Να κλείσει τάχιστα το... κεφάλαιο της καταγραφής!

20/01/2016 - 14:14

Έπρεπε να μπούμε στο 2016 για να αρχίσει κινητικότητα γύρω από την καταγραφή και την πιστοποίηση των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά για τους πρόσφυγες, χωρίς να έχει γίνει ακόμη γίνει ξεκάθαρο ποιος επίσημος φορέας της πολιτείας έχει αυτήν την αρμοδιότητα και ευθύνη.

Έπρεπε να μπούμε στο 2016 για να αρχίσει κινητικότητα γύρω από την καταγραφή και την πιστοποίηση των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά για τους πρόσφυγες, χωρίς να έχει γίνει ακόμη γίνει ξεκάθαρο ποιος επίσημος φορέας της πολιτείας έχει αυτήν την αρμοδιότητα και ευθύνη.

Γιατί μέχρι σήμερα κατά κάποιο τρόπο καταγραφή και πιστοποίηση έκανε στη Λέσβο ο Δήμος, ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία, ...αυθορμήτως ποιών, να κάνει αυτό που δεν έκανε το κράτος μήνες τώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη το προσφυγικό και μάλιστα σε εκρηκτικές διαστάσεις με τις προσφυγικές ροές. Και όλα αυτά ενώ ήταν σαφές και ορατό το έλλειμμα της οργάνωσης και του συντονισμού εθελοντών και ΜΚΟ, που για να λειτουργήσουν με στοιχειώδεις «κανόνες», αναγκαία προϋπόθεση ήταν η καταγραφή τους.

Έτσι προέκυψαν οι αντιδράσεις και οι ενστάσεις φορέων και τοπικών κοινωνιών, που θα μπορούσαν να αμβλυνθούν αν τα πράγματα δεν έμεναν και δε μένουν τόσο καιρό ανεξέλεγκτα και στον... αυτόματο πιλότο! Θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποφευχθούν περιστατικά σαν αυτά με τις πρόσφατες συλλήψεις εθελοντών-διασωστών, που μόνο ζημιά έκαναν στη διεθνή εικόνα της χώρας και της Λέσβου ειδικότερα και είναι βέβαιο ότι στέλνουν λάθος μήνυμα και εντός και εκτός Ελλάδας.

Εκ των υστέρων τώρα τρέχουν Περιφέρεια για την καταγραφή και πιστοποίηση των ΜΚΟ που σχετίζονται με τις υπηρεσίες υγείας προς τους πρόσφυγες και η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ξεκινά την καταγραφή όλων των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά. Το ζητούμενο ωστόσο δεν είναι η καταγραφή και η πιστοποίηση μόνο των ΜΚΟ που θέλουν να καταγραφούν, αλλά όλων των οργανώσεων και των εθελοντών, ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας που έχουν, για να είναι δυνατός και ο έλεγχος, η οργάνωση και ο συντονισμός όλων αυτών στον κοινό στόχο, που είναι οι υπηρεσίες υποδοχής και στήριξης των προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στα νησιά μας από τις απέναντι ακτές.

Και ο τρόπος καταγραφής και πολύ περισσότερο πιστοποίησης όλων αυτών πολύ φοβόμαστε ότι δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς για να έχει νόημα αυτή η καταγραφή και η αποτελεσματική αξιοποίηση τόσων οργανώσεων και ανθρώπων. Όπως κρίσιμο στοιχείο είναι και το γεγονός ότι η όποια καταγραφή θα πρέπει να χωρίσει την ήρα από το στάρι, αλλά το... στάρι δε θα πρέπει να... εξολοθρευτεί, αλλά να στηριχθεί για να είναι αποτελεσματική η δράση στο νησί και όπου αλλού!

Ό,τι είναι να γίνει με γνώμονα την ορθολογική αξιοποίηση εθελοντών και οργανώσεων, να γίνει το συντομότερο δυνατόν, γιατί οι προχειρότητες και το ανεξέλεγκτο δε μπορούν μετά από τόσο καιρό να συνεχιστούν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey