Το ότι οι καθηγητές δεν ήθελαν το κλάδεμα των δέντρων στην αυλή των Κεντρικών Λυκείων υποστηρίζουν ο αντιδήμαρχος Γιάννης Βατός και ο γεωπόνος Θανάσης Κολοβός

«Δεν μπορούμε να παρέμβουμε χωρίς την έγκριση του σχολείου»

26/07/2013 - 13:26

Το ότι οι ίδιοι οι καθηγητές των Κεντρικών Λυκείων ήταν αυτοί που δεν ήθελαν την κοπή των δέντρων της αυλής των Σχολείων που εμφάνιζαν επικινδυνότητα, υποστηρίζουν τόσο ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Γιάννης Βατός, όσο και ο αρμόδιος γεωπόνος του Δήμου Θανάσης Κολοβός.

Το ότι οι ίδιοι οι καθηγητές των Κεντρικών Λυκείων ήταν αυτοί που δεν ήθελαν την κοπή των δέντρων της αυλής των Σχολείων που εμφάνιζαν επικινδυνότητα, υποστηρίζουν τόσο ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Γιάννης Βατός, όσο και ο αρμόδιος γεωπόνος του Δήμου Θανάσης Κολοβός. Ιδιαίτερα ενοχλημένοι από τη διάσταση που πήρε το γεγονός με το πεύκο που κατέρρευσε μέσα στο Σαββατοκύριακο, τονίζουν ότι δεν μπορούν να παρέμβουν χωρίς την έγκριση του Σχολείου. Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με τον κ. Βατό, σήμερα πρόκειται να ολοκληρωθεί η περισυλλογή των κλαδιών του δέντρου από τον αύλειο χώρο των Κεντρικών Λυκείων.

Η ιστορία, όπως φαίνεται, κρατάει χρόνια και έχει απασχολήσει και προηγούμενες δημοτικές αρχές. Σύμφωνα με τον κ. Κολοβό, που είναι και ο παλαιότερος γεωπόνος του Δήμου Λέσβου, παλιότερα ο Δήμος είχε περισσότερο προσωπικό, νοίκιαζε γερανό και φρόντιζε τα δέντρα που ήθελαν κλάδεμα, πάντα ωστόσο συναντούσε αντιρρήσεις από καθηγητές των Κεντρικών Λυκείων.

«Οι καθηγητές φώναζαν πάντα να μην τα κόψουμε», δήλωσε χτες στο «Ε» ο ίδιος. «Απ’ όταν αρχίσαμε να έχουμε ελλείψεις σε προσωπικό, δίναμε το έργο σε εργολάβους, όπως έγινε για παράδειγμα στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης. Έκτοτε έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από τα Κεντρικά Λύκεια να κάνουν έγγραφη αίτηση προς το Δήμο για να κλαδευτούν τα δέντρα της αυλής, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Ακόμη και πριν από λίγο καιρό, όταν πήγαμε να κόψουμε τα κλαδιά του πλατάνου που έμπαιναν στο γήπεδο του μπάσκετ, φώναζαν να μην το κάνουμε. Τις ίδιες αντιρρήσεις έχει προβάλει επανειλημμένα και ο κ. Μάκης Αξιώτης. Αν κόψουμε όμως κάποια κλαδιά και ελαφρώσουμε τα δέντρα, δε θα υπάρχει κίνδυνος να πέσουν. Τώρα που έπεσε το πεύκο, είναι καλύτερα;»

«Ουσιαστικά, μας έδιωξαν»
Τις δηλώσεις του κ. Κολοβού επιβεβαιώνει ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Γιάννης Βατός.

«Σε άλλα σχολεία μάς έλεγαν ότι υπάρχει πρόβλημα και πηγαίναμε και κάναμε τη δουλειά μας, στα Κεντρικά όχι μόνο δεν το ζητούσαν, αλλά την τελευταία φορά που βρέθηκε εκεί ο γεωπόνος μας, ουσιαστικά τον έδιωξαν. Είμαστε εδώ για να κάνουμε το αυτονόητο, αλλά ως προς την κοπή, δεν μπορούμε να ενεργούμε χωρίς τη θέληση των εκπαιδευτικών. Πέρα από αυτό, έχουμε μόνο δύο γεωπόνους και δε γίνεται να παρακολουθούμε όλα τα δέντρα των σχολείων του νησιού, γι’ αυτό υπάρχει και η διαδικασία: γίνεται αίτηση στο Δήμο, ο τελευταίος με έγγραφά του προς τη Διεύθυνση Δασών παίρνει την άδεια ή μη και προχωρά αναλόγως, και αυτό είναι μια διαδικασία που την ξέρουν όλοι οι πολίτες. Γιατί οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί δε μας έκαναν ένα αίτημα, να ζητήσουν την κοπή του δέντρου, αφού το έβλεπαν καθημερινά; Ίσως τους επηρέασαν και τα παράπονα του κ. Αξιώτη, αλλά δε γίνεται να συμβαίνει αυτό.»

Ιδιαίτερα ενοχλημένος, μάλιστα, από την επιστολή του Παντελή Πατερέλλη και τη διάσταση που πήρε το θέμα, ο κ. Βατός συμπληρώνει: «Υπάρχουν πάρα πολλά μέτωπα για να κάνει κανείς κριτική σε μια δημοτική αρχή και οι τακτικισμοί έχουν τα όριά τους. Δεν έγινε αίτημα και το αγνοήσαμε. Γιατί δεν παίρνουν κάποιοι και τη δική τους ευθύνη;»

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Βατό, μέχρι και σήμερα τα όποια κλαδιά έχουν παραμείνει στην αυλή των Σχολείων, πρόκειται να απομακρυνθούν.

 

Τι λέει η διευθύντρια του Πρότυπου Πειραματικού ΓΕΛ Μυτιλήνης, Γεωργία Σκαλοχωρίτου
«Δεν το είχαμε αντιληφθεί»

Απαντώντας ουσιαστικά στα όσα λένε οι κ.κ. Βατός και Κολοβός, η διευθύντρια του Πρότυπου Πειραματικού ΓΕΛ Μυτιλήνης υποστηρίζει ότι κανείς δεν είχε αντιληφθεί την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου δέντρου, αλλά και ποτέ, όσο είναι η ίδια διευθύντρια, δε συνέβη να αντιταχθεί στην οποιαδήποτε επέμβαση του Δήμου.

«Γιατί να μη θέλουμε να κοπεί το δέντρο;», ρωτά απαντώντας στα ερωτήματα των αρμοδίων του Δήμου. «Όσο είμαι εγώ διευθύντρια, δεν έτυχε να ακούσω περιστατικό που να ήρθαν από το Δήμο και εκπαιδευτικοί να τους έδιωξαν, εκτός αν δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου κάτι τέτοιο. Πάντως για το συγκεκριμένο δέντρο κι εμείς - εγώ η ίδια, ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου, Αλέξανδρος Κουτσαντώνης, και ο διευθυντής του 2ου Λυκείου, Στρατής Βάρκας - εκπλαγήκαμε που το είδαμε σπασμένο, αφού δε μας έδειξε ότι ήταν έτοιμο να πέσει, δεν ήταν ξερό ή άρρωστο, ίσως το έριξε ο αέρας κι ευτυχώς που δεν υπήρχαν παιδιά εκείνη την ώρα στην αυλή και ήταν στο Σχολείο του ο κ. Κουτσαντώνης, και κινήθηκε αμέσως να ενημερώσει τους αρμόδιους. Σίγουρα τα δέντρα αυτά είναι μεγάλα και κάποιας ηλικίας, σίγουρα ο Δήμος θα πρέπει να κάνει ελέγχους, αλλά διαβεβαιώνω ότι με τους διευθυντές τουλάχιστον των σχολείων, δεν έτυχε να μιλήσει κανείς. Το Σχολείο σίγουρα θα πρέπει να κάνει κάτι και ξέρω ότι όσο είμαι εγώ διευθύντρια, δεν κάναμε κάποια αίτηση, αφού δεν είχαμε αντιληφθεί ότι το συγκεκριμένο δέντρο ήταν τόσο επικίνδυνο.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey