Αποσοβήθηκε «ενδοφαρμακευτικός» εμφύλιος

Ανοιχτά τα φαρμακεία το Σάββατο

27/02/2015 - 14:03

Απόφαση για το άνοιγμα όλων των φαρμακείων τα Σάββατα έλαβε η γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου την περασμένη Τρίτη.

Απόφαση για το άνοιγμα όλων των φαρμακείων τα Σάββατα έλαβε η γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου την περασμένη Τρίτη. Η απόφαση πάρθηκε με το Σύλλογο να βρίσκεται προ τετελεσμένου και ταυτόχρονα προ μίας εμφυλιακής κατάστασης εντός του.

Ο λόγος είναι πως το προηγούμενο Σάββατο φαρμακεία στο κέντρο της πόλης είχαν ανοίξει κάνοντας χρήση του δικαιώματος που τους δίνει ο νόμος. Η απόφαση είναι προσωρινή, όπως δηλώνει η διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου, αφού σύντομα αναμένονται αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, μετά από τις πρόσφατες σχετικές δεσμεύσεις του αρμόδιου υπουργού.

Σπίθα που παραλίγο να μετατραπεί σε έκρηξη εντός του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου αποτέλεσε η κίνηση ελάχιστων φαρμακοποιών να ανοίξουν τα φαρμακεία τους που βρίσκονται εντός της αγοράς, το περασμένο Σάββατο.

Ο τελευταίος σχετικός νόμος τούς δίνει μια τέτοια δυνατότητα και το ωράριο που αποφασίζουν πλέον οι φαρμακευτικοί σύλλογοι, δεν είναι δεσμευτικό. Ωστόσο, στην περίπτωση της Μυτιλήνης, καθώς και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, ατύπως ίσχυε το πρότερο καθεστώς, με τα μέλη των φαρμακευτικών συλλόγων να τηρούν στην ουσία μια συμφωνία κυρίων.


Λειτουργούν κάθε Σάββατο τα φαρμακεία

Να σημειωθεί πως η θέση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακοποιών για το συγκεκριμένο μέτρο της απελευθέρωσης του ωραρίου ήταν ότι αποτελεί προπομπό της επικράτησης μεγάλων αλυσίδων στο χώρο, οι οποίες θα είχαν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν κυλιόμενα ωράρια, κάτι που μικρά περιφερειακά φαρμακεία δεν μπορούν να κάνουν.

Μάλιστα, φέρνοντας παραδείγματα άλλων χωρών, οι φαρμακοποιοί τόνιζαν πως μακροπρόθεσμα θα αποδειχθεί καταστροφικό για το κοινό η δημιουργία ολιγοπωλιακής κατάστασης στο χώρο του φαρμάκου.

Συζητήθηκε…
Το ζήτημα αποτέλεσε ένα από τα κύρια σημεία της συνάντησης, προ ημερών, εκπροσώπων των φαρμακοποιών και ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Τότε, ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, είχε δεσμευτεί πως θα υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις στην κατεύθυνση στήριξης των περιφερειακών φαρμακείων, με στόχο πάντα την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

Ενώ οι επαφές φαρμακοποιών και ηγεσίας Υπουργείου παραμένουν σε εξέλιξη και σύντομα αναμένεται να υπάρξει ρύθμιση για το ζήτημα, η κίνηση φαρμακοποιών στη Μυτιλήνη να ανοίξουν το Σάββατο προκάλεσε αναταράξεις στο εσωτερικό του Συλλόγου.

Οι αντιδράσεις που προέκυψαν για το ζήτημα, ήταν δύο ειδών. Τα μικρά φαρμακεία που δεν απασχολούν προσωπικό, αντιδρούν στην απελευθέρωση του ωραρίου, αφού ακόμα κι αν αντέξουν στο συγκεκριμένο ωράριο με επιπλέον άνοιγμα το πρωί του Σαββάτου, είναι βέβαιο πως δε θα μπορέσουν να αντέξουν τον ανταγωνισμό αν εφαρμοστεί πλήρης απελευθέρωση. Τα μεγαλύτερα κεντρικά φαρμακεία αντέδρασαν φοβούμενα ότι θα χάσουν μέρος της πελατείας τους, αφού οι άμεσοι ανταγωνιστές τους θα λειτουργούσαν Σάββατο, ενώ αυτοί θα ήταν κλειστοί.

Μάλιστα, στον ισχυρισμό τους αυτό έφεραν παραδείγματα από άλλες περιοχές, όπου συνέβη ακριβώς το ίδιο με ορισμένους φαρμακοποιούς.

Μπροστά στο σκηνικό μιας προδιαγεγραμμένης σύγκρουσης και με το σκεπτικό ότι σύντομα αναμένονται εξελίξεις για το ζήτημα σε νομοθετικό επίπεδο, το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μυτιλήνης εισηγήθηκε (και έγινε αποδεκτό από τη γενική συνέλευση) να καθιερωθεί νέο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, στο οποίο θα γίνει η προσθήκη του Σαββάτου.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου διευκρινίζεται πως αυτό θα είναι μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Παράλληλα με τη εκ νέου συμφωνία από όλα τα μέλη για το νέο ωράριο, το προεδρείο εξασφάλισε πως μελλοντικά δε θα υπάρξει κάποια άλλη κίνηση που να αφορά απογεύματα μέσα στην εβδομάδα ή ακόμα και Κυριακές.

«Πληγή…»
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, Απόστολος Βαλτάς, δήλωσε για το ζήτημα στο «Ε»: «Πρόκειται για ένα ζήτημα που παραμένει πληγή για τον κλάδο και κυρίως για τα περιφερειακά φαρμακεία.

Αναμέναμε πως αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπίζαμε στην πράξη το ζήτημα που προέκυψε ήδη σε άλλες περιοχές της χώρας, δημιουργώντας φαινόμενα κανιβαλισμού μεταξύ φαρμακοποιών. Προκειμένου να μην έχουμε στη Μυτιλήνη ανάλογες καταστάσεις, προχωρήσαμε σε μία λύση συμβιβαστική, που βρήκε σύμφωνο το σύνολο των φαρμακοποιών».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey