Η δημοτική αρχή πήρε την τολμηρή απόφαση να πάρει πίσω τις απαιτήσεις του Δήμου από το ΕΤΑΑ, για να βάλει το τελευταίο την υπογραφή του στη σύμβαση παραχώρησης

Τώρα τρέχουν για το «Σάρλιτζα»!

16/12/2016 - 13:30

Το «Ε» από χθες ανέδειξε το πολύ πιο σοβαρό -απ’ όσο εκτιμούσαν προφανώς ως σήμερα Περιφέρεια και Δήμος- τελευταίο (;) πρόβλημα που υπάρχει πριν υπογραφεί η σύμβαση με το ΕΤΑΑ για να ανοίξει οριστικά ο δρόμος για το «Σάρλιτζα» και φαίνεται πως χτύπησε… φλέβα.

Το «Ε» από χθες ανέδειξε το πολύ πιο σοβαρό -απ’ όσο εκτιμούσαν προφανώς ως σήμερα Περιφέρεια και Δήμος- τελευταίο (;) πρόβλημα που υπάρχει πριν υπογραφεί η σύμβαση με το ΕΤΑΑ για να ανοίξει οριστικά ο δρόμος για το «Σάρλιτζα» και φαίνεται πως χτύπησε… φλέβα.

Και αυτό γιατί, όσο κι αν φαντάζει απίστευτο, 15 μόλις ημέρες πριν από το deadline της… διατήρησης του ΕΤΑΑ πριν απορροφηθεί από το υπερταμείο ΕΦΚΑ, ο Δήμος καταπιάστηκε με το αρκετά δύσκολο ζήτημα να πάρει πίσω τις απαιτήσεις του που κέρδισε δικαστικά από το Ταμείο για να υπογραφεί η σύμβαση.

Όπως σημειώσαμε και χθες, μέσα στους όρους της προγραμματικής σύμβασης που έθεσε το ΕΤΑΑ ήταν να αποποιηθεί ο Δήμος των 100.000 ευρώ που του έχουν επιδικαστεί πρωτόδικα σε βάρος του Ταμείου για να προχωρήσει στην υπογραφή. Έτσι, μόλις χθες τελικά ο Δήμος όρισε δικηγόρο για να κάνει σχετική έκθεση που θα μπορέσει να δικαιολογήσει την εισήγηση της δημοτικής αρχής στην Οικονομική Επιτροπή και στο δημοτικό συμβούλιο να αποποιηθεί ο Δήμος Λέσβου των (κερδισμένων) απαιτήσεών του από το ΕΤΑΑ.

Η δημοτική αρχή, λοιπόν, φαίνεται -έστω και την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή- να αναλαμβάνει την τολμηρή απόφαση να πάρει πίσω όλη την ιστορία της αγωγής του από εποχής Δημήτρη Καμενή (σ.σ. Δήμου Θερμής) για να συμβάλει στην απελευθέρωση του «Σάρλιτζα». Και παρά το ότι είναι γνωστοί οι κίνδυνοι που ενέχει αυτή η απόφαση και περιλαμβάνει από την πιθανότητα ερμηνείας της ως παράβαση καθήκοντος έως και απόρριψή της από την ΑΔΑ, από χθες μπήκε στη διαδικασία να κάνει και το τελευταίο χατίρι στο ΕΤΑΑ για να μπει η πολυπόθητη υπογραφή του στη σύμβαση.

 

Ορίστηκε δικηγόρος

Κατ’ εντολή λοιπόν του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού και με τη στενή παρακολούθηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Κώστα Κατσαρού, ορίστηκε δικηγόρος για να υποβάλει σχετική γνωμάτευση που να επιχειρηματολογεί νομικά πως δύναται πράγματι ο Δήμος να κάνει πίσω σε μια κερδισμένη στα δικαστήρια υπόθεση λόγω της έκτακτης ανάγκης που δημιουργεί η προοπτική του «Σάρλιτζα». Βάσει αυτής στη συνέχεια η δημοτική αρχή θα επιχειρήσει να «περάσει» την απόφασή της να αποποιηθεί των απαιτήσεων του Δήμου (σ.σ. 100.000 ευρώ) που έχει κερδίσει πρωτόδικα μέσω έκτακτης Οικονομικής Επιτροπής (πιθανά σήμερα) για να τη φέρει εν συνεχεία στο δημοτικό συμβούλιο της ερχόμενης Δευτέρας.

 

Το ΕΤΑΑ περιμένει το δημοτικό συμβούλιο

Παρά το ότι μιλάμε για ένα δύσκολο εγχείρημα, η δημοτική αρχή εμφανίζεται αποφασισμένη να εξαντλήσει με αυτόν τον τρόπο τις πιθανότητες ξεμπλοκαρίσματος του «Σάρλιτζα», αφού είναι σαφές πως το ΕΤΑΑ εμμένει στη στάση του να τηρηθούν κατά γράμμα όλα όσα γράφονται στους όρους της προγραμματικής σύμβασης.

Και με το χρόνο να μην είναι πια σύμμαχος για κανέναν στη Λέσβο για μια ακόμη ενδεχομένως διαπραγμάτευση, ο Δήμος θα επιχειρήσει μέχρι και την Τρίτη να έχει στείλει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που επισήμως θα λέει πως ο Δήμος κάνει... πίσω στις απαιτήσεις του για να μπει η υπογραφή από τον πρόεδρο του Ταμείου…

Υπενθυμίζεται ότι στην Περιφέρεια περιμένουν αυτήν την απόφαση για να πάρουν υπογεγραμμένη τη σύμβαση που έχουν στείλει από τις 5 Δεκεμβρίου από το ΕΤΑΑ και να την πάνε ευθύς αμέσως στη συνέχεια στο Υπουργείο Πολιτισμού, με στόχο να ολοκληρωθεί η παραχώρηση του ιστορικού ακινήτου από το ΕΤΑΑ πριν το Ταμείο απορροφηθεί από την 1η του νέου έτους στο νέο Υπερταμείο (ΕΦΚΑ) και καταρρεύσει κάθε πρόοδος που καταγράφτηκε τα τελευταία χρόνια.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey