Απέφυγαν τη διαθεσιμότητα οι 22 της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου

Δεν πέρασε ο κίνδυνος, λένε οι εργαζόμενοι

19/09/2013 - 15:57

Ορισμένες αρμοδιότητες που διατηρούν μέχρι και σήμερα περιφερειακά ΣΧΟΠ (Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος) που λειτουργούν στα νησιά του Αιγαίου, φαίνεται πως είναι ο βασικός λόγος που δεν τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι 22 υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου που υπηρετούν σε αυτά.

Ορισμένες αρμοδιότητες που διατηρούν μέχρι και σήμερα περιφερειακά ΣΧΟΠ (Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος) που λειτουργούν στα νησιά του Αιγαίου, φαίνεται πως είναι ο βασικός λόγος που δεν τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι 22 υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου που υπηρετούν σε αυτά.

Με την Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, καταργούνται 20 προσωποπαγείς θέσεις ή θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κι όσοι υπηρετούν σε αυτές, τίθενται σε διαθεσιμότητα. Στην Υπουργική Απόφαση δεν αναφέρεται αν οι εργαζόμενοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα είναι από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου ή από τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου στον Πειραιά. Ωστόσο, όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτήν τη φάση εξαιρέθηκαν από τη διαθεσιμότητα οι εργαζόμενοι της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Θυμίζουμε ότι ο σχεδιασμός που είχε ανακοινωθεί στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, προέβλεπε 50 εργαζόμενοι του Υπουργείου να βγουν σε διαθεσιμότητα. Από αυτούς, οι 22 θα προέρχονταν από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Κατά την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη, ο κ. Βαρβιτσιώτης θεωρούσε βέβαιο ότι θα τεθούν οι 22 σε διαθεσιμότητα και είχε τονίσει πως θα μπορέσουν να απορροφηθούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Όμως επειδή τα ΣΧΟΠ έχουν ορισμένες αρμοδιότητες, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι εξαιρέθηκαν από το μέτρο.

Ένα δεύτερο πολύ σημαντικό στοιχείο που οδήγησε στην εξαίρεσή τους από τη διαθεσιμότητα, είναι πως πρόκειται για μόνιμους υπάλληλους, οι οποίοι προσλήφθηκαν με διαδικασίες «σκληρού ΑΣΕΠ», δηλαδή με διαγωνισμό. Όλοι είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών. Δηλαδή έχουν όλα τα τυπικά προσόντα που σύμφωνα με τους προσφάτως ψηφισμένους νόμους, θα πρέπει να έχουν οι υπάλληλοι του Δημοσίου. Κατά συνέπεια, αν έμπαιναν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και στη συνέχεια απολύονταν, είχαν πάρα πολλές πιθανότητες να δικαιωθούν δικαστικά.

Ωστόσο το ζήτημα δεν έχει κλείσει, όπως μας είπε ο συνδικαλιστής του χώρου Ηρακλής Κουντουρέλλης. Διότι έως το τέλος του Οκτωβρίου το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου θα αποκτήσει νέο Οργανισμό. Αν σε αυτόν δεν προβλέπεται καμμία αρμοδιότητα για τα ΣΧΟΠ των νησιών του Αιγαίου, τότε είναι πιθανό να καταργηθούν οι θέσεις των εργαζομένων που σήμερα υπηρετούν σε αυτά. Σε αυτή την περίπτωση, κίνδυνος υπάρχει για το σύνολο των εργαζομένων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, μια και ήδη είναι γνωστό πως σειρά αρμοδιοτήτων της θα μεταφερθούν στις υπηρεσίες του Υπουργείου στον Πειραιά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey