Ο Δήμος Λέσβου είναι έτοιμος για τη σχετική πρόσκληση του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τον Στρ. Τζιμή, για να δώσει λύσεις σε 24 σχολεία

Έτοιμες οι μελέτες για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων

15/02/2017 - 15:26

Τα συσσωρευμένα προβλήματα των δημοτικών σχολείων στις Καμάρες (2ο), του 3ου στην Ακαδημία αλλά και του 5ου Λυκείου μαζί με το συστεγαζόμενο νηπιαγωγείο ανάγκασαν τους γονείς των μαθητών να απευθυνθούν μέχρι και στον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Στρατή Τζιμή, προκειμένου να μάθουν για το αν και πότε (επιτέλους) θα αντιμετωπιστούν.

Τα συσσωρευμένα προβλήματα των δημοτικών σχολείων στις Καμάρες (2ο), του 3ου στην Ακαδημία αλλά και του 5ου Λυκείου μαζί με το συστεγαζόμενο νηπιαγωγείο ανάγκασαν τους γονείς των μαθητών να απευθυνθούν μέχρι και στον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Στρατή Τζιμή, προκειμένου να μάθουν για το αν και πότε (επιτέλους) θα αντιμετωπιστούν.

Έβγαλαν έτσι -άθελά τους ίσως- μια σημαντική είδηση που αφορά μια ξεχασμένη εδώ και μήνες ιστορία, η οποία αναμένεται να έρθει ξανά στο προσκήνιο, καθώς ο αντιδήμαρχος τούς ενημέρωσε πως οι μελέτες για την ενεργειακή αναβάθμιση τόσο των επίμαχων σχολείων όσο και άλλων 21 στο νησί ολοκληρώθηκαν, με το Δήμο να είναι έτοιμος να καταθέσει συνολική πρόταση για όλα τα σχολικά συγκροτήματα στην επικείμενη πρόσκληση του ΕΣΠΑ για τη συγκεκριμένη δράση.

Σε συνδυασμό μάλιστα με την ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 5 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την κτηριακή αναβάθμιση τεσσάρων ακόμη κεντρικών σχολείων, δίνεται η αίσθηση πως ο Δήμος Λέσβου είναι κοντά στο να υλοποιήσει ένα πολύ σημαντικό συνολικά έργο για τις σχολικές υποδομές.

Τα προβλήματα στο 2ο και 3ο δημοτικό αλλά και στο 5ο Λύκειο δεν είναι τωρινά, αλλά χρόνια και εν μέσω χειμώνα έχουν ενταθεί, με σοβάδες να πέφτουν και να αναδεικνύουν την αναγκαιότητα συντήρησης των εξαιρετικά παλαιών σχολικών συγκροτημάτων στο νησί.

Οι γονείς, που έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους εδώ και καιρό, ήρθαν σε επαφή και με τον αντιδήμαρχο Έργων κ. Τζιμή, που έχει γνώση της κατάστασης των σχολείων ως εκπαιδευτικός, για να εξασφαλίσουν τελικά μια χαρμόσυνη είδηση που δημιουργεί προσδοκίες, καθώς η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μέσα σε διάστημα ενός χρόνου κατάφερε και έβαλε τις βάσεις για τη συμμετοχή του Δήμου με αξιώσεις και στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των σχολείων του νησιού (ΕΣΠΑ), ολοκληρώνοντας όλες τις απαιτούμενες μελέτες.

 

«Είμαστε έτοιμοι για την πρόσκληση»

Οι απαιτούμενες μελέτες, σύμφωνα με τον κ. Τζιμή που επιβεβαίωσε την εξέλιξη αυτή στο «Ε», θα διαμορφώσουν την πρόταση του Δήμου Λέσβου για την πρόσκληση που αναμένεται να βγει από στιγμή σε στιγμή και θα διεκδικήσει πόρους για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων. Σημειώνεται εδώ ότι η ενεργειακή αναβάθμιση, εκτός από την εξοικονόμηση πόρων που προφανέστατα προσφέρει, ειδικά όσον αφορά τη θέρμανση, καλύπτει και ανάγκες συντήρησης και αποκατάστασης πολλών εκ των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλά από τα σχολεία της Μυτιλήνης και όχι μόνο.

 

Και η εξασφαλισμένη «κτηριακή αναβάθμιση»

Σε συνδυασμό μάλιστα με την «κλειδωμένη» από τον περασμένο Σεπτέμβρη χρηματοδότηση του Δήμου για την κτηριακή αναβάθμιση (πάλι από το ΕΣΠΑ) του σχολικού συγκροτήματος των «Υφαντηρίων» (3ο Γυμνάσιο, 3ο -4ο Λύκειο και Ειδικό Σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), ύψους περίπου 3 εκ. ευρώ, καθώς και του 6ου Δημοτικού Σχολείου και του 4ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης, ύψους περίπου 1,8 εκ. ευρώ, δίνεται πράγματι η εντύπωση πως μέσα στα επόμενα δύο χρόνια τα σχολεία ειδικά της πόλης της Μυτιλήνης θα εκσυγχρονιστούν και θα ξεφύγουν από τη σημερινή μίζερη κατάστασή τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey