Ψηφίστηκε ο νέος νόμος για Αστυνομία και Πυροσβεστική

Εν αναμονή αλλαγών…

08/03/2014 - 14:57

Ολοκληρώθηκε αργά προχθές το βράδυ η ψηφοφορία επί των άρθρων του Νομοσχεδίου για τα Σώματα Ασφαλείας, με αρκετές εντάσεις εντός κοινοβουλίου, με κατηγορίες για παρατυπίες στη διαδικασία από την αντιπολίτευση και διαμαρτυρία αστυνομικών έξω από τη Βουλή στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου, Δημήτρης Αλεξίου.

Ολοκληρώθηκε αργά προχθές το βράδυ η ψηφοφορία επί των άρθρων του Νομοσχεδίου για τα Σώματα Ασφαλείας, με αρκετές εντάσεις εντός κοινοβουλίου, με κατηγορίες για παρατυπίες στη διαδικασία από την αντιπολίτευση και διαμαρτυρία αστυνομικών έξω από τη Βουλή στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου, Δημήτρης Αλεξίου.

Με το νέο νόμο η Αστυνομία αποκτά νέα οργανωτική δομή, στη βάση της δημιουργίας τριών κλάδων: Τάξης, Ασφάλειας και Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων. Ταυτόχρονα, περιορίζονται σημαντικά επιτελικές υπηρεσίες, με στόχο να δοθεί βάρος στην αστυνόμευση μέσω της αποδέσμευσης αστυνομικών από τις υπηρεσίες γραφείου. Πλέον θα υπάρχουν 43% λιγότερες δομές στην ΕΛΑΣ, ενώ λιγότερες κατά 30% θα είναι οι δομές στο Πυροσβεστικό Σώμα και κατά 36% οι δομές στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Το επόμενο βήμα αναδιοργάνωσης είναι οι συγχωνεύσεις υπηρεσιών και τμημάτων, που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού.

Ειδικά…
Το ειδικότερο ενδιαφέρον για τη Λέσβο έχει να κάνει με το μέτρο της κατάργησης 6.700 οργανικών θέσεων στην Αστυνομία σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τη νέα αναδιάρθρωση. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα πόσες αφορούν στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, αλλά σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις συνδικαλιστών, η κατάργηση των οργανικών θέσεων συνεπάγεται πως αστυνομικοί με τόπο συμφερόντων τη Λέσβο δεν μπορούν να μετατεθούν στο νησί. Ακόμα, με προεδρικά διατάγματα μένει να οριστεί το αν θα υπάρχουν καταργήσεις αστυνομικών τμημάτων και σταθμών και στη Λέσβο.

Ο νέος Νόμος, εκτός από τις αλλαγές στη δομή τής ΕΛΑΣ, περιλαμβάνει και ρυθμίσεις προς όφελος του προσωπικού της, όπως η αποζημίωση για μετακινήσεις εκτός έδρας και η μοριοδότηση των εθελοντών πυροσβεστών σε διαγωνισμούς πρόσληψης στην Πυροσβεστική.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπονται μια σειρά ρυθμίσεων για το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας που αφορούν ειδικότερα και μεταξύ των άλλων στις αποζημιώσεις για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους για υπηρεσιακές ανάγκες, αλλά και στην εκκαθάριση οφειλόμεένων ποσών για την απασχόλησή τους κατά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Στο τελικό κείμενο του Νόμου δεν αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς των μεταθέσεων. Ειδικότερα για τις αποζημιώσεις μετακινήσεων προβλέπεται να αποζημιώνονται οι αστυνομικοί για μετακίνηση μακριά από την έδρα της υπηρεσίας τους από 60 χιλιόμετρα και πάνω, ενώ σήμερα αποζημίωση προβλεπόταν για μετακίνηση σε απόσταση μεγαλύτερη των 120 χλμ..

Υποστηρίζουν…
Ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Βογιατζής, τόνισε χθες στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Νομοσχεδίου: «Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που προβλέπει μεταρρυθμίσεις στη σωστή κατεύθυνση και επιτέλους το Αστυνομικό Σώμα, αλλά και το Υπουργείο θα αποκτήσει μία σύγχρονη δομή.»

Ο βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής, με τη σειρά του, τόνισε: «Επιμένουμε στην πεποίθηση πως ο ρόλος της Αστυνομίας είναι στο πλευρό του πολίτη και όχι κατασταλτικός ενάντια σε απεργούς και διαμαρτυρόμενους πολίτες, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Το Νομοσχέδιο δεν ενισχύει ουσιαστικά το ρόλο αυτό.»

Στάση αναμονής από τους τοπικούς συνδικαλιστές, οι οποίοι περιμένουν το τελικό κείμενο του Νόμου για να προβούν στις όποιες εκτιμήσεις. Προχθές στη διαμαρτυρία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) έξω από τη Βουλή, παρευρέθηκε ο Δημήτρης Αλεξίου, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου. Ο γραμματέας της Ένωσης, Απόστολος Παπαδέλλης, δήλωσε στο «Ε»: «Αυτό που ζητήσαμε αρχικά από την κυβέρνηση, ήταν δημόσια διαβούλευση για το Νομοσχέδιο, κάτι το οποίο δεν έγινε. Περιμένουμε σήμερα να πάρουμε τις τελικές διατάξεις και να δούμε ποιες αλλαγές οριστικοποιούνται και αφορούν τη Λέσβο.»

Στο ίδιο πλαίσιο και η ΠΟΑΣΥ, αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της για το θέμα πως, πλήρης αποτίμηση των αλλαγών που επέρχονται και καθορισμός των περαιτέρω ενεργειών της, θα ακολουθήσει με τη δημοσίευση του τελικού κειμένου του νομοθετήματος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey