Το «Ε» με το Θέμη Αθανάση, αντιδήμαρχο Γέρας και πρώην μέλος της διοίκησης του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου

«Η ενασχόληση με τα κοινά σε κάνει πιο σοφό…»

26/06/2012 - 16:01

Οι σελίδες αυτές τού «Ε» είναι σήμερα αφιερωμένες στον αντιδήμαρχο Γέρας, Θέμη Αθανάση, έναν άνθρωπο που έχει προσπαθήσει για χρόνια κι έχει προσφέρει ό,τι μπορούσε στο χωριό του και το νησί του.

Οι σελίδες αυτές τού «Ε» είναι σήμερα αφιερωμένες στον αντιδήμαρχο Γέρας, Θέμη Αθανάση, έναν άνθρωπο που έχει προσπαθήσει για χρόνια κι έχει προσφέρει ό,τι μπορούσε στο χωριό του και το νησί του. Σεμνός, αξιοπρεπής και χωρίς να θέλει να μιλάει πολύ για τον εαυτό του, μας λέει για την πολυετή θητεία του στην Κοινότητα Παλαιοκήπου, για την τωρινή θητεία του στην αντιδημαρχία της Γέρας και για τα χρόνια που υπήρξε μέλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου. Αλλά και για την προσωπική του ζωή, τα παιδιά του Εριφύλη και Νίκο και τη σύζυγό του Ευγνωμία, που έχει σταθεί δίπλα του σε όλες τις επιλογές του.

Ο Θέμης Αθανάσης γεννήθηκε το 1933 στον Παλαιόκηπο της Γέρας. Εκεί πέρασε τα παιδικά του χρόνια, με τους γονείς του Νικόλα κι Εριφύλη και τον αδελφό του Στρατή, χρόνια δύσκολα και φτωχικά, που ο ίδιος ωστόσο νοσταλγεί ακόμη και σήμερα. «Ο πατέρας μου ήταν τσαγκάρης και η μητέρα μου μοδίστρα. Μας μεγάλωσαν σωστά και μας οδήγησαν να γίνουμε έντιμοι και με δημοκρατικά ιδεώδη πολίτες. Τους ευγνωμονώ γι’ αυτό και πάντα τους σκέπτομαι με αγάπη», λέει ο ίδιος.

Με τους βοηθούς του, στο παλιό του ραφείο στον Παλαιόκηπο, το 1975 (ο ίδιος, πρώτος από αριστερά)

Έβγαλε το Δημοτικό Σχολείο στο χωριό του και στη συνέχεια πήγε για λίγα χρόνια στο Γυμνάσιο του Παπάδου. Η ασθένεια από την οποία νόσησε ο πατέρας του και οι δύσκολες συνθήκες της εποχής, επέβαλαν να εργαστεί από τα μαθητικά του ακόμη χρόνια.

Έμαθε την τέχνη της ραπτικής πλάι σε δύο δασκάλους, τους αδελφούς Κεφαλά, «καταπληκτικούς τεχνίτες και πάνω απ’ όλα ανθρώπους», κατά τον ίδιο, που τον δίδαξαν πολλά, πέρα από την ίδια την τέχνη τους. Στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε ακόμη περισσότερο στο επάγγελμά του πηγαίνοντας στην Αθήνα, όπου έμεινε δύο χρόνια περίπου. Παρ’ όλο που το μεροκάματο ήταν μικρό, η διαμονή του σε σπίτι συγγενών του τού χάρισε πολύ καλές συνθήκες διαβίωσης.


Με τη… «βοηθό» του Ευγνωμία. «Μεταξύ αγάπης και δουλειάς», γράφει ο ίδιος

Η ενασχόληση με τα αυτοδιοικητικά
Ακολούθησε η θητεία του στην Αεροπορία, στο Διδυμότειχο, ενώ αμέσως μετά επέστρεψε στον Παλαιόκηπο. Το 1962 γνωρίζει τη συγχωριανή του και μετέπειτα σύζυγό του, Ευγνωμία, με την οποία παντρεύτηκαν το 1967 κι έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά, την Εριφύλη και το Νίκο. Έχοντας στο πλάι του τη γυναίκα του, άνοιξε το δικό του εμποροραφείο στο χωριό του, το οποίο και δούλεψε για αρκετά χρόνια, μέχρι και το 1984, οπότε και αποφάσισαν από κοινού να κατέβουν στη Μυτιλήνη και να ξεκινήσει ο Θέμης Αθανάσης την επαγγελματική καριέρα του εμπορικού αντιπροσώπου κι εμπόρου, σε χώρο που διατηρεί μέχρι και σήμερα.

Υπηρετώντας στην Αεροπορία

«Η Ευγνωμία στάθηκε και στέκεται στο πλευρό μου κολώνα, σε όλες μου τις επιλογές, ακόμη και τις λαθεμένες. Μακάρι και άλλοι να έχουν τέτοια τύχη και συμπαράσταση», λέει ο ίδιος για τη σύζυγό του.

Μετά τη Χούντα, ο Θέμης Αθανάσης μπαίνει δυναμικά στα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης του χωριού του, ως κοινοτικός σύμβουλος και ως αντιπρόεδρος, ερχόμενος πάντα πλειονοψηφήσας για τρεις τετραετίες από το ’76 και μετά, πάντα με την παράταξη του ΠΑΣΟΚ.

Με τον αδελφό του Στρατή, με τον οποίο διατηρούν πολύ στενή σχέση

Κατά τα χρόνια της θητείας του έγιναν αρκετά έργα στην Κοινότητα, έργα μικρά, που εξυπηρετούσαν όμως τους κατοίκους, όπως υπόνομοι, υδρεύσεις, αγροτικοί δρόμοι, επισκευή κτηρίων κ.ά., με τη βοήθεια και του αείμνηστου προέδρου Ερμολάου Παπάζογλου.

Πριν μερικά χρόνια είχε βάλει υποψηφιότητα με τον πρώτο αιρετό νομάρχη, Αλέκο Μαθιέλλη, ενώ ακόμη και τα χρόνια που δεν ήταν στο Τοπικό Συμβούλιο, δε σταμάτησε ποτέ να ασχολείται με τα κομματικά θέματα.

Σε γλέντι γάμου, με τη σύζυγό του Ευγνωμία

Μετά τις δημοτικές εκλογές τού 2010, ως υποψήφιος με την πλειονοψηφήσασα δημοτική παράταξη του Δημήτρη Βουνάτσου, έχει αναλάβει τα καθήκοντα του αντιδημάρχου της Γέρας.

Στο Επιμελητήριο, με τον εμπορικό κόσμο του τόπου
Πέρα από την τοπική αυτοδιοίκηση, ωστόσο, υπήρχε πάντα και η δουλειά του, που δε θα μπορούσε να τον κρατήσει μακριά από τον εμπορικό χώρο και τα όσα αυτός εκπροσωπεί.

Το 1987 μπήκε ως μέλος στο Εμπορικό Επιμελητήριο Λέσβου, ενώ για πάρα πολλά χρόνια ήταν στο διοικητικό συμβούλιο, έχοντας και το ρόλο του γενικού γραμματέα. Παράλληλα, εντάχθηκε και στον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης, ενώ είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Α΄ Συνεταιρισμού Παλαιοκήπου, έχοντας προτείνει μάλιστα τη συνένωση των δύο Συνεταιρισμών, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός κοινού τυποποιητηρίου και εκθετηρίου προϊόντων.

Θέμης, Ευγνωμία και Νίκος Αθανάσης, στο κατάστημά τους στο κέντρο της Μυτιλήνης

«Το έχω μέσα μου το μεράκι», λέει για την ένταξή του στο Επιμελητήριο, αλλά και για την ενασχόλησή του με τα κοινά. «Πάντα προσπαθούσαμε με τους συναδέλφους να βοηθήσουμε την τοπική κοινωνία και τον εμπορικό κόσμο.

Ως εμπορικός αντιπρόσωπος και προηγουμένως ως επαγγελματίας, ήξερα πώς να βοηθήσω. Το Επιμελητήριο είναι όργανο του κράτους, αλλά ανάλογα με τις καταστάσεις, βοηθάει. Έγιναν συναντήσεις με άλλα μέρη, προτάσεις για το τι μπορεί να γίνει, και το αν δεν έγιναν πολλά πράγματα δεν οφείλεται στο ότι εμείς δε θέλαμε, αλλά γιατί δε βοηθούσε και η Πολιτεία. Πάντα όμως παίζαμε ρόλο, πηγαίνοντας ακόμη και ως μάρτυρες υπεράσπισης συναδέλφων σε δικαστήρια που γίνονταν.»

Με το σκηνοθέτη Στράτο Μαρκίδη, με τον οποίο τούς δένει στενή οικογενειακή φιλία

«Ως προς τη δική μου ζωή, η ενασχόλησή μου περισσότερο κούρασε τη γυναίκα μου, που την άφηνα να “βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά” μαζί με τους υπαλλήλους, στο γραφείο μας», προσθέτει. «Κατά τα άλλα, έκανα πολλές γνωριμίες, επισκέφτηκα πολλές περιοχές και εν τέλει βοηθήθηκα πολύ. Όλα βοηθάνε, και το επιμελητήριο και ο δήμος. Σε κάνουν να είσαι πολύ πιο σοφός, να αναπτύξεις κάποια πράγματα μέσα σου.»

Στο πλάι του Βουνάτσου
Ο Θέμης Αθανάσης γνωρίζεται με το δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, από το 1974, από το ΠΑΣΟΚ.

«Όλα αυτά τα χρόνια η γνωριμία μας είναι δυνατή και καλή», λέει. «Αναγνωρίζω σε αυτόν την αξία του, την εντιμότητά του και τις πάντα καθαρές θέσεις του ως βουλευτή, αφού πάντα ακολουθούσε τις ιδέες του. Στάθηκα στο πλευρό του ως υποψήφιος τον Οκτώβριο του 2010. Ο λαός τού έδωσε μεγάλη πλειοψηφία και σε μένα αρκετές ψήφους για να εκλεγώ ως δημοτικός σύμβουλος. Τον ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή που μου έκανε να μου αναθέσει την αντιδημαρχία της Γέρας. Προσπαθώ να κάνω ό,τι μπορώ καλύτερο, παρ’ όλο που οι συνθήκες είναι οι πιο δύσκολες από τη δεκαετία τού ’60. Βρεθήκαμε στην κατάσταση αυτή της χώρας και κατ’ επέκταση και στο Δήμο.

Με το δήμαρχο Αμμοχώστου και τη Ματούλα Κοντέλλη, το 1998 στην Κύπρο

Κάνουμε προσπάθειες να πετύχουμε το ακατόρθωτο, θέλοντας να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας.»

Τον ρωτάμε τι όνειρα έχει για την περιοχή και τον τόπο του.

«Η Γέρα είναι μια πανέμορφη περιοχή, αναπτυσσόμενη τουριστικά με κάτι ξενοδοχειάκια που έγιναν, με έναν κάμπο όμορφο, θέλει όμως αξιοποίηση ακόμη πιο πολλή. Προσπάθειες κάνουμε πολλές, ό,τι μπορούμε να επιδιορθώσουμε, μας σταματάνε όμως, αφού δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Προσπαθούμε να φτιάξουμε την καθημερινότητα. Να μαζέψουμε τα σκουπίδια, να φτιάξουμε τους δρόμους, τις λάμπες να βλέπει ο κόσμος, με ό,τι κονδύλια έχουμε.»

Κατά την ορκωμοσία του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, την περασμένη χρονιά

«Τα όνειρα είναι όνειρα, δυστυχώς», συνεχίζει. «Έχει ένα τραγούδι που λέει “δίχως φράγκο μες στην τσέπη, τι όνειρο, τι όνειρο άραγε να βλέπει;”. Πληρώνουμε από την τσέπη μας κάποια πράγματα για να κάνουμε κάτι, και πάλι δεν μπορούμε, αφού δε μας το επιτρέπουν οι συνθήκες. Μπαίνουν συνέχεια τρικλοποδιές, που δημιουργούν καθυστέρηση. Δεν μπορείς να πάρεις κόσμο να καθαρίσεις τις ακτές, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Πώς να γίνει όταν το ίδιο μας το κράτος κοντεύει να κηρύξει πτώχευση;»

Τα δύο παιδιά: Νίκος και Εριφύλη Αθανάση

Ο ίδιος, πάντως, δε σταματά να είναι δραστήριος. Εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται με τον κήπο του, παράγοντας ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, πάλι με τη βοήθεια και της συζύγου του. Όπως κάθε καλοκαίρι, περιμένει την κόρη του και το δεύτερο «γιο» του, το σύζυγό της Κώστα, να έρθουν στη Μυτιλήνη από τη Δράμα όπου ζουν, με τα τρία εγγονάκια του Ισαάκ, Θέμη και Αλέξανδρο.

Τι εύχεται για τη δική του προσωπική ζωή; Να γίνει και πάλι παππούς, αυτήν τη φορά από το γιο του…

Η κόρη του Εριφύλη, ο γαμπρός του Κώστας και τα τρία εγγόνια του Ισαάκ, Θέμης και Αλέξανδρος

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey