FOLLOW US

Κοινωνία

  • Ο κατηγορούμενος ανέβαλε για λόγους υγείας
20 άτομα ελέγχονται για διαδικτυακές επιθέσεις
Από αριστερά, ο συνήγορος της Α. Παζιάνου, Χάρης Πέτσικος, οι εκπρόσωποι του Statewatch (Παρατηρητήριο του Κράτους και των Πολιτικών Ελευθερίων στην Ευρώπη), Tony Bunyan και Ann Singleton και ο επίσης συνήγορος της κ. Παζιάνου, Στρατής Σκουντιανέλλης.

Αναβλήθηκε για τις 22 Ιανουαρίου 2019 η υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης και εξύβρισης σε βάρος της δημοσιογράφου του «Ε» και ανταποκρίτριας της «Καθημερινής» στη Λέσβο, Ανθής Παζιάνου από το Μονομελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης την Πέμπτη, όπου εξεταζόταν με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Την ίδια ημερομηνία όπου θα εκδικαστεί η υπόθεση, ο ίδιος κατηγορούμενος δικάζεται και από τον ανταποκριτή του ΑΠΕ, Στρατή Μπαλάσκα για το ίδιο αδίκημα. Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου προσήλθε στη διαδικασία ζητώντας την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης, λόγω του ότι ο πελάτης του έπασχε από ισχιαλγία. Το δικαστήριο, παρά την περί του αντιθέτου πρόταση της εισαγγελέα της έδρας ανέβαλε την εκδίκαση, παρέπεμψε όμως την ιατρική γνωμάτευση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου αυτεπαγγέλτως να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες που προκύπτουν από τον έλεγχο της ιατρικής διάγνωσης της παραπάνω ασθένειας. Δεκάδες πολίτες, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία του Λόγου και τη Δημοκρατία προσήλθαν στην αίθουσα του Δικαστηρίου, ενώ η πλευρά του κατηγορουμένου δεν έτυχε κάποιας υποστήριξης.

Σε βάρος του κατηγορουμένου εκκρεμεί επίσης και άλλη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που υπέβαλε πριν μέρες ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ενώ η διαδικτυακή δράση του με επιθέσεις κατά δημοσιογράφων ελέγχεται και στα πλαίσια άλλων αναφορών που έχουν υποβάλει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης εκπρόσωποι της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) και του Σωματείου Εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης της Λέσβου (ΣΕΜΜΕΛ). Από την Αστυνομία, επίσης, και από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης ελέγχονται περίπου 20 άτομα που καταγγέλθηκε ότι πραγματοποιούσαν διαδικτυακές επιθέσεις σε δημοσιογράφους τις τελευταίες μέρες. Ανάμεσά τους τρεις αστυνομικοί και ένας στρατιωτικός που ελέγχονται και υπηρεσιακά.

Η απεργία

Για τον λόγο αυτό 24ωρη απεργία πραγματοποίησε την Πέμπτη ο δημοσιογραφικός κλάδος και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ της Λέσβου, με απόφαση της Ένωσης Συντακτών και του Σωματείου Εργαζομένων ΜΜΕ Λέσβου, «σε μία προσπάθεια να καταδειχθεί δυναμικά το μείζον πρόβλημα που αφορά στις ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες κάτω από τις οποίες ασκείται το δημοσιογραφικό λειτούργημα στη Λέσβο και στις συνεχιζόμενες απειλές κατά δημοσιογράφων από ακραία στοιχεία που επιχειρούν να φιμώσουν τον μη αρεστό δημοσιογραφικό λόγο». Το θέμα ανέδειξε και η ΠΟΕΣΥ, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης από την Πολιτεία.

Η τελευταία διαδικτυακή επίθεση ξεκίνησε στις 7 Σεπτεμβρίου, όταν η Α. Παζιάνου μετέβη στο γήπεδο της Μόριας για ρεπορτάζ που αφορούσε την ένταξη αφρικανών αιτούντων άσυλο στο τοπικό πρωτάθλημα. Η αναμνηστική φωτογραφία που έβγαλε με τους συναδέλφους της, αναρτήθηκε δημόσια στο Facebook με τη σημείωση ότι πρόκειται για τη δημοσιογράφο που αποκάλυψε την επίθεση σε βάρος ντόπιου κοριτσιού, το οποίο θεώρησαν ότι είναι προσφυγόπουλο, καθώς φορούσε μαντήλα. Οχτώ κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι τέσσερις συνελήφθησαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου και αναμένεται να οριστεί τακτική δικάσιμος, σημείωσαν σε διαφορετικά σχόλια είτε ότι έχει αδυναμία στους «αραπάδες», είτε ότι παραπληροφορεί συστηματικά είτε ότι πληρώνεται από ΜΚΟ.

Η έκκληση

Ενάντια σε τέτοιου είδους επιθέσεις, οι δημοσιογράφοι της Λέσβου από τον περασμένο Μάιο έκαναν έκκληση για προστασία από τη Δικαιοσύνη και τις Αστυνομικές Αρχές, απαντώντας στις ψευδείς «ειδήσεις» ότι είναι από τις λίγες κατηγορίες εργαζομένων που κάνουν δήλωση πόθεν έσχες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Th. Jagland, δημοσίευσε στην πλατφόρμα «για την προαγωγή της προστασίας της δημοσιογραφίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων» την επίθεση που δέχτηκε η Α. Παζιάνου. Επίσης ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Παρατηρητηρίου Ελεύθερης Έκφρασης, OSCE Media Freedom, Harlem Desir κάνει έκκληση για να διεξακριβωθεί πλήρως η υπόθεση της κ. Παζιάνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2018 16:02
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top