70 κερδοφόρες επενδύσεις «στέριωσαν» στη Λέσβο

Στο φως του ήλιου…

05/07/2012 - 15:12

Άργησαν, αλλά άξιζε απ’ ό,τι φαίνεται ο κόπος, ο χρόνος αναμονής, όπως και τα έξοδα των επενδυτών, αφού τα φωτοβολταϊκά πάρκα της Λέσβου αποδεικνύονται ιδιαίτερα κερδοφόρες επενδύσεις. Πάνω στο νησί υπάρχουν 70 τέτοιες επενδύσεις σε αγροτικές περιοχές, ενώ συνολικά οι άδειες για τα φωτοβολταϊκά, μαζί δηλαδή με εκείνα που τοποθετήθηκαν σε στέγες για οικιακή και επαγγελματική χρήση, ξεπερνούν τις 200.

Άργησαν, αλλά άξιζε απ’ ό,τι φαίνεται ο κόπος, ο χρόνος αναμονής, όπως και τα έξοδα των επενδυτών, αφού τα φωτοβολταϊκά πάρκα της Λέσβου αποδεικνύονται ιδιαίτερα κερδοφόρες επενδύσεις. Πάνω στο νησί υπάρχουν 70 τέτοιες επενδύσεις σε αγροτικές περιοχές, ενώ συνολικά οι άδειες για τα φωτοβολταϊκά, μαζί δηλαδή με εκείνα που τοποθετήθηκαν σε στέγες για οικιακή και επαγγελματική χρήση, ξεπερνούν τις 200. Στην πράξη, και παρά τους περιορισμούς στην παραγόμενη ισχύ ελλείψει ενεργειακής διασύνδεσης, ο ήλιος είναι ο μεγάλος ευεργέτης για όσους τόλμησαν και πρωτοπόρησαν στην εκμετάλλευση του φωτός του.

Σε κάποιες διαδρομές πάνω στο νησί, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Σκαλοχωρίου, αλλά και στην Αγία Παρασκευή, εντοπίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά πάρκα. Ο διευθυντής Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Γιώργος Λεμονός, της υπηρεσίας που είχε την ευθύνη για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των περισσότερων φωτοβολταϊκών, επεσήμανε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επενδύσεων που έγιναν, αφορά σε εγκαταστάσεις ισχύος 70 κιλοβάτ. Απ’ αυτές, οι πιο πολλές αφορούν σε φωτοβολταϊκά σταθερά με νότιο προσανατολισμό, ενώ υπάρχουν και περιστρεφόμενα, τα οποία κυρίως τοποθετήθηκαν σε εκτάσεις που δεν «πλήττονται» από ισχυρούς ανέμους.

Η προσπάθεια για τις συγκεκριμένες επενδύσεις ξεκίνησε το 2007, όταν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ανακοίνωσε πως θα διατεθούν στη Λέσβο άδειες παραγωγής για 5,5 μεγαβάτ. Επειδή υπήρξε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, τα αρχικά αιτήματα για επενδύσεις των 100 και των 150 κιλοβάτ «περιορίστηκαν» σε επίπεδο αδειοδότησης στα 70 κιλοβάτ. Επί της ουσίας, όμως, αφού υπήρξαν σοβαρές καθυστερήσεις με τις άδειες παραγωγής, οι επενδύσεις ξεκίνησαν να αποδίδουν μόλις την τελευταία διετία.

Υψηλή τιμή πώλησης
Όμως, ακόμη και αυτές οι «μικρές» συγκριτικά μονάδες, κατέστησαν τις συγκεκριμένες επενδύσεις κερδοφόρες, και μάλιστα χωρίς ρίσκο για τους επενδυτές, αφού διασφαλίστηκε για αυτές υψηλή τιμή πώλησης του παραγόμενου ρεύματος στη ΔΕΗ. Για παράδειγμα, μια επένδυση των 70 κιλοβάτ με περιστρεφόμενα φωτοβολταϊκά (παράγουν μεγαλύτερη ισχύ σε σχέση με τα σταθερά) αποδίδει ετησίως περί τις 70.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει, όπως μας είπε επενδυτής, ότι μέσα σε μία πενταετία γίνεται απόσβεση της επένδυσης, που σημειωτέον βρήκε εύκολα δανειοδότηση απ’ τις τράπεζες, και τα επόμενα 15 χρόνια αποφέρει καθαρά έσοδα.

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Γιάννης Βατός, επενδυτής και ο ίδιος σε φωτοβολταϊκά στην περιοχή των Λάμπου Μύλων, σχολίασε πως η έως τώρα εμπειρία απ’ τα φωτοβολταϊκά στη Λέσβο αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για την ανάγκη να διασφαλιστεί η διασύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική χώρα. «Γιατί μόνο έτσι», επεσήμανε ο κ. Βατός, «θα υπάρχει δυνατότητα να αυξηθούν, και οι επενδύσεις, και οι ιδιωτικές εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, αλλά και γενικότερα θα επιτραπεί η διείσδυση των ΑΠΕ, σε ένα νησί που έχει όλες τις δυνατότητες για την καθολική αξιοποίησή τους.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey