Πράσινοι» για τη διαχείριση του προσφυγικού:

«Μελανή σελίδα η σύλληψη διασωστών»
 
Ιδιαίτερα ανησυχητικές χαρακτηρίζει τις εξελίξεις όσον αφορά το προσφυγικό η Θεματική Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των «Οικολόγων Πράσινων», που διαπιστώνει ότι, εν αναμονή της ενίσχυσης των δυνάμεων της Frontex, οι αρχές αποφάσισαν να ελέγξουν τη «νομιμότητα» των εθελοντών, διαδικασία που φυσικά εάν ολοκληρωθεί «θα φανεί ότι με το γράμμα του νόμου όλοι/ες είναι παράνομοι και θα ξεμπροστιάσει για μια ακόμη φορά την αδυναμία του ελληνικού κράτους αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση. Και αυτό γιατί προφανώς με το γράμμα, επαναλαμβάνουμε με το γράμμα και όχι το πνεύμα του νόμου, όλοι και όλες είναι παράνομοι».
Για τους «Οικολόγους Πράσινους» η σύλληψη των πέντε διασωστών στη Λέσβο αποτελεί μια μελανή σελίδα στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στην Ελλάδα: «Άνθρωποι που τον προηγούμενο καιρό ήταν ήρωες και το Λιμενικό ζήταγε τη συνδρομή τους για τη διάσωση προσφύγων, σε μια βραδιά έγιναν διακινητές».

«Αποθάρρυνση εθελοντών»
Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης συμπεραίνονται τα εξής: «Είναι προφανές ότι οι ελληνικές αρχές επιδιώκουν με τη στήριξη της Ε.Ε. να βάλουν σε μια “τάξη” τη διαχείριση του προσφυγικού, ξεκινώντας όμως προφανέστατα από λανθασμένη αφετηρία.

Οι ξενοφοβικές φωνές από την Ευρώπη μιλάνε συνεχώς για τον έλεγχο των συνόρων και προς αυτήν την κατεύθυνση οι ελληνικές αρχές ενεργούν σπασμωδικά, βάλλοντας κατά των εθελοντών, για να δείξουν ότι αυτές έχουν τον έλεγχο της κατάστασης. Τέτοιες ενέργειες όμως το μόνο αποτέλεσμα που θα έχουν είναι να αποθαρρύνουν τους εκατοντάδες εθελοντές από όλον τον κόσμο που έχουν σπεύσει στα νησιά μας για να βοηθήσουν στο προσφυγικό. Χωρίς τη συνδρομή όλων αυτών των εθελοντών, των αλληλέγγυων πολιτών όλης της Ευρώπης, η μεγαλύτερη προσφυγική ροή μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου θα ήταν εκτός ελέγχου και θα θρηνούσαμε ακόμα περισσότερες ζωές».

«Προτεραιότητα», προσθέτει, «δεν πρέπει να αποτελεί ο “έλεγχος” των θαλασσίων συνόρων, που πρακτικά μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ενέργειες αποτροπής με σκάφη της Frontex, αλλά η διάσωση των προσφύγων που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη με βάρκες και η εξασφάλιση ασφαλών διόδων μετακίνησης προς την Ευρώπη, όπως υποχρεούμαστε από τις διεθνείς συνθήκες. Φοβούμαστε ότι τέτοιες ενέργειες “αποτροπής” θα οδηγήσουν τους πρόσφυγες σε ακόμα πιο επικίνδυνες πορείες μετακίνησης με ακόμα περισσότερα ναυάγια και χαμένες ζωές».

«Να απορροφήσει πρόσφυγες η Ευρώπη»
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 500 εκατ. μπορεί να απορροφήσει το ρεύμα μερικών εκατομμυρίων προσφύγων, αντί να δίνει χώρο στις ξενοφοβικές, μισαλλόδοξες εκφράσεις που συναντώνται πλέον παντού στην Ευρώπη» συμπληρώνει η ανακοίνωση. «Η ελληνική κυβέρνηση, αντί να αμολάει τις διωκτικές αρχές επί δικαίων και αδίκων, ας αναλάβει τις ευθύνες της για την οργάνωση της υποδοχής των προσφύγων και το συντονισμό των εθελοντικών οργανώσεων, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις επικείμενες μεγάλες ροές προσφύγων την άνοιξη.

Προς αυτήν την κατεύθυνση οι “Οικολόγοι Πράσινοι” αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες με τα γειτονικά Πράσινα κόμματα της Τουρκίας, της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας και μέσα από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα στο Ευρωκοινοβούλιο» καταλήγει.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey