Μαθητές σχολείων της πόλης μιλούν για το Κοινωνικό Φροντιστήριο στην Εργατική Λέσχη Λέσβου

Μαθήματα ανθρωπιάς

24/12/2013 - 14:43

Αυξάνεται μέρα με την ημέρα ο αριθμός των μαθητών που πηγαίνουν στην Εργατική Λέσχη Λέσβου για να παρακολουθήσουν Μαθηματικά, Πληροφορική και άλλα μαθήματα που παραδίδουν δωρεάν εκπαιδευτικοί του νησιού. Η οικονομική κρίση έχει κάνει πολλές οικογένειες να θεωρούν πλέον τα φροντιστήρια είδος πολυτελείας.

Αυξάνεται μέρα με την ημέρα ο αριθμός των μαθητών που πηγαίνουν στην Εργατική Λέσχη Λέσβου για να παρακολουθήσουν Μαθηματικά, Πληροφορική και άλλα μαθήματα που παραδίδουν δωρεάν εκπαιδευτικοί του νησιού. Η οικονομική κρίση έχει κάνει πολλές οικογένειες να θεωρούν πλέον τα φροντιστήρια είδος πολυτελείας. Σε αυτό έχει συμβάλει το γεγονός ότι τα έσοδα των νοικοκυριών έχουν μειωθεί λόγω των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και της ανεργίας που έχει «χτυπήσει» σχεδόν όλες τις οικογένειες του νησιού.

Ο Στρατής βρισκόταν χτες από τις 7 το απόγευμα στην Εργατική Λέσχη για να κάνει Πληροφορική και στη συνέχεια Μαθηματικά. Όπως είπε στο «Ε», πηγαίνει στο 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Μυτιλήνης και ο στόχος του είναι να μπορέσει να περάσει σε σχολή Πληροφορικής. Τα μαθήματα στην Εργατική Λέσχη τα ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες, όταν πληροφορήθηκε ότι έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί μαθήματα χωρίς να χρειάζεται να δίνει χρήματα.

«Οι καθηγητές είναι πολύ καλοί και μου λύνουν ό,τι απορίες έχω», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας το πόσο σημαντικό είναι για οικογένειες που τις έχει χτυπήσει η κρίση, να στηρίζονται με αυτό τον τρόπο. Και η δική του οικογένεια αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Όπως είπε, η μητέρα του δουλεύει μόνο, ενώ ο πατέρας του είναι άνεργος εδώ και καιρό. Ο αδελφός του είχε αποφοιτήσει από Επαγγελματικό Λύκειο της πόλης και τώρα παρακολουθεί μαθήματα σε σχολή τού ΟΑΕΔ.

Για να πετύχουν τους στόχους

Ο 18χρονος μαθητής είπε ότι όταν μια οικογένεια δεν έχει έσοδα για να μπορέσει να ενισχύσει τις γνώσεις των παιδιών της, τότε αυτά τα παιδιά είναι καταδικασμένα. Είναι καταδικασμένα γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν όλες εκείνες τις απαραίτητες πληροφορίες για να περάσουν όχι σε μια οποιαδήποτε σχολή, αλλά στη σχολή που θέλουν, για να μπορέσουν να κάνουν στη ζωή τους αυτό που ονειρεύονται από μικρά παιδιά.

Στο κτήριο της οδού Καραντώνη 7 ήταν χτες και η Ρόζα, 18 χρόνων, που πηγαίνει στην Γ΄ τάξη γενικού λυκείου της πόλης μας. Εκείνη έχει ακολουθήσει Θεωρητική Κατεύθυνση, στόχος της είναι να γίνει παιδαγωγός ή να ασχοληθεί με τη λογοθεραπεία ή την εργοθεραπεία. «Μου αρέσει ό,τι έχει να κάνει με παιδιά, γιατί με αυτά θέλω να ασχολούμαι», είπε στο «Ε». Η ίδια πηγαίνει για δεύτερη φορά στην Γ΄ τάξη, αφού πέρυσι κάποια προβλήματα που είχε, την κράτησαν μακριά από το σχολείο.

Η Ρόζα έχει ακόμη ένα αδελφό, πιο μικρό από εκείνη, που πηγαίνει στην Στ΄ δημοτικού και προσέθεσε ότι η μητέρα της είναι εκείνη που δουλεύει, ενώ ο πατέρας της δουλεύει περιστασιακά. Εξηγεί πως δεν είναι λίγοι οι συμμαθητές της που για οικονομικούς λόγους δεν μπορούν να πάνε σε φροντιστήριο, γεγονός που τους κλείνει τις πόρτες για τη μετέπειτα εξέλιξή τους. Παράλληλα επισημαίνει ότι οι απαιτήσεις για να μπορέσει να περάσει κάποιος σε πανεπιστήμιο ή τεχνολογικό ίδρυμα της χώρας είναι αυξημένες, ωστόσο ο χρόνος διδασκαλίας είναι περιορισμένος και πολλές φορές δεν μπορούν να λυθούν εντός της αίθουσας όλες οι απορίες των μαθητών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Γι’ αυτό τόνισε ότι η δράση αυτή που γίνεται στην Εργατική Λέσχη, είναι πολύ σημαντική. Υποστήριξε δε, ότι οι εκπαιδευτικοί είναι κοντά στα παιδιά και δείχνουν να νοιάζονται πραγματικά για την εξέλιξή τους. Η Ρόζα κάνει Μαθηματικά, Έκθεση, Βιολογία, ενώ τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ξεκινήσει Λατινικά και Αρχαία.

Η βοήθεια…

Οι δυο μαθητές τόνισαν ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί που συμμερίζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι οικογένειές τους, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο τη βοήθειά τους.

Τα μαθήματα στην Εργατική Λέσχη έχουν ξεκινήσει το Σεπτέμβριο, ο αριθμός των μαθητών έχει συμπληρώσει τους 20, αλλά αυτό το νούμερο δεν είναι σταθερό, αφού αυξάνεται μέρα με τη μέρα, καθώς σιγά - σιγά γίνεται γνωστό ότι μπορούν οι μαθητές να παρακολουθήσουν δωρεάν μαθήματα.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί ότι δωρεάν μαθήματα δε γίνονται μόνο στην Εργατική Λέσχη. Πριν λίγο καιρό ξεκίνησαν να γίνονται μαθήματα και στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου και μετά από ενέργειες της προέδρου του Οργανισμού και αντιδημάρχου, Αναστασίας Αντωνέλλη, οι οποίες στόχο είχαν να στηριχθούν παιδιά άπορων οικογενειών του Δήμου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey