Μιλήσαμε με τον Ιστορικό Βασίλη Γιορανίδη και χοροδιδάσκαλο στην Ένωση Ποντίων και Φίλων Ποντίων της Μυτιλήνης.

100 χρόνια μνήμες από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

18/05/2019 - 15:54

Το 2019 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Συγκεκριμένα η 19η Μαΐου ανακηρύχτηκε το 1994 από την Βουλή των Ελλήνων ως Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Στα πλαίσια αυτού, μιλήσαμε με τον Βασίλη Γιορανίδη, Πόντιο Ιστορικό και χοροδιδάσκαλο.Η 19η του Μάη έχει οριστεί συμβολικά ως Ημέρα Μνήμης, καθώς την ίδια ημέρα το 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στην Σαμσούντα και ξεκίνησε στην ουσία η δεύτερη φάση της Γενοκτονίας η οποία είχε ήδη ξεκινήσει από το 1915 αμέσως μετά την Γενοκτονία των Αρμενίων. «Τότε ξεκίνησαν στην περιοχή του Πόντου διάφορες βίαιες ενέργειες και ομαδικοί εκτοπισμοί. Εκτοπίστηκε το σύνολο του ανδρικού πληθυσμού αλλά και των γυναικόπαιδων από το Δυτικότερο άκρο του Ευξείνου Πόντου από την Σινώπη έως και τον κεντρικό Πόντο την Κερασούντα», λέει ο κ. Γιορανίδης.

Εξαιρέθηκε ο Ανατολικός Πόντος, η περιοχή Κερασούντα γιατί ήδη από το 1916 είχε καταληφθεί από τους Ρώσους, και με αυτό το πρόσχημα, ότι οι Πόντιοι δηλαδή υποστήριζαν τις κινήσεις των Ρώσων στα πλαίσια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ακολούθησαν όλοι αυτοί οι εκτοπισμοί στην χώρα της Μικράς Ασίας, αλλά και τα βίαια γεγονότα, σφαγές, πυρπολήσεις χωριών.

Οι διώξεις αυτές προκάλεσαν ως αντίποινα την δημιουργία αντάρτικων ομάδων, κυρίως στον Δυτικό Πόντο για την προστασία των γυναικόπαιδων αλλά και ολόκληρων χωριών. «Μιλάμε βέβαια για Γενοκτονία καθώς ιδιαίτερα στον Δυτικό Πόντο εκτοπίστηκαν ή εξοντώθηκαν σε πολλές περιοχές όπως στην περίπτωση της Μπάφρας, σχεδόν το 90% του συνολικού πληθυσμού. Ήδη από το 1925, από τον μεγάλο Πόντιο Ιστορικό, Γεώργιο Βαλαβάνη καθιερώθηκε ο αριθμός 355.000 θυμάτων της Γενοκτονίας από του Οθωμανούς», σημειώνει ο Β. Γιορανίδης

Ο συνομιλητής μας έχει ακούσει πάρα πολλές ιστορίες για την Γενοκτονία, ιδιαίτερα από την γιαγιά του, την μητέρα του πατέρα του, «καθώς για του Πόντιους τα γεγονότα ήταν τόσο σκληρά, οι άνθρωποι μετέφεραν τις ιστορίες τους από γενιά σε γενιά. Έτσι μέχρι σήμερα αναβιώνουν μνήμες» λέει . Συγκεκριμένα, από την γιαγιά του άκουγε ιστορίες για την μητέρα της, η οποία παρόλο που ήταν από μια οικογένεια σχεδόν 10 ατόμων, εν τέλει κατάφεραν να φτάσουν στην Ελλάδα η ίδια και οι δυο της αδερφές. Ο Β. Γιορανίδης θυμάται την γιαγιά του να του λέει πως «τον μεγάλο της τον αδερφό τον σκότωσαν στα βουνά, τον μικρό της τον αδερφό τον έχασαν στην Τουρκία, την μεγάλη της την αδερφή την έκαψαν σε έναν φούρνο, όπως επίσης τους γονείς της τους σκότωσαν πάνω σε ένα βουνό». Οι τρεις γυναίκες, η γιαγιά του με τις δυο αδερφές της, ήρθαν στην Ελλάδα κρυμμένες και μετά από πολλές δυσκολίες. Φυσικά μας διαβεβαίωσε πως κάθε Ποντιακή οικογένεια έχει να θυμάται μια τέτοια ανάλογη ιστορία.

Τα γεγονότα αυτά στον Πόντο δεν ήταν εντελώς ανεξάρτητα από το ιστορικό πλαίσιο και ούτε αποκομμένα λόγω γεωγραφικής περιοχής, εντάσσονταν σε ένα γενικότερο πλαίσιο εθνοκάθαρσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Είχαν ξεκινήσει ήδη από το 1914 ένα εμπάργκο, οι πρώτες βίαιες ενέργειες στην Δυτική Μικρά Ασία, όπως στην περίπτωση της Φώκιας. «Μιλάμε για μια γενικότερη πολιτική εθνοκάθαρση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, απλά στον Πόντο τα γεγονότα ήταν από λίγο έως πολύ τραγικά», σημειώνει ο Βασίλης.

Η Ένωση της Μυτιλήνης

Ο Βασίλης Γιορανίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και διδάσκει την τουρκική γλώσσα, καθώς και παραδοσιακούς χορούς. Ασχολείται από μικρή ηλικία με την έρευνα και καταγραφή ιστορικών και λαογραφικών μαρτυριών προσφύγων 1ης και 2ης γενιάς, κυρίως από τον Πόντο, απ’ όπου έλκει και την καταγωγή του. Ενώ διδάσκει και στην Ένωση Ποντίων και φίλων Ποντίων της Μυτιλήνης, οι οποίοι οι ίδιοι τον προσέγγισαν πριν αρκετό καιρό και του ζήτησαν να τους βοηθήσει με την διδασκαλία χορών εδώ και ένα χρόνο. Στην Μυτιλήνη ερχόταν κάθε δεκαπέντε μέρες για να κάνει μαθήματα χορού στην Ένωση, εμπλουτισμένα με μικρά σεμινάρια Ιστορίας και Λαογραφίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η Ένωση Ποντίων και φίλων Ποντίων της Μυτιλήνης δημιουργήθηκε το 2016 από Πόντιους στην καταγωγή, οι οποίοι ζουν στο νησί της Λέσβου. Μάλιστα η ονομασία Ένωση επιλέχθηκε γιατί αυτός ήταν και ο σκοπός του σωματείου, δηλαδή να ενωθούν οι Πόντιοι αλλά και οι φίλοι των Ποντίων σε έναν σύλλογο στο νησί. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε με ένα αντάμωμα των Ποντίων στο νησί σε ένα παραδοσιακό γλέντι όπου μαζεύτηκαν κάποια άτομα, συζήτησαν για τους σκοπούς και τις δράσεις που ήθελαν να κάνουν και κάπως έτσι σχηματίστηκε η δική τους ομάδα.

Και εκδήλωση στη Μυτιλήνη

Με αφορμή την επέτειο από τα 100 χρόνια για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, η Ένωση Ποντίων και Φίλων Ποντίων Μυτιλήνης εκτελώντας το χρέος σε αυτό το μεγάλο γεγονός της ιστορίας των Ελλήνων, θα είναι και φέτος παρούσα στην εκδήλωση μνήμης που διοργανώνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το Σάββατο 18 Μαΐου.

Κατά το φετινό εορτασμό της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Τέλεση δοξολογίας 10:15 π.μ. στον Ιερό Ναό Μητροπόλεως και ομιλία από μέλος της Ένωσης.

Επιμνημόσυνη δέηση στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας στην Επάνω Σκάλα και κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Ένωσης Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη.

Ποντιακό μοιρολόι με συνοδεία ποντιακής λύρας για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από μέλος της Ένωσης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey