Συνεχώς αυξάνονται οι αφίξεις

4.700 μετανάστες στη Λέσβο μέσα σε τρεις μήνες

21/11/2014 - 15:12

Αυξανόμενη βαίνει συνεχώς η μεταναστευτική ροή στη Λέσβο με τις αφίξεις να μετρώνται σε χιλιάδες το μήνα. Το τελευταίο τρίμηνο έχουν καταγραφεί από τις αρχές πάνω από 4.700 αφίξεις μεταναστών, οι οποίοι έφτασαν στο νησί από τα απέναντι παράλια.

Αυξανόμενη βαίνει συνεχώς η μεταναστευτική ροή στη Λέσβο με τις αφίξεις να μετρώνται σε χιλιάδες το μήνα. Το τελευταίο τρίμηνο έχουν καταγραφεί από τις αρχές πάνω από 4.700 αφίξεις μεταναστών, οι οποίοι έφτασαν στο νησί από τα απέναντι παράλια.

Οι υποδομές υποδοχής κρίνονται ανεπαρκείς και μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρώσει αρκετές καταγγελίες για τις συνθήκες κράτησης που επικρατούν μέσα σε αυτές. Σύροι και Αφγανοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι μετανάστες που καταφθάνουν, με αρκετές γυναίκες και παιδιά ανάμεσά τους.

Εξακολουθεί να υφίσταται το ζήτημα με την κράτηση των ασυνόδευτων ανηλίκων στη Μόρια, μιας και δεν υπάρχει χώρος στους ξενώνες φιλοξενίας που προβλέπεται να μεταφέρονται τέτοιες περιπτώσεις.
Με πρόδηλη ανεπάρκεια στις υποδομές υποδοχής εξακολουθεί να παραμένει η Λέσβος, παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις μεταναστών παρουσιάζουν αυξητική τάση, ειδικά τους τελευταίους μήνες.

Το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής δεν έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του, παρά τις δεσμεύσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης εδώ και έξι μήνες για άμεση ενεργοποίησή του.

Το Προαναχωρησιακό Κέντρο Μεταναστών, την ευθύνη του οποίου έχει η αστυνομία, ξεκίνησε πιλοτικά τη λειτουργία του, με αρκετές ελλείψεις σε εξοπλισμό και είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. Μάλιστα, πριν από δύο εβδομάδες, με πρωτοβουλία της αντιδημάρχου Αναστασίας Αντωνέλλη, μαζεύτηκαν παπούτσια και ρούχα για τους ανήλικους κρατούμενους μετανάστες. Οι δύο παραπάνω δομές βρίσκονται εντός του πρώην στρατοπέδου Πραδέλλη στη Μόρια και το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεών τους έχει ολοκληρωθεί.

Σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να μένει το ζήτημα της διάθεσης των λυμάτων, θέμα το οποίο είχε αναδειχθεί μετά από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής. Και οι δύο υποδομές έχουν σχεδιαστεί με δυναμικότητα φιλοξενίας συνολικά περίπου 800 ατόμων, εφόσον φυσικά τεθούν σε πλήρη λειτουργία. Αυτήν τη στιγμή ο αριθμός των μεταναστών που βρίσκονται εντός του πρώην στρατοπέδου υπερβαίνει τα 200 άτομα.

Οι ανά μήνα αφίξεις των μεταναστών έχουν ως εξής: τον Αύγουστο έφθασαν στη Λέσβο 1.160 μετανάστες, το Σεπτέμβριο 1.859, τον Οκτώβριο ανήλθαν στους 2.008 και μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 700 αφίξεις. Η αισθητή αυτή αύξηση στον αριθμό των μεταναστών τους τελευταίους μήνες είναι απόλυτα εξηγήσιμη.

Οι εστίες πολέμου σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή παραμένουν ενεργές, με συνεχώς καινούριες περιοχές να μετατρέπονται σε παιδία μαχών.

Οι τεράστιοι καταυλισμοί προσφύγων στα σύνορα της Τουρκίας, που φιλοξενούν κυρίως Σύρους, λειτουργούν για πάνω από ενάμιση χρόνο τώρα και υπολογίζεται ότι φιλοξενούν κοντά στο 1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Εκτιμήσεις αναφέρουν πως αρκετοί πρόσφυγες, βλέποντας πως δεν τελειώνει ο πόλεμος στη Συρία, εγκαταλείπουν τους καταυλισμούς, παίρνοντας την απόφαση ότι δεν θα επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey