Με περισσότερα από 20 πρόστιμα, αλλαγή σκηνικού σε καφέ και εστιατόρια του νησιού

Τέλος στο κάπνισμα

14/03/2014 - 16:20

Πρόστιμο χωρίς προειδοποίηση πλέον για τους θεριακλήδες, αλλά και τους επιχειρηματίες, σε περίπτωση που οι πρώτοι θα βρεθούν να καπνίζουν εντός καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Πρόστιμο χωρίς προειδοποίηση πλέον για τους θεριακλήδες, αλλά και τους επιχειρηματίες, σε περίπτωση που οι πρώτοι θα βρεθούν να καπνίζουν εντός καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Οι έλεγχοι συνεχίζονται αμείωτοι σε όλη τη Λέσβο και τη Λήμνο από μικτά συνεργεία, ενώ την ίδια ώρα, καταστηματάρχες επισημαίνουν πως η απότομη εφαρμογή του μέτρου επηρέασε τη λειτουργία και τον τζίρο των μαγαζιών τους. Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής σε καπνιστές αλλά και επιχειρηματίες, ξεπερνούν τα 20. Υπηρεσιακοί παράγοντες αναφέρουν, πάντως, πως σε μεγάλο βαθμό παρατηρείται συμμόρφωση καταστηματαρχών και πελατών.

Μια τελείως διαφορετική εικόνα πλέον επικρατεί στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μετά την έναρξη των ελέγχων για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους πια έχει σταματήσει στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ενώ η εικόνα των καπνιστών που βγαίνουν για λίγο έξω από τα καταστήματα για την «αγαπημένη» τους συνήθεια και επιστρέφουν, δεν είναι καθόλου σπάνια.

Τα συνεργεία συνεχίζουν ακάθεκτα σε όλο το νησί τους ελέγχους και τις βεβαιώσεις προστίμων. Μετρώνται ήδη 20 περιπτώσεις βεβαίωσης παραβάσεων. Για τον καπνιστή που θα πιαστεί επ’ αυτοφώρω να καπνίζει, το πρόστιμο είναι 50 ευρώ και για το μαγαζί, από 500 έως 600 ευρώ, αναλόγως σε ποια περιοχή βρίσκεται.

Η σύνθεση των συνεργείων ελέγχου περιλαμβάνει έναν υπάλληλο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, έναν υπάλληλο της Διεύθυνσης Τουρισμού και έναν αστυνομικό ή λιμενικό, αναλόγως της περιοχής όπου διενεργούνται οι έλεγχοι.

Συνεχείς έλεγχοι
Ενδεικτικό της συχνότητας των ελέγχων που πραγματοποιούνται, είναι πως από την αρχή του μήνα τα συνεργεία έχουν πραγματοποιήσει εννέα «εξόδους», ενώ το Εμπορικό Επιμελητήριο Λέσβου, προσπαθώντας να ενημερώσει τους καταστηματάρχες για τα πρόστιμα και τις ποινές, έστειλε ειδικό ενημερωτικό σημείωμα σε επιχειρήσεις, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης.

Γρήγορη προσαρμογή στα νέα δεδομένα από καταστηματάρχες και πελάτες διαπιστώνουν στελέχη των συνεργείων ελέγχου. Η υπάλληλος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Μαρία Παπαχριστοφόρου επισημαίνει, μάλιστα: «Οι επαγγελματίες συμμορφώνονται άμεσα με τις συστάσεις μας και οι πελάτες δείχνουν να αντιλαμβάνονται την κατάσταση και να μη βάζουν το μαγαζί σε κίνδυνο να του επιβληθεί πρόστιμο.» Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, Δημήτρης Κυριακίδης, με τη σειρά του δήλωσε στο «Ε»: «Κάθε μήνα κάνουμε προγραμματισμό και φροντίζουμε να γίνονται τακτικά έλεγχοι. Η περίοδος των συστάσεων τελείωσε για τους επαγγελματίες, αλλά και για του καπνίζοντες, και πλέον για τις παραβάσεις που διαπιστώνονται, βεβαιώνεται πρόστιμο. Υπάρχει δυσαρέσκεια από τους επαγγελματίες και είναι κατανοητό, αλλά πέρα από το νόμο που πρέπει να εφαρμοστεί, είναι πρώτα από όλα θέμα υγείας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο κόσμος έχει προσαρμοστεί και δεν καπνίζουν πλέον εντός των καταστημάτων.»

