«Έκπληξη» για τους ερασιτέχνες αλιείς της Λουτρόπολης Θερμής. Φυσητήρες από το Ιόνιο και το νότιο Αιγαίο, στα στενά μεταξύ Λέσβου και Τουρκίας

Σπάνιες φάλαινες στα νερά μας…

18/10/2013 - 16:00

Ήταν το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου όταν οι ερασιτέχνες αλιείς που ψάρευαν καλαμάρια έξω από το νησί της Θερμής, «πάγωσαν» επειδή ξαφνικά είδαν να αναδύονται από τη θάλασσα τρία θαλάσσια κήτη.

Ήταν το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου όταν οι ερασιτέχνες αλιείς που ψάρευαν καλαμάρια έξω από το νησί της Θερμής, «πάγωσαν» επειδή ξαφνικά είδαν να αναδύονται από τη θάλασσα τρία θαλάσσια κήτη. Επρόκειτο για τρεις φάλαινες, που ήσυχα αναδύθηκαν με τους τεράστιους όγκους τους ανάμεσα στις βάρκες και που την Κυριακή βρίσκονταν ήδη πιο βόρεια στο νησί, ανοιχτά των νησιών Τοκμάκια.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Θαλάσσιας Βιολογίας του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δρόσο Κουτσούμπα, πρόκειται για ένα σπάνιο είδος φυσητήρα, που εμφανίζεται κυρίως στο νότιο Αιγαίο και το Ιόνιο.

Όπως είπε χτες στο «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων, Χρήστος Μανωλέλλης, περίπου 10 μέλη του Συλλόγου ψάρευαν με τις βάρκες τους το απόγευμα του Σαββάτου έξω από νησί της Θερμής. Κάποια στιγμή είδαν τρεις όγκους να επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας. «Άρχισαν να φωνάζουν μεταξύ τους, ένα από τα κήτη πέρασε κάτω από τη βάρκα ενός από τους ψαράδες και τον τρόμαξε», ανέφερε ο ίδιος.

«Μαύρισε ξαφνικά η θάλασσα κάτω από τη βάρκα μου. Στην αρχή αναρωτήθηκα μήπως ήταν αντανάκλαση από κάποιο σύννεφο, ή κάποιο αντικείμενο (νάυλον) που συχνά συναντάμε στη θάλασσα από διερχόμενα πλοία, και τότε είδα ένα τεράστιο ψάρι να περνάει ήσυχα», λέει χαρακτηριστικά ο ερασιτέχνης ψαράς και μέλος του Συλλόγου Προκόπης Κορδεράς. «Διέκρινα άσπρες κηλίδες στο σώμα του και πραγματικά τα χρειάστηκα όταν είδα την τεράστια ουρά του.»

Λίγο αργότερα, πιο πέρα αναδύθηκαν τρεις συνολικά φάλαινες, που τις φωτογράφισε με το κινητό του ο Βαγγέλης Λιπιώτης. Ένας άλλος ερασιτέχνης ψαράς, ο Παναγιώτης Καραδημητράκης, από περιέργεια κινήθηκε ήσυχα προς το μέρος τους και τότε καταδύθηκαν ήρεμα, όπως ακριβώς ήρεμα είχαν εμφανιστεί.

Φυσητήρες σπάνιου είδους
Σύμφωνα με τον κ. Μανωλέλλη, την επόμενη ημέρα οι τρεις φάλαινες εντοπίστηκαν από τους ερασιτέχνες αλιείς Κώστα Ταττά και Γιώργο Κολοκυθά, να κολυμπούν στην περιοχή ανάμεσα στα Τοκμάκια και τις τουρκικές ακτές. «Σύμφωνα και με την εταιρεία “Aρχιπέλαγος”, που ασχολείται με έρευνες σχετικά με τη θαλάσσια ζωή, υπάρχουν φάλαινες και στο Αιγαίο, κι έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται στη Λέσβο», προσθέτει ο ίδιος.

Το παραπάνω επιβεβαιώνει και ο αναπληρωτής καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου: «Φαίνεται ότι μιλάμε για μια φάλαινα φυσητήρα, Physeter Macrocephalus, η οποία περιλαμβάνεται στον κόκκινο κατάλογο των απειλούμενων ειδών», δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας στο «Ε».

«Πρόκειται για ένα είδος του οποίου τα επιστημονικά δεδομένα αναφέρονται σε έναν πληθυσμό των 200 - 250 ατόμων σε μικρές θάλασσες, τα άτομα του οποίου συνήθως εξαπλώνονται στο νότιο Αιγαίο και στο Ιόνιο και η καταγραφή τους στο βόρειο Αιγαίο αποτελεί μια επέκταση της γεωγραφικής τους εξάπλωσης στο Αιγαίο.»

Όπως όλα δείχνουν, τα τρία κήτη κατευθύνθηκαν προς το βόρειο μέρος του νησιού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey