Διαμαρτυρία για την ερήμωση της λεσβιακής υπαίθρου, με εξάωρο κλείσιμο της εθνικής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής στη διασταύρωση Αγίας Παρασκευής

Κόπηκε το νησί στα δύο

25/01/2013 - 16:12

Με διακοπή της οδικής σύνδεσης του μισού νησιού με το άλλο μισό, ακριβώς στη διασταύρωση της Αγίας Παρασκευής, με κλειστά καταστήματα και καταλήψεις σε σχολεία, εκατοντάδες πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για την ερήμωση της λεσβιακής υπαίθρου, σε συνέχεια του κλεισίματος της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Καλλονής.

Με διακοπή της οδικής σύνδεσης του μισού νησιού με το άλλο μισό, ακριβώς στη διασταύρωση της Αγίας Παρασκευής, με κλειστά καταστήματα και καταλήψεις σε σχολεία, εκατοντάδες πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για την ερήμωση της λεσβιακής υπαίθρου, σε συνέχεια του κλεισίματος της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Καλλονής. Για έξι ώρες σχεδόν διεκόπη η κυκλοφορία, ενώ το απόγευμα αναμενόταν σε λαϊκή συνέλευση στο Δημοτικό Θέατρο της Καλλονής, να αποφασιστούν οι περαιτέρω κινητοποιήσεις κόντρα στο μαρασμό του νησιού.

Οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται από τις 7:20 το πρωί στο συγκεκριμένο σημείο του οδικού δικτύου, για να διακόψουν την κυκλοφορία. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό, εκτός από αυτοκίνητα ιδιωτών, επιστρατεύτηκε και μπουλντόζα της Δημοτικής Ενότητας Καλλονής. Στην περιοχή υπήρχαν και αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα. Μάλιστα, μέλη της Επιτροπής Αγώνα επέτρεπαν σε οδηγούς που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας, ή επικαλούνταν άλλους εξίσου σοβαρούς λόγους, να περάσουν το «μπλόκο».



Αρχή με Εφορία
«Ελπίζω να καταλάβουν όλοι τους λόγους για τους οποίους βρεθήκαμε σήμερα εδώ», είπε ο αντιδήμαρχος Καλλονής, Βαγγέλης Γιαβάσης, μιλώντας στο «Ε», για να προσθέσει ότι η Καλλονή είναι ένας μεγάλος πρώην δήμος, που περιλαμβάνει διοικητικά πολλούς οικισμούς και πλήθος κατοίκων. «Αυτά τα δεδομένα πρέπει να υπολογίζονται κάθε φορά που γίνονται αλλαγές, όσον αφορά στις υπηρεσίες, δηλαδή τη μετακίνησή τους ή τη συρρίκνωσή τους. Σε διαφορετική περίπτωση, ο κόσμος ταλαιπωρείται», κατέληξε.

«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι», είπε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλλονής, Θανάσης Ελευθερίου, θέλοντας να τονίσει το μέγεθος του προβλήματος, αφού μετά και το κλείσιμο της ΔΟΥ Καλλονής, που ακολούθησε το κλείσιμο της Εφορίας στη Μήθυμνα, οι φορολογούμενοι όλου του βορείου Τμήματος είναι αναγκασμένοι να κατεβαίνουν στη Μυτιλήνη για να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους. «Οφείλουμε στον τόπο μας να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω υποβάθμισή του, που οδηγεί κατευθείαν στην ερήμωση», σημείωσε ο κ. Ελευθερίου.

Έρημη από νωρίς χθες το πρωί η Καλλονή, με κλειστά καταστήματα και πολλούς κατοίκους της να συμμετέχουν στην κινητοποίηση

«Για ποια αποκέντρωση μας μιλούν, όταν τα κλείνουν όλα;» είπε η Μαρία Καλύμνιου που πήρε μέρος στη διαμαρτυρία. Υποστήριξε ότι με την απομάκρυνση βασικών για τη ζωή των ανθρώπων της υπαίθρου υπηρεσιών, δημιουργούνται πολλά προβλήματα. Εξήγησε ότι κάποιος που ζει στο Σίγρι, είναι αναγκασμένος να διανύσει με το αυτοκίνητό του πάνω από 90 χιλιόμετρα για να φτάσει στη Μυτιλήνη, για να εξυπηρετηθεί από το υποκατάστημα της Εφορίας. «Μας αναγκάζουν να φύγουμε από τα χωριά μας και να ζούμε στη πρωτεύουσα!», είπε δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι όλα ξεκίνησαν από τότε που το νησί έγινε ένας δήμος.


Ο αντιδήμαρχος Καλλονής, Βαγγέλης Γιαβάσης

«Νέκρωσε» η Καλλονή
Χωρίς ζωή ήταν χτες η Καλλονή, με τα καταστήματα, τους συνεταιρισμούς, τα ελαιοτριβεία, τα τυροκομεία, τις καφετέριες, τα εστιατόρια, τις εναπομείνασες υπηρεσίες, τα ιατρεία κ.λπ. να είναι κλειστά. Μόνο τα εφημερεύοντα φαρμακεία έκαναν τη διαφορά, καθώς και κάποιες ιδιωτικές τράπεζες. Ο κόσμος δε που κυκλοφορούσε στους δρόμους της πρωτεύουσας του λεκανοπεδίου, ήταν ελάχιστος.

Να σημειωθεί ότι χτες το απόγεμα στις 6:00, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, όπου είχαν κληθεί εκπρόσωποι απ’ όλη τη Λέσβο, ώστε να υπάρξει συντονισμός για τις επόμενες κινητοποιήσεις.

«Σε λίγο θα τα κλείσουν όλα. Για ποια αποκέντρωση μιλούν;», αναρωτιέται η Μαρία Καλύμνιου απ’ την Αγία Παρασκευή

Μικροπαρεξηγήσεις...
Χρειάζεται να αναφέρουμε ότι στην αρχή της κινητοποίησης δημιουργήθηκαν κάποιες διαμαρτυρίες από ορισμένους οδηγούς, επαγγελματίες και μη, που ήθελαν να περάσουν το μπλόκο. Κι αυτό γιατί ενώ η ενημέρωση απ' τις εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά μέσα ήταν ότι το κλείσιμο της διασταύρωσης θα ξεκινούσε στις 8 το πρωί, το κάλεσμα της ηχοφωνικής που γύριζε το προηγούμενο βράδυ στην Καλλονή και στα γύρω χωριά, ενημέρωνε για τις 7:00 π.μ..

Το πρόβλημα όμως λύθηκε, καθώς επιτράπηκε να περάσουν τα πρώτα οχήματα και η κυκλοφορία διεκόπη σταδιακά, μέχρι και τις 2 το μεσημέρι.

Και οι μαθητές της Καλλονής στον αγώνα

Ο οδηγός και ιδιοκτήτης υπεραστικού λεωφορείου Γιώργος Φωκιανός, που βρέθηκε στο σημείο αυτό, είπε στο «Ε»: «Είχαμε ξεκινήσει το δρομολόγιό μας νωρίτερα γιατί γνωρίζαμε για την κινητοποίηση. Βέβαια δεν περιμέναμε να βρούμε εμπόδια πριν τις 8:00. Ευτυχώς όμως τα παιδιά έδειξαν κατανόηση και μας άφησαν να περάσουμε.»
 

Δυναμικό παρών και απ’ τους μαθητές
Κατάληψη στα σχολεία

Δημοτικό, Γυμνάσιο, ΕΠΑΛ και ΓΕΛ Καλλονής δε λειτούργησαν χτες. Οι μαθητές είχαν αποφασίσει να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, προχωρώντας σε καταλήψεις και διαμαρτυρόμενοι, όπως και οι γονείς τους, για την υποβάθμιση της περιοχής τους.

Ο μαθητής τού ΕΠΑΛ Καλλονής Μιχάλης Καψάλης

«Έχουν ήδη καταστρέψει το μέλλον μας και αν τους το επιτρέψουμε, η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη», είπε ο Μιχάλης Καψάλης, μαθητής της Γ΄ τάξης τού ΕΠΑΛ Καλλονής. Δεν παρέλειψε να πει ότι στην ενέργειά τους αυτή προχώρησαν για να στηρίξουν τα χωριά και τους γονείς τους που παλεύουν για να τους μεγαλώσουν.

«Θα παλέψουμε για το μέλλον μας», λέει η Αφροδίτη Κόνσουλα, πρόεδρος του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου του Γενικού Λυκείου Καλλονής

Η πρόεδρος του 15μελούς του Γενικού Λυκείου Καλλονής, Αφροδίτη Κόνσουλα, είπε ότι παλεύουν για ένα καλύτερο μέλλον και δε θα επιτρέψουν σε κανέναν να τους αναγκάσει να φύγουν από τα χωριά τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey