Απάντηση στην καταγγελία της «Πρωτοβουλίας Ερεσού» για παράνομη χωματερή στο Πιθάρι

O Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Δυτικής Λέσβου, Ανδρέας Αξής O Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Δυτικής Λέσβου, Ανδρέας Αξής Φωτογραφία αρχείου: Ελένη Γαλάνη

Αξής: «Τα υλικά από την παραλία της Ερεσού που περισυλλέχθηκαν τοποθετήθηκαν σε τσουβάλια»

18/03/2023 - 12:30 Ενημερώθηκε 17/03/2023 - 16:28

Ένα νέο ζήτημα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος θίγει με δελτία Τύπου ο Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος - Πρωτοβουλία Ερεσού με θέμα παράνομη χωματερή στο Πιθάρι και την εναπόθεση σε αυτή, μεταξύ άλλων και ό,τι περισυλλέχθηκε από την παραλία της Ερεσού πριν λίγες ημέρες. Στο αντίλογο ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ανδρέας Αξής, σε δήλωσή του στο «Ε», τόνισε ότι ο Δήμος καλείται να μαζεύει μπάζα που συγκεντρώνονται στις Κοινότητες αφού προηγουμένως έχει ειδοποιηθεί από τον πρόεδρο της περιοχής κάτι το οποίο δεν είχε συμβεί στην προκειμένη περίπτωση, ενώ σε ότι έχει να κάνει με την ανακοίνωση για την ποσότητα μαζούτ τόνισε ότι το υλικό που περισυνελλέγη από την παραλία τοποθετήθηκε σε τσουβάλια και δεν εναποτέθηκε στην περιοχή του Πιθαρίου.  

Αναλυτικότερα η Πρωτοβουλία Ερεσού με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα που συνοδευόταν και από φωτογραφίες, κάνει λόγο για παράνομη χωματερή κοντά στο Φράγμα Πιθαρίου, όπου όπως σημειώνεται ιδιώτες και Δήμος αποθέτουν αδρανή μπάζα και παλιές συσκευές, μέχρι ογκώδη σκουπίδια και ψόφια πρόβατα. 

Ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του ζητά από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου - αποκλείοντας κατηγορηματικά την παρούσα θέση- να ορίσει άλλη τοποθεσία που να μην είναι κοντά σε ποτάμι για αδρανή μπάζα και άλλα υλικά που δεν μπορούν να πεταχτούν στους κάδους. «Εκεί ζητάμε ο Δήμος να αναλάβει υπεύθυνα να συλλέγει ότι φτάνει από ιδιώτες και να τα μεταφέρει στον χώρο της Άντισσας που έχει δημιουργηθεί για αυτόν ακριβώς τον σκοπό, ή όπου αλλού πρέπει» και λίγο παρακάτω σημειώνει: «Τέλος μάθαμε και για μία πρόταση για τοποθέτηση κοντέινερ. Σε αυτή την πρόταση είμαστε θετικοί αρκεί α) να μην είναι στην παράνομη χωματερή, αυτή πρέπει να κλείσει άμεσα, αλλά στον νέο χώρο που ο Δήμος θα ορίσει υπεύθυνα β) να οργανώσει ο Δήμος την διαδικασία ώστε να αδειάζεται στον χρόνο του ώστε όντως να χρησιμεύσει ως πρόταση».  

Και οικονομικές επιπτώσεις  

Επιπλέον στην παρέμβαση της η Πρωτοβουλία αναφέρεται και στις οικονομικές επιπτώσεις για την περιοχή σημειώνοντας ότι «Σε λίγες μέρες ξεκινάει η νέα τουριστική σεζόν. Όπως όλοι ξέρουν η πρώτη ομάδα τουριστών στα μέρη μας είναι οι παρατηρητές πουλιών. Στην περσινή ξενάγηση στον υδροβιότοπο του Ψαροποταμού από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας είχαμε παρατηρήσει ότι πολλά πουλιά που περνάνε από το μέρος μας προτιμούν, ίσως λόγω ησυχίας, το μέρος του ποταμού που εκτείνεται από το γεφύρι της Χαλάντρας και προς το φράγμα. Με βάση αυτό διερωτόμαστε».  

Καταλήγοντας τα μέλη του Συλλόγου αναφέρουν: «Κατανοούμε όλοι ότι κάπου πρέπει να μεταφέρονται κι αυτού του είδους τα σκουπίδια. Απαιτούμε να γίνει παρέμβαση άμεσα, και να δοθεί λύση. Και κατ’ εμάς αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ένα τρόπο.  

Η επαναφορά του θέματος  

Τις ημέρες που θα ακολουθήσουν ο Σύλλογος επανέρχεται στο θέμα με νέο δελτίο Τύπου στο οποίο σημειώνει ότι τα μαζούτ που συγκεντρώθηκε από την παραλία της Ερεσού με πρωτοβουλία του Δήμου Δυτικής Λέσβου, πριν λίγες ημέρες, εναποτέθηκε στην παράνομη χωματερή στο Πιθάρι. 

Σε αυτό μεταξύ άλλων σημειώνει: «Μετά από δημοσιεύσεις φωτογραφιών από κατοίκους της περιοχής αναδείχθηκε το εξής. Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έστειλε μηχάνημα στις 3 Μάρτη για να καθαρίσει την παραλία Ερεσού από μαζούτ που έχει βγει μετά από Νοτιά. Όλο αυτό το ρυπογόνο υλικό που συλλέχθηκε πήγε ο ίδιος ο Δήμος και το πέταξε στην κοίτη του ποταμού στην παράνομη χωματερή στο Πιθάρι! Μιλάμε για ένα ποταμάκι που είναι σε ειδικό κωδικό προστασίας ως μικρός νησιωτικός υγρότοπος. Επίσης όπως είπαμε και στο πρώτο μας κείμενο το σημείο αυτό απέχει μόλις λίγα μέτρα από γεώτρηση πόσιμου νερού της κοινότητας μας, ενώ επίσης η διαδρομή προς το Πιθάρι είναι ιδιαίτερα επισκέψιμη, από ντόπιους, από τουρίστες όπως οι παρατηρητές πουλιών αλλά και από ανθρώπους που επισκέπτονται την Μονή Πιθαρίου. Πρόκειται για εγκληματική περιβαλλοντικά ενέργεια που βαραίνει τον Δήμο Δυτικής Λέσβου». 

Ο αντίλογος  

Στον αντίλογο ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Δυτικής Λέσβου, Ανδρέας Αξής εξηγεί ότι σε κάθε χωριό υπάρχουν περιοχές όπου συγκεντρώνονται μπάζα (όχι σκουπίδια) και ο Δήμος καλείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (5-6 φορές τον χρόνο) να τα συλλέγει αλλά τονίζει ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει προηγουμένως να ενημερωθεί από τον εκάστοτε πρόεδρο η αρμόδια Διεύθυνση του Δήμου κάτι που δεν είχε προηγηθεί στην προκείμενη περίπτωση. Παράλληλα τόνισε ότι ήδη έχει ενεργοποιηθεί το αρμόδιο τμήμα προκειμένου να συλλέχθούν τα μπάζα από την περιοχή. Σε ότι δε, έχει να κάνει με το δελτίο Τύπου που θίγει το γεγονός ότι τα μαζούτ της παραλίας Ερεσού εναποτέθηκαν στην πρόχειρη χωματερή στο Πιθάρι υποστήριξε ότι τα υλικά που συγκεντρώθηκαν από την παραλία της Ερεσού τοποθετήθηκαν σε τσουβάλια διαψεύδοντας την τοποθέτησή τους στο σημείο.  

Το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων  

Λέγεται ότι η διαχείριση των σκουπιδιών μιας κοινωνίας δείχνει το επίπεδο εξέλιξής της. Αν είναι έτσι, δεν πρέπει να θεωρούμε την κοινωνία μας ιδιαίτερα εξελιγμένη. Όλοι μας βλέπουμε τους σωρούς των σκουπιδιών στην άκρη των δρόμων, τις πρόχειρες χωματερές στην κοίτη των ποταμών, όπως στην παρούσα περίπτωση. Ο αυξανόμενος όγκος των οικιακών αποβλήτων έχει αναδειχτεί σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της κοινωνίας μας. 

Γεγονός είναι ότι όσους υπαλλήλους καθαριότητας και αν προσλάβει ο εκάστοτε Δήμος όσες φορές και αν τα συλλέγει (είτε είναι σκουπίδια είτε μπάζα) το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται όσο υπάρχουν άνθρωποι χωρίς περιβαλλοντική συνείδηση που δεν ξέρουν και το κυριότερο δεν θέλουν να μάθουν πώς να επιστρέψουν πίσω με τον σωστό τρόπο ένα αντικείμενο που πλέον δεν τους είναι χρήσιμο.  

Σε αυτό το σημείο αξίζει να μνημονεύσουμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του με τίτλο «Διαχείριση των σκουπιδιών και περιβαλλοντική συνείδηση» του δρ. Φώτη Φυτσίλη, στο πλούσιο βιογραφικό του οποίου περιλαμβάνεται η συγγραφή πολυάριθμων επιστημονικών δημοσιεύσεων και βιβλίων, εστιάζοντας εσχάτως στο ρυθμιστικό περιβάλλον, τη λειτουργία των κοινοβουλίων και το ρόλο τους στη θεσμικό σύστημα διακυβέρνησης.  

Σε αυτό το άρθρο σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «η διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης στους πολίτες παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων. Ανεπτυγμένη περιβαλλοντική συνείδηση δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ξαφνικά, αλλά καλλιεργείται από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, μέσα στην οικογένεια και το σχολείο. Ακόμη, η κατάλληλη νομοθεσία μπορεί να ωθήσει τις επιχειρήσεις στην προώθηση ανακυκλώσιμων προϊόντων σε συσκευασίες φιλικές προς το περιβάλλον (για παράδειγμα με χρήση φωτο- ή βιοδιασπώμενων πλαστικών ή εύκολα ανακυκλώσιμων υλικών)».  

Ακόμη αναφέρει ότι «τα σκουπίδια, εκτός από παραπροϊόν του σύγχρονου καταναλωτικού τρόπου ζωής, μπορούν να αποτελέσουν πηγή πρώτων υλών και ενέργειας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισής τους». Επίσης σημειώνει ότι ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης αστικών αποβλήτων που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε μια μεγάλη πόλη ή στο σύνολο μιας Περιφέρειας.  

Έχουν περάσει 10 περίπου χρόνια από την δημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου ωστόσο αυτό -δυστυχώς- συνεχίζει να παραμένει επίκαιρο σε ότι έχει να κάνει με τα προβλήματα της περιβαλλοντικής συνείδησης και τα ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey