Μια Μυτιληνιά συντηρήτρια…

22/10/2013 - 14:26

Σε ένα σημαντικό συνέδριο, το Παγκόσμιο Συνέδριο Συντήρησης Ξύλου στη Βαρσοβία, το οποίο διοργανώνει το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ΙCOM) στα τέλη Οκτωβρίου,

Σε ένα σημαντικό συνέδριο, το Παγκόσμιο Συνέδριο Συντήρησης Ξύλου στη Βαρσοβία, το οποίο διοργανώνει το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ΙCOM) στα τέλη Οκτωβρίου, θα παρευρεθεί η Μυτιληνιά συντηρήτρια αρχαιοτήτων Ευαγγελία Κυριαζή, που τα τελευταία χρόνια διδάσκει Συντήρηση στο Τμήμα τού ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Κι αυτό γιατί στο Συνέδριο θα παρουσιαστεί η επιστημονική της δημοσίευση με θέμα τη συντήρηση ενός ξυλόγλυπτου σταυρού αγιασμού από το Άγιο Όρος, την οποία συνυπογράφει με την τελειόφοιτη φοιτήτρια του Τμήματος Νίκη Πανταζίδου. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εργασία θα είναι η μία από τις δύο μόνο ελληνικές εργασίες που θα παρουσιαστούν φέτος στο Συνέδριο, εν μέσω εκατοντάδων άλλων…

Η Ευαγγελία Κυριαζή έχει αποφοιτήσει από τον Κλάδο Εφαρμοσμένων Τεχνών του Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου Μυτιλήνης και σπούδασε στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εκπονώντας διπλωματική επάνω στη συντήρηση και ψηφιοποίηση χαρτών της Μυτιλήνης του α΄τετάρτου του 20ού αιώνα. Από το 2000 έως το 2003 σπούδασε Συντήρηση στο Πανεπιστήμιο του Λίνκολν στην Αγγλία, εκπονώντας πτυχιακή εργασία πάνω στην κατανόηση και φροντίδα… τροπαίων σαφάρι!

Έχει διδάξει Τεχνικές Προστασίας και Συντήρησης Απολιθωμάτων στο ΚΕΚ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ενώ από το 2006 έως το 2009 ήταν επικεφαλής συντηρήτρια στο Μουσείο. Από τον Οκτώβριο του 2011 εργάζεται ως διδάσκουσα στο Τμήμα Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς τού ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη Ζάκυνθο, ως εργαστηριακή συνεργάτης στο μάθημα Αποτύπωση και Τεκμηρίωση Αντικειμένων.

Ο σταυρός από το Άγιο Όρος, που αποτέλεσε το αντικείμενο της εργασίας

Συντηρώντας ξυλόγλυπτο σταυρό αγιασμού
Το τελευταίο διάστημα, μαζί με την 22χρονη φοιτήτρια της Κατεύθυνσης Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς του Τμήματος Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Νίκη Πανταζίδου, η Ευαγγελία Κυριαζή συνέβαλε στη συντήρηση ενός πολύτιμου ξύλινου σταυρού από το Άγιο Όρος.
Η όλη επεξεργασία και δουλειά έγινε στα εργαστήρια της συγκεκριμένης Κατεύθυνσης και ανατέθηκε στη φοιτήτρια στο πλαίσιο του μαθήματος Συντήρηση Ξύλου, ενώ μαζί με την Ευαγγελία Κυριαζή συμμετείχε και ο δρ. Αρτέμιος Οικονόμου.

«Ο σταυρός από το Άγιο Όρος, που ήρθε στα εργαστήριά μας, ήταν ένα δύσκολο στη συντήρηση αντικείμενο και κατά τη διάρκεια των εργασιών, ήρθαμε αντιμέτωπες, τόσο εγώ όσο και η φοιτήτρια, με αρκετούς προβληματισμούς, καθώς συνειδητοποιούμε ότι το αντικείμενο είναι κενό, έχει κάποια περίεργα υλικά μέσα.

Έτσι, μας ήρθε η ιδέα να συνεχίζουμε όχι μόνο στη συντήρηση, αλλά και στην ανάλυση του αντικειμένου, σε συνεργασία με το δρα. Αρτέμιο Οικονόμου, ο οποίος μάς βοήθησε πάρα πολύ στις αναλύσεις, ενώ δρομολογούμε για το μέλλον εργασίες και με άλλους καθηγητές του ιδρύματος, αλλά και με το Α.Π.Θ.», λέει η κ. Κυριαζή.

 

Στο Συνέδριο

Η σημαντικότητα της συγκεκριμένης εργασίας, που έχει τίτλο «Μελέτη και συντήρηση ενός σταυρού αγιασμού τελών 18ου - αρχών 19ου αιώνα, από το Όρος Άθως», φαίνεται από το γεγονός ότι φοιτήτρια και διδάσκουσα έχουν προσκληθεί να την παρουσιάσουν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Συντήρησης Ξύλου με τίτλο «Heritage Wood: Research & Conservation in the 21st Century» («Πολιτισμική Κληρονομιά από Ξύλο: Έρευνα και Συντήρηση στον 21ο αιώνα»), που διοργανώνει στα τέλη Οκτωβρίου το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM).

Κι αυτό γιατί η συντήρηση που έγινε στο σταυρό, οδήγησε, σύμφωνα με το ίδιο το Τμήμα, σε ενδιαφέροντες προβληματισμούς και σε μια σειρά παρατηρήσεων και αναλύσεων όπου κατέληξαν στη δημοσίευσή τους.

Τα έως τώρα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν με τη μορφή πόστερ στο κοινό Συνέδριο τριών ομάδων εργασίας της Διεθνούς Επιτροπής Συντήρησης (ICOM - CC) του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων και συγκεκριμένα των ομάδων Wood, Furniture & Lacquer, Scientific Research και Sculpture, Polychromy & Architectural Decoration.

Σύμφωνα με την Ευαγγελία Κυριαζή, το συγκεκριμένο Συνέδριο μαζεύει την «αφρόκρεμα» των ειδικών σε συντήρηση ξύλου, με θέματα που αφορούν σε μελέτες, έρευνα και δύσκολα προβλήματα στη συντήρηση.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί από τις 28 έως τις 30 Οκτωβρίου στο Εθνικό Μουσείο της Βαρσοβίας στην Πολωνία, σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο και την Ακαδημία Καλών Τεχνών της πολωνικής πρωτεύουσας. Οι εργασίες του θα δημοσιευθούν σε δύο τόμους, ο πρώτος εκ των οποίων θα περιλαμβάνει τις περιλήψεις των παρουσιάσεων και των πόστερ και ο δεύτερος, αναλυτικά κείμενα με σχετική εικονογράφηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τις συνολικά 77 εργασίες που θα παρουσιαστούν στο Συνέδριο, μόλις δύο είναι από την Ελλάδα, η μία εκ των οποίων είναι αυτή του σταυρού του Αγίου Όρους.

«Την προσπάθεια της φοιτήτριας και της διδάσκουσας του Τμήματος στηρίζει και ο Σύλλογος Φοιτητών», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ίδρυμα. «Είναι ενθαρρυντικό ότι, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση στη χώρα μας, νέοι επιστήμονες, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, επιμένουν να ασχολούνται με την έρευνα και αποδεικνύουν ότι η νέα γενιά νοιάζεται για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά μας, η οποία χρήζει της προστασίας μας.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey