ΔΕΥΑΛ: Μετάβαση στη νέα της εποχή!

27/12/2016 - 14:01

Η ΔΕΥΑΛ γυρίζει σελίδα και προετοιμάζει για πρώτη ίσως φορά, με ένα συγκεκριμένο σχέδιο και με μια σοβαρή σε κάθε περίπτωση προεργασία, τη μετάβασή της στο μέλλον. Η χθεσινή έγκριση από το Δ.Σ. της του νέου οργανισμού λειτουργίας, που αποτελεί ουσιαστικά την ουσιαστική απόπειρα επέκτασης της δημοτικής εταιρείας σε όλο το νησί, θεωρείται ιστορικής σημασίας και εκτιμάται καταρχάς πως, εκτός από τη βελτίωση των υπηρεσιών της, αποτελεί και ένδειξη πως είναι και θα συνεχίσει να είναι βιώσιμη.

Η ΔΕΥΑΛ γυρίζει σελίδα και προετοιμάζει για πρώτη ίσως φορά, με ένα συγκεκριμένο σχέδιο και με μια σοβαρή σε κάθε περίπτωση προεργασία, τη μετάβασή της στο μέλλον. Η χθεσινή έγκριση από το Δ.Σ. της του νέου οργανισμού λειτουργίας, που αποτελεί ουσιαστικά την ουσιαστική απόπειρα επέκτασης της δημοτικής εταιρείας σε όλο το νησί, θεωρείται ιστορικής σημασίας και εκτιμάται καταρχάς πως, εκτός από τη βελτίωση των υπηρεσιών της, αποτελεί και ένδειξη πως είναι και θα συνεχίσει να είναι βιώσιμη.

Η εποχή Αντώνη Γιαννάκη στην προεδρία της ΔΕΥΑΛ συμπίπτει μάλιστα και με την έγκριση της σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών, που ξαναδίνει τη δυνατότητα και με τη βούλα της πρόσληψης νέου προσωπικού σε δημοτικές επιχειρήσεις υπηρεσιών με ανταποδοτικά έσοδα. Έτσι, αναμένεται να δημιουργηθούν 20 νέες θέσεις εργασίας άμεσα, ενδεχομένως και μέσα στο πρώτο δίμηνο του νέου έτους, με τη ΔΕΥΑΛ να έχει μάλιστα δεσμεύσει και το σχετικό κονδύλι γι’ αυτές στον προϋπολογισμό της.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ. Γιαννάκης είχε προϊδεάσει από την ενημέρωσή του στο δημοτικό συμβούλιο πριν από λίγες ημέρες για τις δομικές αλλαγές που φέρνει η νέα εποχή στη δημοτική εταιρεία και είχε κερδίσει μάλιστα την εμπιστοσύνη του σώματος, κυρίως διότι αυτές οι αλλαγές δείχνουν σε πρώτη φάση τουλάχιστον πως προκύπτουν έπειτα από καλή σχετικά επεξεργασία και βάσει ενός συγκεκριμένου σχεδίου.

 

Οι 20 άμεσες προσλήψεις

Ο κ. Γιαννάκης εξάλλου, κατά την ψήφιση του νέου, φθηνότερου τιμολογίου για το νερό της ΔΕΥΑΛ, είχε προαναγγείλει τη θετική εξέλιξη με τις δυνατότητες πρόσληψης νέου προσωπικού, οι οποίες, εκτός από την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών, θα έχουν φυσικά και το βλέμμα προς το μέλλον. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, που απελευθερώνει και με την επίσημη βούλα το μπλοκάρισμα νέων προσλήψεων σε δημοτικές επιχειρήσεις με ανταποδοτικά, που είχε επέλθει από τις γνωστές μνημονιακές υποχρεώσεις.

Χθες, λοιπόν, στο Δ.Σ. της εταιρείας πέρασε και την εισήγηση για 20 νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα προωθηθούν από το Γενάρη για να καλυφθούν μέσα στο πρώτο τουλάχιστον τρίμηνο του 2017. Οι θέσεις αυτές αφορούν υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, μηχανικούς και οικονομολόγους, οι οποίοι άμεσα θα κληθούν να συμβάλλουν στην εκτόνωση των μεγάλων λειτουργικών προβλημάτων που έχει αφήσει πίσω της η επέκταση της εταιρείας σε όλο το νησί.

Άμα τη πρόσληψή τους εκτιμάται πως θα ενισχυθούν οι προσπάθειες συντήρησης των προβληματικών στην επαρχία βιολογικών αλλά θα καλύψουν και τις περιπτώσεις επιβλέψεων έργων. Το σημαντικό όμως για τον κ. Γιαννάκη δεν είναι αυτή καθ’ αυτή η πρόσληψη νέων ανθρώπων. «Είναι σημαντικό το ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στη νέα εποχή, έχοντας όμως προκαθορίσει βήμα-βήμα την πορεία μας. Έχουμε εξασφαλίσει ότι δεν διαταράσσουμε την ισορροπία της εταιρείας, αφού έχουμε δουλέψει σκληρά στο να διαμορφώσουμε ένα οργανόγραμμα που μας κάνει να ξέρουμε τι θέλουμε και πώς μπορούμε να το πετύχουμε», σχολίασε στο «Ε» χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ.

 

 

Από 55 σε 196 εργαζομένους

 

Ωστόσο, το Δ.Σ. της εταιρείας πήρε άλλη μια σημαντική απόφαση την ίδια ημέρα, που αφορούσε ακριβώς αυτό το «οργανόγραμμα» στο οποίο αναφέρθηκε παραπάνω ο κ. Γιαννάκης. Αυτή δεν είναι άλλη από την έγκριση του νέου οργανισμού λειτουργίας της ΔΕΥΑΛ, που -όπως λέγεται- προβλέπει την πραγματική, την ουσιαστική επέκταση της εταιρείας σε όλο το νησί.

Ο οργανισμός λειτουργίας δεν είναι τίποτα άλλο από τη ρεαλιστική απεικόνιση του μοντέλου λειτουργίας της ΔΕΥΑΛ, που σε βάθος πενταετίας θα καταφέρει να ελέγξει το σύνολο των υπηρεσιών της σε όλο το νησί, να τις βελτιώσει και να καταφέρει να ανταποκριθεί στο στοίχημα μιας βιώσιμης δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης για τη Λέσβο. Σηματοδοτεί ουσιαστικά την πραγματική μετάβαση στην εποχή της ΔΕΥΑ(Λ) από εκείνη της ΔΕΥΑ(Μ).

Σε αυτήν την προσπάθεια προβλέπονται 196 θέσεις εργασίας, οι οποίες σε βάθος πενταετίας θα καταφέρουν να αντικαταστήσουν ομαλά και το γερασμένο υπάρχον προσωπικό (55 θέσεις), που σταδιακά οδεύει προς συνταξιοδότηση. «Είναι κρίσιμο το να γίνει ομαλά η μετάβαση αυτή. Το έμπειρο προσωπικό μας, που διανύει εκ των πραγμάτων τα τελευταία χρόνια του στην εργασία, πρέπει να εκπαιδεύσει το νέο προσωπικό, για να γίνει σωστά η μετάβαση και να λειτουργήσει ιδανικά η εταιρεία», τονίζει ξανά στο «Ε» ο κ. Γιαννάκης, επαναλαμβάνοντας και την πρόθεσή του η ΔΕΥΑΛ να καταφέρει να έχει σύντομα πραγματική παρουσία σε κάθε δημοτική ενότητα με δικό της προσωπικό και όχι με «μπλοκάκια», με τουλάχιστον τρία άτομα σε καθεμία.

Υπογράμμισε ακόμη πως ο οργανισμός λειτουργίας, παρά το ότι έτυχε υποδοχής σε πρώτη φάση με έναν σκεπτικισμό από τους εκπροσώπους των εργαζομένων (και δικαίως θα πούμε σε αυτό το στάδιο), αποτελεί μια πολύ καλή αποτύπωση των αναγκών που προκύπτουν για τη ΔΕΥΑΛ, προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε όλο το νησί. «Χρειαζόμαστε ας πούμε μια Διεύθυνση Περιβάλλοντος, χρειαζόμαστε εργαζομένους που θα μπορούν να περάσουν πραγματικά τη ΔΕΥΑΛ στα νέα της γεωγραφικά όρια. Και ξαναλέω, έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε για όλα ετούτα σε πλήρη ισορροπία τα οικονομικά μας», πρόσθεσε ακόμη ο κ. Γιαννάκης.

 

 

Οι βιολογικοί και οι ζημιές της πλημμύρας

 

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, ωστόσο, παρά την αισιοδοξία και την ικανοποίηση που έβγαλε, φτάνοντας στο σημείο χθες να βγάλει προς τα έξω το σχέδιο συνέχισης της πορείας της δημοτικής επιχείρησης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα, παραδεχόμενος πως οι βιολογικοί (ειδικά της Καλλονής) είναι σε κάκιστη κατάσταση και δεν μπορούν να συνεχίσουν για πολύ έτσι και έχοντας σε κάθε περίπτωση υπόψη του ότι οι ζημιές της καταστροφικής πλημμύρας του περασμένου Νοεμβρίου έχουν φέρει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση την εταιρεία.

Εξάλλου, ο ίδιος είχε παραδεχτεί πως οι ζημιές που προκλήθηκαν αγγίζουν το 1,5 εκ. ευρώ. «Δεν κρύβουμε τα προβλήματά μας. Δεν είναι κρυφά εξάλλου. Όπως δεν είναι κρυφό και το ότι οι πλημμύρες μάς άφησαν επιπλέον πονοκεφάλους. Αυτό που μπορώ να πω επ’ αυτού όμως είναι ότι ξεκινάμε έστω και με μικρά ποσά αρχικά να αποκαθιστούμε τις ζημιές από μόνοι μας. Γνωρίζετε ότι σε πολιτικό επίπεδο οι αποζημιώσεις είναι υπό διεκδίκηση για τις υποδομές, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια μέχρι τότε».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey