Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων

Προβολή ως την Ιαπωνία!

06/08/2013 - 15:04

Σημαντική ήταν η απήχηση του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων με αντικείμενο «Αξιολόγηση γεωτόπων - Διαχείριση γεωπάρκων και ανάπτυξη του γεωτουρισμού», που πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο.

Σημαντική ήταν η απήχηση του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων με αντικείμενο «Αξιολόγηση γεωτόπων - Διαχείριση γεωπάρκων και ανάπτυξη του γεωτουρισμού», που πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο. Χαρακτηριστικά ας σημειωθεί ότι το Γεωπάρκο San’in Kaigan της Ιαπωνίας οργάνωσε ειδική εκδήλωση προκειμένου να αναδειχθούν οι δράσεις του Γεωπάρκου Λέσβου, οι οποίες θεωρούνται πρότυπο ακόμα και από γεωπάρκα με μεγάλη παράδοση και ανάπτυξη όπως το συγκεκριμένο ιαπωνικό.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, o διευθυντής και τα μέλη του Συμβουλίου τού Γεωπάρκου San’in Kaigan, καθώς και πολλοί δημοσιογράφοι. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων που πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο, το περιεχόμενο των διαλέξεων και των εκπαιδευτικών δράσεων υπαίθρου, οι δράσεις προστασίας και προβολής του απολιθωμένου δάσους, οι δυνατότητες ανάπτυξης του τουρισμού στο Γεωπάρκο Λέσβου, αλλά και οι δυνατότητες στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο Γεωπάρκων της Λέσβου και της Ιαπωνίας.

Οι εργασίες του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων διοργανώθηκε από το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων τής UNESCO και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων. Συμμετείχαν 25 στελέχη γεωπάρκων, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές από τη Βραζιλία, την Ιαπωνία, το Ιράν, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κίνα, το Μεξικό, την Πορτογαλία, την Τουρκία, την Τσεχία, τη Χιλή και την Ελλάδα, ενώ δίδαξαν παγκοσμίως κορυφαίοι επιστήμονες.

Παρουσιάστηκαν, ακόμη, ιδιαίτερα καινοτόμες προσεγγίσεις σε θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία γεωπάρκων, όπως η αξιοποίηση της γεωθερμίας, που παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Noritaka Matsubara από την Ιαπωνία, η διαχείριση και ανάδειξη γεωτόπων από τον καθηγητή Artur Abreu Sá από την Πορτογαλία, η διαχείριση φυσικών κινδύνων σε γεωπάρκα από τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κώστα Καλαμποκίδη, η προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων και τα γεωπάρκα από τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αθανάσιο Κίζο.

Βασικά θέματα αποτέλεσαν, εξ άλλου, η δημιουργία και το πλαίσιο αναγνώρισης και διαχείρισης γεωπάρκων, καθώς και η σχέση των γεωπάρκων με την UNESCO από το Νίκο Ζούρο, η έρευνα στη γεωλογική κληρονομιά και διαχείριση γεωπάρκων από τον καθηγητή Joan Poch από την Ισπανία, η άυλη πολιτιστική κληρονομιά από το διευθυντή του Γεωπάρκου Réserve Géologique de Haute-Provence, δρ. Guy Martini, από τη Γαλλία, η σημασία των εθνικών δικτύων γεωπάρκων από το διευθυντή του Γεωπάρκου Beigua, δρ. Maurizio Burlando από την Ιταλία, η ανάδειξη των γεωπάρκων και των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς από τη διευθύντρια του Μουσείου τού Messel, δρ. Marie-Luise Frey, από τη Γερμανία.

Η γνωριμία με τα μνημεία και τις θέσεις γεωλογικού, οικολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος του Γεωπάρκου Λέσβου αποτέλεσε κεντρικό στοιχείο του προβληματισμού των συμμετεχόντων του Θερινού Σχολείου. Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων υπαίθρου συζητήθηκαν θέματα ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και τοπικών πόρων ενός γεωπάρκου και η συμβολή τους ως μοχλού τοπικής ανάπτυξης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey