Χωρίς τρόφιμα λόγω γραφειοκρατίας κινδυνεύουν η δομή σίτισης απόρων και οι παιδικοί σταθμοί

Άποροι και νηστικοί!

10/04/2013 - 15:00

Με τον κίνδυνο να μείνουν το Μάιο χωρίς το φαγητό που έπαιρναν από το συσσίτιο, έρχονται αντιμέτωποι οι άποροι της Μυτιλήνης, αφού ο διαγωνισμός για την προμήθεια των τροφίμων αναμένεται να καθυστερήσει για αρκετό καιρό ακόμη, αλλά και επειδή το Πανεπιστήμιο, που ήταν χορηγός της σίτισης από τότε που αυτή διακόπηκε, κλείνει λόγω διακοπών Πάσχα.

Με τον κίνδυνο να μείνουν το Μάιο χωρίς το φαγητό που έπαιρναν από το συσσίτιο, έρχονται αντιμέτωποι οι άποροι της Μυτιλήνης, αφού ο διαγωνισμός για την προμήθεια των τροφίμων αναμένεται να καθυστερήσει για αρκετό καιρό ακόμη, αλλά και επειδή το Πανεπιστήμιο, που ήταν χορηγός της σίτισης από τότε που αυτή διακόπηκε, κλείνει λόγω διακοπών Πάσχα. Αποτέλεσμα όλων αυτών, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Αναστασία Αντωνέλλη, να απευθύνει χθες έκκληση σε φορείς αλλά και ιδιώτες, ζητώντας να βοηθήσουν όπως μπορούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Μέχρι τώρα η σίτιση των απόρων γινόταν χάρη στη χορηγία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τη βοήθεια των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, της Εκκλησίας και των μελών του Δικτύου «Χωριό τού Όλοι Μαζί».

Υπενθυμίζεται ότι οι παραπάνω ανέλαβαν να διεκπεραιώνουν σε καθημερινή βάση το έργο της σίτισης των απόρων μετά τις 15 Φεβρουαρίου, όταν και έληξε η τελευταία σύμβαση για τη σίτιση των απόρων. Από τότε δεν είχε διεξαχθεί άλλος διαγωνισμός, καθώς είχε καθυστερήσει να ψηφισθεί ο προϋπολογισμός του Δήμου και κατ’ επέκταση του Οργανισμού που είναι αρμόδιος για τη σίτιση των απόρων.

Άλλαξε ο νόμος!
Βέβαια το καθεστώς αυτό άλλαξε πριν από λίγες μέρες, μετά από πρόσφατο νόμο (Ν. 4111/2013) βάσει του οποίου ο Δήμος είναι υπεύθυνος για τους διαγωνισμούς ανάδειξης προμηθευτών-χορηγητών, για προμήθειες τροφίμων, αναλώσιμων ειδών παντοπωλείου, πετρελαιοειδών, φαρμάκων και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, για τις ανάγκες του Δήμου, των ιδρυμάτων και όλων των νομικών προσώπων.

Το βασικότερο πρόβλημα που δημιουργείται, είναι ότι θα καθυστερεί ο κάθε διαγωνισμός. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Δήμος θα πρέπει να κάνει διαγωνισμούς συγκεντρωτικά για όλους τους φορείς που εποπτεύει. Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται περισσότερος χρόνος για τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών, καθώς και για τις εγκρίσεις, ενώ σε μερικές περιπτώσεις όπου τα ποσά θα είναι μεγάλα, πρέπει να διενεργούνται διεθνείς διαγωνισμοί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

Από αυτόν το νόμο επηρεάζονται όχι μόνο οι 40 περίπου άποροι της πόλης, αλλά και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, καθώς δε θα υπάρχουν τρόφιμα για να μαγειρέψουν και τα παιδιά θα πηγαίνουν στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του νησιού… με ταπεράκια!

Η κ. Αντωνέλλη υποστηρίζει ότι η όποια καθυστέρηση στην προμήθεια τροφίμων, πετρελαίου και άλλων υλικών για τη σίτιση και τη διαμονή απόρων και παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, επιφέρει ανυπέρβλητες δυσκολίες, που θα οδηγήσουν ακόμη και στο κλείσιμο των απαραίτητων δομών, ενώ το νομικό πρόσωπο δε θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που από τον κανονισμό τού είναι επιβεβλημένες. Γι’ αυτό και με αίτημά της ζητά το νομικό πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης να διενεργεί μόνο του και εγκαίρως τους διαγωνισμούς που το αφορούν.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, μεταφέρει το συγκεκριμένο αίτημα με επιστολή που έστειλε στον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Χαράλαμπο Αθανασίου, στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Κώστα Ασκούνη, το γενικό γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, Γιάννη Σπιλάνη, καθώς και στους βουλευτές της Λέσβου.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι πολίτες θέλουν να βοηθήσουν για τη σίτιση απόρων και παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 22510 27501 και 22510 40640.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey