Ένας μήνας λειτουργίας για το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Μητρόπολης Μυτιλήνης

Κοντά στο συνάνθρωπο

21/07/2012 - 14:31

Με μοχλό κίνησης την ανάγκη προσφοράς στο συνάνθρωπο, έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του εδώ και περίπου ένα μήνα το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Μητρόπολης Μυτιλήνης. Ένας χώρος που αγκαλιάζει, προσφέρει και βοηθάει τους άπορους συμπολίτες μας, οι οποίοι στερούνται βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Με μοχλό κίνησης την ανάγκη προσφοράς στο συνάνθρωπο, έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του εδώ και περίπου ένα μήνα το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Μητρόπολης Μυτιλήνης. Ένας χώρος που αγκαλιάζει, προσφέρει και βοηθάει τους άπορους συμπολίτες μας, οι οποίοι στερούνται βασικά είδη πρώτης ανάγκης, απαραίτητα για τη διαβίωση ενός ανθρώπου, και που πλέον ξέρουν πως από κάπου θα μπορέσουν να πάρουν ένα πακέτο μακαρόνια ή ρύζι, μια κονσέρβα ή ένα κουτάκι γάλα για να βγάλουν το μήνα τους. Με αγάπη και αφοσίωση, οι τέσσερις ιερείς, υπεύθυνοι για το Παντοπωλείο, με τη βοήθεια της Μητρόπολης Μυτιλήνης κίνησαν όλες τις διαδικασίες και κατάφεραν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα όχι μόνο να βρουν χώρο στέγασης, αλλά και να ξεκινήσουν τη λειτουργία του, που συνεχίζεται με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Ο χώρος βρίσκεται στο ισόγειο του κτηρίου της Χριστιανικής Αδελφότητας «Ευσέβεια» και παραχωρήθηκε από την ίδια, στην οδό Τερπάνδρου 1. Οι δικαιούχοι κάθε 1η και 15 του μηνός πηγαίνουν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Μητρόπολης και εφοδιάζονται με τα απαραίτητα. Ό,τι παίρνει ο καθένας, καταγράφεται για να γίνεται μια ακριβοδίκαιη κατανομή, ανάλογη με τα μέλη μιας οικογένειας ή τη σοβαρότητα του προβλήματος που υπάρχει.

Μεγάλη ανάγκη για τρόφιμα
Από το Παντοπωλείο εξυπηρετούνται 40 άτομα, που είτε είναι μεμονωμένα, είτε έχουν πίσω τους οικογένεια ολόκληρη, ενώ στο άμεσο μέλλον ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς περιμένουν άλλες τουλάχιστον 50 αιτήσεις για έγκριση. Στο Παντοπωλείο υπάρχει πληθώρα ρούχων, παιχνιδιών και ζυμαρικών. Λείπουν όμως προϊόντα όπως γάλα, λάδι, χαρτικά, απορρυπαντικά, ζάχαρη, αλεύρι κ.λπ.. Όπως ο πατήρ Γρηγόριος Πολύμος, ένας εκ των αρμόδιων ιερέων, λέει μιλώντας στο «Ε», «κάνουμε έκκληση σε όποιον θέλει να προσφέρει, να μας δώσει τρόφιμα και όχι ρούχα, για την ώρα τουλάχιστον. Πολλοί άνθρωποι μας φέρνουν και λάδι δική τους παραγωγής και προσφέρουν. Βέβαια, ό,τι μπορεί να προσφέρει ο καθένας, για μας είναι καλό και με μεγάλη χαρά θα το δεχτούμε. Έχουμε ανάγκη από ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη. Έρχονται εδώ άνθρωποι που μας προσφέρουν λαχανικά ή φρούτα από μπαχτσέδες δικούς τους και δεν έχουμε πού να τα βάλουμε και τους λέμε να μας τα φέρνουν 1η με 15 για να τα παίρνουν κατ’ ευθείαν οι δικαιούχοι. Δεν έχουμε πού να τα αποθηκεύσουμε και όποιος θα μπορούσε να μας βοηθήσει, τον καλούμε να το κάνει. Θέλουμε να βάλουμε ίσως λίγο κρέας, να δίνουμε στους ανθρώπους», σημειώνει ο πατήρ Γρηγόριος.

Προσφέρουν
Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι οι πολίτες της Μυτιλήνης, και όχι μόνο, προσφέρουν συνεχώς στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Μητρόπολης. Καθώς έχει αυξηθεί πολύ το τελευταίο διάστημα η αναζήτηση βοήθειας, έχει αυξηθεί παράλληλα και ο αριθμός των εθελοντών, αλλά και των ανθρώπων που προσφέρουν στο συνάνθρωπο από αγάπη και χωρίς καμμία ιδιοτέλεια, κανένα συμφέρον, καμμία προβολή.

Στο Παντοπωλείο, οτιδήποτε και αν προσφερθεί καταγράφεται και υπάρχει απόλυτη διαφάνεια του τι μπήκε, τι βγήκε, από ποιον προήλθε και τι ήταν αυτό, ενώ δίνεται και μια απόδειξη σε εκείνους που προσφέρουν. Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, εκείνοι που την αρνούνται, καθώς προτιμούν να προσφέρουν ανώνυμα.

Οικογένειες που «ματώνουν»
Σε αυτές που λέμε «δύσκολες περιπτώσεις» θέλησε να αναφερθεί ο πατήρ Γρηγόριος, καθώς στη Λέσβο είναι αρκετές οι οικογένειες που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν το ηλεκτρικό τους, το νοίκι τους, το φαγητό τους ή ζουν μέσα σε παραπήγματα, με μια γεννήτρια που τους τροφοδοτεί με ρεύμα.

Αυτές τις οικογένειες η Μητρόπολη φροντίζει να τις βοηθάει με κάποια επιδόματα, ενώ τα στοιχεία τους παραμένουν άγνωστα, για ευνόητους λόγους. Δικαιούχοι στο Κοινωνικό Παντοπωλείο για την ώρα είναι κάτοικοι της Μυτιλήνης, αλλά και των χωριών γύρω από την πόλη. Μεγάλο ρόλο σε όλη την υπόθεση παίζουν και οι κατά τόπους ιερείς που, γνωρίζοντας καλύτερα την κατάσταση, φροντίζουν να βοηθούν και να συνδράμουν τους ανθρώπους που δυσκολεύονται.

Πέρα από τους εθελοντές που ασχολούνται καθημερινά με το Παντοπωλείο, μέσω της «Ηλιακτίδας» και του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, προσλήφθηκαν εκεί συνολικά επτά υπάλληλοι. Πέντε εσωτερικοί που ασχολούνται με τις εργασίες που πρέπει να γίνονται καθημερινά στο Παντοπωλείο, και δύο εξωτερικοί. Οι δεύτεροι βγαίνουν στις επιχειρήσεις της πόλης της Μυτιλήνης και αναζητούν πόρους, ενώ παράλληλα ενημερώνουν τους πολίτες για το έργο που γίνεται. Απευθύνονται σε όσα καταστήματα θέλουν να προσφέρουν, μαγαζιά με είδη σίτισης, σε φούρνους, σε εστιατόρια, σε μπακάλικα, σε σούπερ μάρκετ. «Τα παιδιά θα βρίσκονται εδώ για πέντε μήνες, οπόταν και λήγει η σύμβασή τους», τονίζει ο πατήρ Γρηγόριος Πολύμος και συνεχίζει: «Πέρα όμως από το επαγγελματικό κομμάτι, υπάρχει και το εθελοντικό. Έρχονται απογεύματα και το Σάββατο, κάτι που δεν είναι στο πρόγραμμά τους, και το κάνουν εθελοντικά. Πολλά από αυτά, μάλιστα, μας έχουν πει ότι όταν τελειώσει η σύμβασή τους, θα συνεχίσουν να έρχονται και να μας βοηθάνε εθελοντικά. Οι υπάλληλοί μας ήταν μια προσφορά - ας πούμε - του Δήμου και της «Ηλιακτίδας» και εμείς τη δεχτήκαμε με μεγάλη χαρά και προχωράμε.»

Στο Παντοπωλείο, οι υπάλληλοι είτε ασχολούνται με την καθαριότητα του χώρου, είτε τακτοποιούν τα προϊόντα, ενώ άλλοι που έχουν γνώσεις στο αντικείμενο, βοηθούν καταχωρώντας τα καθημερινά στοιχεία στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ το σίγουρο είναι ότι κανένας δε βλέπει τη δουλειά του καθαρά και μόνο επαγγελματικά. Οι αρμόδιοι ιερείς είναι σε καθημερινή επικοινωνία με τους υπαλλήλους, ώστε να ενημερώνονται για τις εξελίξεις και να επεμβαίνουν όποτε αυτό χρειαστεί.

Τα επόμενα σχέδια
Όπως σημειώνει ο πατήρ Γρηγόριος, όλοι οι ιερείς δε χάνουν την ευκαιρία να μιλούν για το Κοινωνικό Παντοπωλείο ζητώντας αρωγή και βοήθεια. Έτσι, όταν ένας εκ των τεσσάρων αρμοδίων βρέθηκε στη Γερμανία με σκοπό να καλύψει τη θέση κάποιου ομογενή ιερέα που πήρε άδεια, μίλησε στον επίσκοπο για το Παντοπωλείο και στο αμέσως επόμενο διάστημα μια συνεργασία πρόκειται να ξεκινήσει.

Ζητήθηκε βοήθεια και συμφωνήθηκε να σταλούν από τη Γερμανία φάρμακα τα οποία θα δοθούν στον Ιατρικό Σύλλογο Λέσβου, αλλά και τρόφιμα που θα δοθούν στους δικαιούχους του Παντοπωλείου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey