FOLLOW US

Κοινωνία

  • Επανέρχεται το αίτημα για παραχώρηση στο Εφετείο της αίθουσας εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου
Η Θέμις δεν… χωράει

Λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές τού 2012, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ανακοίνωνε στη Μυτιλήνη την ανάθεση στη «Θέμιδα Κατασκευαστική» των μελετών για τις κτηριακές εγκαταστάσεις στην αυλή του Δικαστηρίου, προκειμένου να καλυφθούν οι πρόσθετες ανάγκες στέγασης της Θέμιδος στη Λέσβο, μετά την ίδρυση και λειτουργία του νέου Εφετείου Βορείου Αιγαίου.

Λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές τού 2012, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ανακοίνωνε στη Μυτιλήνη την ανάθεση στη «Θέμιδα Κατασκευαστική» των μελετών για τις κτηριακές εγκαταστάσεις στην αυλή του Δικαστηρίου, προκειμένου να καλυφθούν οι πρόσθετες ανάγκες στέγασης της Θέμιδος στη Λέσβο, μετά την ίδρυση και λειτουργία του νέου Εφετείου Βορείου Αιγαίου.

Ενάμιση χρόνο μετά, κι ενώ έχουν οξυνθεί τα προβλήματα απ’ τη λειτουργία πολλών δικαστηρίων στο υφιστάμενο δικαστικό μέγαρο, επανέρχεται στο προσκήνιο το αίτημα για παραχώρηση στο Εφετείο της αίθουσας εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το νέο «φυτίλι» στο θέμα άναψε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου, που σε πρόσφατη συνάντηση που είχε στη Μυτιλήνη με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, τον ενημέρωσε για «την ανάγκη ύπαρξης χώρου ασφαλούς φύλαξης των ποινικών κρατουμένων κατά την παραμονή τους στα δικαστήρια».

Όπως τόνισε σχετικά ο γραμματέας της Ένωσης, Απόστολος Παπαδέλλης, «είναι εξαιρετικά δύσκολο την ίδια ώρα που υπάρχει πολύς κόσμος μέσα στα δικαστήρια, να υπάρχουν και πολλοί κρατούμενοι που περιμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους. Θα πρέπει να διαμορφωθεί ένας ειδικός χώρος, που θα βρίσκονται όλο αυτό το διάστημα φυλασσόμενοι.».

Πρόταση απ’ τους Υπαλλήλους
«Κάποιες μέρες, όταν συμπίπτει για παράδειγμα η εκδίκαση υποθέσεων του Πενταμελούς με το Ειρηνοδικείο, πραγματικά στα δικαστήρια επικρατεί το αδιαχώρητο. Κρατούμενοι, πολίτες, διάδικοι, όλοι μαζί στον ίδιο περιορισμένο χώρο, το μόνο σίγουρο είναι πως δε χωράνε, και για αυτό πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση για την αποσυμφόρηση της κατάστασης», επεσήμανε η πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Λέσβου, Μαίρη Βόμβα, σημειώνοντας ότι ο Σύλλογος τις επόμενες μέρες θα καταθέσει εγγράφως πρόταση με τις θέσεις του για το πώς θα αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Εκ των πραγμάτων, όπως επεσήμανε η κ. Βόμβα, η μόνη άμεση λύση για εκτόνωση του προβλήματος είναι η διάθεση στο Εφετείο της αίθουσας εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Έτσι θα εξυπηρετηθεί το Εφετείο Βορείου Αιγαίου, αλλά και όλα τα υπόλοιπα δικαστήρια, ενδεχομένως και οι αστυνομικοί, που θα μπορούν να φυλάσσουν τους ποινικά κρατουμένους σε μία απ’ τις αίθουσες του ακροατηρίου που θα είναι κενή.

Καμμία δέσμευση Βαρβιτσιώτη
Στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου στη Μυτιλήνη, το ζήτημα της εξεύρεσης χώρων για τη Δικαιοσύνη είχε θέσει στο Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Δημήτρης Καλλίας. Παρ’ ότι όμως οι Δικηγόροι θεωρούσαν ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση στο αίτημά τους, απ’ το γραφείο του υπουργού, δεδομένων και των αντιρρήσεων που υπάρχουν σε υπηρεσιακό επίπεδο στη Γενική Γραμματεία, διέψευσαν κατηγορηματικά πως υπάρχει δέσμευση για παραχώρηση της αίθουσας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μας τόνισαν απ’ το γραφείο του υπουργού, ο κ. Βαρβιτσιώτης δεν έχει δώσει καμμία υπόσχεση για τη διάθεση της αίθουσας στο Εφετείο.

Για το θέμα αυτό, όπως είπε ο υπουργός, μπορεί να υπάρξει συνεννόηση με τους Υπαλλήλους, ώστε σε αρμονική συνεργασία υπηρεσίες και νομικός κόσμος να αναζητήσουν τι καλύτερο μπορεί να γίνει.

 


Η «Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε.» είχε αναλάβει τις μελέτες για τις κτηριακές εγκαταστάσεις στην αυλή

Θα γίνει η επέκταση του δικαστηρίου;

Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την ανάθεση Παπαϊωάννου στη «Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε.», ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει επανέλθει στο προσκήνιο η προοπτική επέκτασης του δικαστικού μεγάρου της Μυτιλήνης με τη βελτίωση/κατασκευή κτηριακών εγκαταστάσεων στον πίσω αύλειο χώρο του ακινήτου. Κι αυτό γιατί με την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Αθανασίου προ μηνών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, τον ενημέρωσαν σχετικώς οι δικηγόροι της Μυτιλήνης για τον όλο σχεδιασμό, ζητώντας τη συμβολή του.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση για τις ενέργειες του υπουργού, υπάρχει όμως η πληροφορία πως οι μελέτες είχαν ξεκινήσει και προχωρήσει σημαντικά, βάσει των αρχικών κατευθύνσεων που δόθηκαν απ’ την πολιτική ηγεσία τον περσινό Μάιο.

Μάλιστα, τότε υπήρξε συνεργασία και με το βουλευτή και αρχιτέκτονα Νίκο Σηφουνάκη, όπως και με την προϊσταμένη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου, Μαρία Δανιά, η οποία είχε παράσχει στους μηχανικούς της «Θέμιδος» όλα τα στοιχεία για τους ισχύοντες όρους δόμησης στην περιοχή. Όπως είχε γράψει το «Ε», μηχανικοί της εταιρείας του Δημοσίου είχαν έρθει στη Μυτιλήνη για τις τελικές μετρήσεις επί του οικοπέδου στην πίσω αυλή του δικαστικού μεγάρου, στο οποίο κι εξεταζόταν η δυνατότητα, εκτός της επισκευής των παλιών υφιστάμενων κτηρίων, να ανεγερθεί και καινούργιο κτήριο.

Όλες αυτές οι οικοδομικές παρεμβάσεις αποσκοπούν στη δημιουργία πρόσθετων στεγασμένων χώρων που θα διευκολύνουν τη λειτουργία των δικαστηρίων της Μυτιλήνης, αφού υπάρχει δυνατότητα τα γκρεμισμένα συνοδά κτήρια της αυλής να ενοποιηθούν με το κεντρικό του δικαστηρίου. Αρκεί να ολοκληρωθεί η μελέτη της επέκτασης και να εξασφαλιστεί φυσικά και η αναγκαία χρηματοδότηση για τα έργα.

Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top