 

Τι λένε οι επιχειρηματίες

Ο ιδιοκτήτης καφέ-μπαρ Βαγγέλης Ασβεστάς δήλωσε στο «Ε»: «Ζητάμε μια πιο προοδευτική εφαρμογή του νόμου. Ο κόσμος τόσα χρόνια έχει μάθει σε ένα συγκεκριμένο τρόπο διασκέδασης και δεν αλλάζει αυτό από τη μια στιγμή στην άλλη. Από τότε που ξεκίνησαν οι έλεγχοι, είδαμε τον τζίρο μας να κατρακυλά. Αν ξέραμε ότι θα είναι έτσι τα πράγματα, δε θα δίναμε τόσα λεφτά να κάνουμε καφέ-μπαρ και θα ανοίγαμε άλλες επιχειρήσεις. Δε θεωρώ ότι το μέτρο έχει ουσία, αντιθέτως λέω πως είναι καθαρά εισπρακτικό. Ο κόσμος δε θα σταματήσει να καπνίζει, αλλά θα σταματήσει να έρχεται στα μαγαζιά. Αν ήθελαν, μπορούσαν να δώσουν τη δυνατότητα στα μαγαζιά να διαμορφώσουν χώρους ή να εκμεταλλευτούν τους δηλωμένους εξωτερικούς τους χώρους για τους καπνίζοντες. Θέλουν μόνο να εισπράττουν όμως, δυστυχώς. Στη δική μου επιχείρηση επέβαλαν πρόστιμο σε δύο συνταξιούχες γυναίκες.»

«Πιστεύω πως το μέτρο πρέπει να τηρηθεί, και το λέω ως καταστηματάρχης και ως καπνίστρια», δηλώνει η Εριφύλη Αμβαζά στο «Ε» και προσθέτει: «Τη μέρα πλέον όλοι το έχουν συνηθίσει και δεν παραπονιούνται. Πτώση στον τζίρο δεν έχω διαπιστώσει. Το βράδυ υπάρχουν κάποιοι που διαμαρτύρονται και περίπου δύο στους δέκα πελάτες φεύγουν επειδή δεν μπορούν να καπνίσουν. Πιστεύω πως θα προσαρμοστεί ο κόσμος και θα το συνηθίσουμε, όπως έγινε και σε άλλες χώρες.»

 

Ενημέρωση από το Επιμελητήριο

Το κάπνισμα απαγορεύεται στους κλειστούς δημόσιους χώρους και στην απαγόρευση συμπεριλαμβάνοντα τα κέντρα διασκέδασης και τα καζίνο. Στους προαναφερόμενους δημόσιους χώρους περιλαμβάνονται, ακόμα, το αίθριο των κτηρίων και των καταστημάτων εφόσον είναι κλεισμένο με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όλες οι στοές, ισόγειες, υπόγειες, υπέργειες. Επίσης στην απαγόρευση περιλαμβάνονται οι εξωτερικοί χώροι των κτηρίων και των καταστημάτων εφόσον έχουν σκέπαστρο και ταυτόχρονα είναι κλεισμένοι περιμετρικά με οποιονδήποτε τρόπο (τζαμαρία, μουσαμά, νάυλον, διαχωριστικά), όπως συμβαίνει στην περίπτωση των καφετεριών στην προκυμαία της Μυτιλήνης.

Γενικά το κάπνισμα δεν επιτρέπεται σε κλειστούς χώρους εργασίας, σχολεία, νηπιαγωγεία, νοσηλευτικά ιδρύματα (και στον υπαίθριο χώρο), κλειστοί χώροι διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων κ.λπ.. Σε κλειστούς χώρους αναμονής, αεροδρόμια (εκτός χώρων καπνιστών), σταθμούς μεταφορικών μέσων (τραίνα, λεωφορεία κ.λπ.), επιβατικών σταθμών λιμένων, παντός είδους κυλικεία, παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς (και ταξί).

Το κάπνισμα επιτρέπεται στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και όλων των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων που είναι ανοιχτοί περιμετρικά από δύο τουλάχιστον πλευρές, στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων και των κτηρίων που έχουν ομπρέλες ή σκίαστρα-τέντες, στα μπαλκόνια και τις ταράτσες των κτηρίων.

Επίσης το κάπνισμα επιτρέπεται στους χώρους που είναι περιμετρικά κλειστοί αλλά δε διαθέτουν οροφή, όπως θερινοί κινηματογράφοι, ανοιχτά θέατρα, ανοιχτά γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που δε διαθέτουν οροφή. Στην ίδια κατηγορία εμπίπτει το αίθριο των κτηρίων και καταστημάτων που είναι ανοικτό.

Βιβλίο Αναφοράς
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Λέσβου, «Βιβλίο Αναφοράς» οφείλουν να τηρούν όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και internet-café. Το Βιβλίο Αναφοράς για το κάπνισμα είναι ένα κοινό 100φυλλο βιβλίο με αριθμημένες σελίδες, οριζόντια διαγράμμιση, σκληρό εξώφυλλο, μέγεθος Α4, ενώ στην πρώτη και την τελευταία σελίδα θα πρέπει να είναι θεωρημένο.

Το Βιβλίο Αναφοράς μαζί με την άδεια λειτουργίας του καταστήματος και μία μηδενική ταμειακή απόδειξη με το Α.Φ.Μ. της επιχείρησης του ενδιαφερομένου, θα προσκομίζονται στην υπηρεσία που εξέδωσε την άδεια λειτουργίας του καταστήματος, ώστε να θεωρήσει το Βιβλίο, το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται πάντα εντός του καταστήματος. Το Βιβλίο θεωρείται π.χ. από το δήμο για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τον ΕΟΤ για τις εντός ξενοδοχείων εκμεταλλεύσεις, τη Διεύθυνση Ανάπτυξης για αρτοποιεία κ.λπ., τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής για τυροκομεία κ.λπ..

Η μη τήρηση του Βιβλίου Αναφοράς, όπως και η μη δήλωση απώλειάς του στην αδειοδοτούσα αρχή, αποτελούν παραβάσεις και συνεπάγονται την επιβολή προστίμων. Τα ελεγκτικά όργανα κατά την επίδοση του προστίμου ενημερώνουν τους παραβάτες ότι εντός προθεσμίας 10 εργάσιμων ημερών μπορούν να διατυπώσουν γραπτώς τις αντιρρήσεις τους.

Πρόστιμα
Πέρα από τη μη τήρηση Βιβλίου Αναφοράς, πρόστιμα επιβάλλονται και στις περιπτώσεις: 1) Μη ύπαρξη απαγορευτικών σημάτων του καπνίσματος, τα οποία θα πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά 15 τ.μ. στο χώρο. 2) Εύρεση σταχτοδοχείων κατά τον έλεγχο του χώρου. 3) Κάπνισμα από πελάτες, ιδιοκτήτες, σερβιτόρους κ.λπ..

Τα πρόστιμα στις περιπτώσεις αυτές ανέρχονται σε 500 ευρώ για κάθε παράβαση στην επιχείρηση και 50 ευρώ στον καπνίζοντα, εάν οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων. Εάν βρίσκονται σε οικισμούς άνω των 2.000 κατοίκων, ανέρχονται σε 600 και 50 ευρώ αντίστοιχα.

Το επιβαλλόμενο πρόστιμο, εάν πληρωθεί εντός 15 ημερών στην αρμόδια ΔΟΥ, μειώνεται στο ήμισυ. Σε κάθε περίπτωση από τις προαναφερθείσες, η επανάληψη της παράβασης (υποτροπή) διπλασιάζει το αμέσως προηγούμενο επιβληθέν πρόστιμο (γεωμετρική αύξηση προστίμου). Ως υποτροπή νοείται η επανάληψη παράβασης είτε του ιδίου είτε άλλου κανόνα του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου σε μεταγενέστερο χρόνο.

Οι ίδιες παραβάσεις ισχύουν και για κλειστούς ιδιωτικούς χώρους εργασίας, τα πρόστιμα των οποίων ανέρχονται σε 500 και 50 ευρώ αντίστοιχα.
Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey