Σε σύσκεψη σωματείων καλούν οι γιατροί του ΕΣΥ

«Ο ανταγωνισμός των ΜΚΟ οδηγεί σε εκφυλιστικά φαινόμενα»

28/11/2015 - 00:12

Σε σύσκεψη σωματείων και φορέων στα γραφεία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ικτίνου 2) καλεί η Ένωση Γιατρών Λέσβου του ΕΣΥ την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου στις 6:30 το απόγευμα, για οργάνωση κινητοποίησης για το μεταναστευτικό μέσα στο Δεκέμβρη.

Σε σύσκεψη σωματείων και φορέων στα γραφεία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ικτίνου 2) καλεί η Ένωση Γιατρών Λέσβου του ΕΣΥ την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου στις 6:30 το απόγευμα, για οργάνωση κινητοποίησης για το μεταναστευτικό μέσα στο Δεκέμβρη.

Σε λεπτομερή ανακοίνωση της Ένωσης για το προσφυγικό υπάρχει εκτενής αναφορά στην αμφίσημη δράση μερίδας των ΜΚΟ, επισημαίνοντας ότι ο μεταξύ τους ανταγωνισμός οδηγεί σε εκφυλιστικά φαινόμενα.

«Ειδικότερα, η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στη διαχείριση της μεταναστευτικής-προσφυγικής κρίσης», λέει η ανακοίνωση, «είναι ολοφάνερη, όπως και η πρόθεση της κυβέρνησης να εναποθέσει την ευθύνη στους εθελοντές και τις λεγόμενες ΜΚΟ.

Στη Λέσβο επιχειρούν -εκτός των άμισθων εθελοντών- δεκάδες ΜΚΟ χωρίς επαρκή συντονισμό και με ανύπαρκτο δημόσιο έλεγχο. Κάθε ΜΚΟ αποφασίζει πέρα και έξω από κάθε σχεδιασμό τι έργο και σε ποια περιοχή θα προσφέρει καθώς και το ωράριο εργασίας των μελών της. Έτσι, παρά την πληθώρα των εθελοντών και των προσφορών, υπάρχουν ώρες και περιοχές όπου οι μετανάστες μένουν αβοήθητοι και χωρίς επαρκή περίθαλψη».

«Στον τομέα της διάσωσης και της περίθαλψης», προσθέτει, «επιχειρούν μέλη ΜΚΟ που είναι άγνωστο αν διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση, αν είναι διασώστες ή γιατροί και αν έχουν ειδικότητα σχετική με το έργο που επιτελούν.

Ελάχιστοι γιατροί των ΜΚΟ έχουν πιστοποιηθεί και έχουν πάρει τη σχετική άδεια από τον Ιατρικό Σύλλογο Λέσβου. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των διαφορετικών οργανώσεων για την κατοχύρωση ρόλων και τη διαχείριση της βοήθειας που καταφθάνει στο νησί από προσφορές οδηγεί σε πλημμελή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και εκφυλιστικά φαινόμενα».

«Μαυραγοριτισμός»
Στον τομέα της σίτισης και της στέγασης των μεταναστών δεν έχει δοθεί αξιόπιστη λύση, λένε οι γιατροί του ΕΣΥ: «Η σίτιση των μεταναστών στηρίζεται ακόμα και τώρα στις προσφορές των εθελοντών. Η στέγαση σε ακατάλληλες σκηνές μέσα στους ελαιώνες οδήγησε στις άθλιες εικόνες των πρώτων βροχών του Οκτώβρη. Αν δεν δοθεί άμεσα λύση στο ζήτημα της στέγασης, θα ξαναζήσουμε τα ίδια και χειρότερα.

Το χειμώνα θα αυξηθεί θεαματικά η νοσηρότητα των αστέγων μεταναστών, κάτι που θα πιέσει ακόμα περισσότερο το δημόσιο σύστημα υγείας στη Λέσβο».
Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει ότι «στο μεταναστευτικό θα έπρεπε να δώσει λύση η ενεργητική παρέμβαση του κεντρικού και τοπικού κράτους με γνώμονα την αξιοπρεπή κάλυψη των αναγκών σίτισης, στέγασης, περίθαλψης και άμεσης μετακίνησης των μεταναστών. Δε μπορεί να λυθεί με επεμβάσεις των δυνάμεων κρατικής καταστολής εναντίον των μεταναστών. Ούτε μπορεί να αφήνεται στην τύχη του, κάτι που οδηγεί στην ανάπτυξη φαινομένων στυγνής εκμετάλλευσης και μαυραγοριτισμού».

Κέντρα διαλογής
Μεταξύ άλλων, σημειώνεται: «Όμως και εδώ επιλέγεται από την κυβέρνηση η λογική της ευθυγράμμισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του πλανήτη, που από τη μια μεριά κλιμακώνουν τους πολέμους και τις επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και από την άλλη ορθώνουν φράχτες και απαγορεύσεις στους πρόσφυγες που παράγει η πολιτική τους.

Τα hot spot στα νησιά του Αιγαίου θα είναι στρατόπεδα συγκέντρωσης και διαλογής μεταναστών. Αυτή η πολιτική είναι που χρηματοδοτεί τα φασιστικά μορφώματα όπως το ΙSIS (ισλαμικό κράτος) στη Μέση Ανατολή και ενισχύει πολιτικά την τρομοκρατία και το φασισμό στην Ευρώπη».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey