Η «Συνύπαρξη» στον περιφερειάρχη, για να βρεθεί λύση για τους παράνομους μετανάστες

«Ούτε να στοιβάζονται, ούτε νέα Παγανή»

12/09/2012 - 15:33

Την ανάγκη να δημιουργηθούν το συντομότερο δυνατόν ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής των παράνομων μεταναστών και των προσφύγων που φτάνουν στη Λέσβο, έθεσε χθες σε συνάντηση με τον περιφερειάρχη, αντιπροσωπεία της Κίνησης Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο».

Την ανάγκη να δημιουργηθούν το συντομότερο δυνατόν ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής των παράνομων μεταναστών και των προσφύγων που φτάνουν στη Λέσβο, έθεσε χθες σε συνάντηση με τον περιφερειάρχη, αντιπροσωπεία της Κίνησης Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο». Ζητώντας να βρεθεί τρόπος να μη στοιβάζονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι στα κρατητήρια, τα μέλη της «Συνύπαρξης» επεσήμαναν πως χρειάζεται να υπάρξει διαδικασία άμεση προώθησής τους σε οργανωμένα κέντρα στην υπόλοιπη χώρα, για να μη δημιουργηθεί μια νέα «Παγανή».

Το υπαρκτό πρόβλημα της διαμονής των παράνομων μεταναστών και των ακατάλληλων συνθηκών που επικρατούν έως τώρα, επεσήμανε αντιπροσωπεία της «Συνύπαρξης» στο Νάσο Γιακαλή, μεταφέροντας και τον προβληματισμό κατ’ αρχήν των ίδιων των αστυνομικών που έχουν κληθεί να σηκώσουν το βάρος της «φιλοξενίας», πολλές φορές ακόμη και πληρώνοντας για το φαγητό των αλλοδαπών.

Ζητείται λύση
Τα μέλη της «Συνύπαρξης» Στρατής Πάλλης, Απόστολος Κομνηνάκας, Γιάννης Παυλής και Όλγα Σαχπάλογλου περιέγραψαν τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα, που σε μικρά και ακατάλληλα κρατητήρια στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου και σε περιφερειακά τμήματα έχει συγκεντρωθεί πολύ μεγάλος αριθμός παράνομων μεταναστών. Ζήτησαν απ’ τον κ. Γιακαλή να οργανωθεί το συντομότερο δυνατόν μια ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων με το αντικείμενο, το πώς θα υπάρξει η καλύτερη δυνατόν διαχείριση του προβλήματος με τη διαμόρφωση κατ’ αρχάς ανθρώπινων συνθηκών φιλοξενίας.

«Δεν είναι προφανώς λύση να στοιβάζονται οι μετανάστες, ούτε είναι λύση να γίνει ξανά στη Λέσβο ένα νέο κέντρο, μια νέα Παγανή», ανέφερε ο κ. Κομνηνάκας, σημειώνοντας ότι προέχει να υπάρξει στοιχειώδης ιατροφαρμακευτική κάλυψη και η εξασφάλιση διαμονής και φαγητού για τους πρόσφυγες για τις μία - δυο μέρες που θα παραμένουν στη Λέσβο, έως ότου δηλαδή προωθηθούν στην Αμυγδαλέζα ή τη Σάμο, ή σε όποια άλλη περιοχή της χώρας.

Ενδεχομένως θα ήταν λύση κάποιοι ανήλικοι, πιθανόν και με τις μητέρες τους, να φιλοξενούνται στη Μονάδα της Αγιάσου, αλλά το βέβαιο είναι πως το ζήτημα θα λυθεί μόνο εάν το κράτος εξασφαλίσει την άμεση μετακίνησή τους απ’ το νησί σε οργανωμένο κέντρο.

Ο κ. Γιακαλής ανέφερε πως θα θέσει το θέμα στους αρμόδιους υπουργούς σήμερα που θα βρίσκεται στην Αθήνα, και αμέσως μετά την επιστροφή του θα οργανώσει σύσκεψη για το συντονισμό των ενεργειών απ’ την πλευρά των τοπικών φορέων, ενώ συμφώνησε με την ανάγκη να εξασφαλιστεί η ταχύτατη μετακίνησή τους εκτός Λέσβου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey